Bagaimana tempoh Taman menyebabkan lebih banyak masalah daripada manfaat

Bagaimana tempoh Taman menyebabkan lebih banyak masalah daripada manfaat

Taman tempoh, juga dipanggil memupuk, sering dilakukan dengan rototiller berkuasa gas yang turun mungkin 6 atau jadi inci, tetapi tanah boleh menjadi “tilled” dengan alat seperti sebuah padang garpu, terlalu.

Seperti yang anda tahu, tempoh Taman adalah apabila anda Pusingkan tanah supaya sebahagian daripada tanah lebih rendah datang dan beberapa tanah atas terbenam. Ia adalah jenis seperti pemproses makanan bagi tanah anda, tidak seperti puasa.

Anda mungkin berfikir lebih perlu di berkebun organik kerana kita tidak menggunakan racun makhluk perosak seperti petani-petani no-till, tetapi yang tidak kes itu.

Tempoh Taman adalah satu amalan yang sering dianjurkan, tetapi artikel ini memberitahu anda mengapa anda harus berhenti amalan sekarang.

Sebab Taman yang tempoh

Sebab-sebab utama yang tukang kebun organik boleh hingga tanah adalah untuk:

* Mengurangkan rumpai
* Melegakan pemadatan
* Membuat tanah yang kelihatan gebu dan menarik
* Membenarkan lebih banyak udara dan air ke dalam tanah
* Gemburkan dan memanaskan tanah di bunga bagi penanaman/pembenihan
* Menyebabkan organik untuk memecahkan lebih cepat dan memberi lebih nutrien

Adakah tempoh Taman mencapai matlamat di atas?

Dalam jangka pendek matlamat berkebun organik di atas akan sering dipenuhi, tetapi sejak dari mula, tempoh Taman boleh menyebabkan lebih banyak masalah daripada manfaat. Jika terdapat tumbuh-tumbuhan di atau berdekatan Taman, akar permukaan yang penting mereka akan rosak, memberikan akses yang mudah organisma akar-pemakanan, air menurun dan penyerapan nutrien.

Tetapi kelemahan utama ialah kesan mikroorganisma-mikroorganisma berfaedah dan ekor cacing, kedua-duanya adalah sangat penting untuk kesihatan tanah anda.

Taman tempoh masalah

Atas tempoh Taman, mikrob yang memerlukan oksigen akan dikebumikan, membunuh ramai daripada mereka. Mikrob yang tidak boleh hidup dengan terlalu banyak oksigen dibawa ke permukaan, membunuh ramai daripada mereka.

Tempoh Taman menyebabkan batu dan batu daripada kulat yang bermanfaat untuk dihiris menjadi kepingan. Kulat tersebut diberikan nutrien yang penting kepada tumbuh-tumbuhan, supaya tidak lagi berlaku. Ekor cacing juga dibunuh dan terowong mereka musnah.

Semua critters ini telah mengambil masa yang lama untuk mencari tempat yang sempurna untuk mereka dalam tanah. Mereka bekerja siang dan malam untuk membina sendiri rumah-rumah yang kecil dan bandar-bandar. Ia memerlukan bertahun-tahun untuk membolehkan ini berlaku dan tempoh Taman memusnahkan yang semua dengan cepat.

Adakah Taman tempoh bantuan dalam jangka masa panjang?

Tempoh anda Taman organik apabila ia basah sebab lama jangka kerosakan struktur tanah, tetapi walaupun tanah yang Cucian, Terdapat beberapa kesan-kesan jangka panjang yang serius.

Manakala rumpai Tahunan akan terbunuh, banyak rumpai saka telah dipotong menjadi kepingan yang semua datang kembali sebagai rumpai yang baru. Manakala benih sayur-sayuran anda kini mempunyai syarat-syarat yang sempurna untuk bercambah, jadi Adakah semua benih rumpai yang telah berbohong tidak aktif mengurangkan turun dalam tanah.

Semasa awal kemasukan udara dan air rosak jirim organik dengan lebih cepat, dan mengeluarkan nutrien untuk membenarkan mikrob dan tumbuh-tumbuhan untuk berkembang untuk masa yang singkat, organik yang teroksida (pada asasnya dibakar) lebih cepat daripada ia diisi kembali. Tempoh Tahunan Taman menyebabkan penurunan yang beransur-ansur dalam organik dalam tanah.

Kehilangan bahan organik mengurangkan kesuburan tanah, nutrien kapasiti, menahan air kapasiti dan menyakitkan struktur tanah. Jika tanah tersebut ditinggalkan terdedah, ia boleh Kerak ke atas supaya air berjalan dan menyebabkan hakisan daripada infiltrating.

Kerosakan akar-akar tumbuhan yang besar boleh mengakibatkan kerosakan teruk dan kekal kanopi (terutamanya di pokok).
 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *