Bagaimana teknologi mengubah wajah kejururawatan

Bagaimana teknologi mengubah wajah kejururawatan

Tiada tempat kerja telah melarikan diri sentuhan teknologi, termasuk kejururawatan. Kejururawatan masih dan akan sentiasa, satu bidang di mana teknologi mempunyai kesan yang besar pada cara bahawa jururawat melakukan kerja mereka. Walaupun beberapa kemajuan teknologi telah membuat kerja jururawat yang lebih mudah, orang lain telah dilaksanakan sebagai langkah penjimatan harga, dan masih lagi digunakan untuk meningkatkan keselamatan pesakit.

Seperti industri-industri lain, jururawat yang sering enggan menggunakan teknologi baru. Dengan keinginan untuk berada di dalam proses mereka sudah biasa dengan, jururawat sering melainkan dengan rasa benci akan ditarik ke dalam teknologi-teknologi baru. Seperti kebanyakan orang lain, sebaik sahaja mereka membiasakan diri dengan teknologi baru, mereka membesar seperti itu. Satu kesan sampingan daripada kemajuan teknologi baru dalam penjagaan kesihatan ialah peningkatan dalam kerja-kerja yang berkaitan dengan bidang. Sebelum ultrasound, adalah tidak perlu untuk seseorang yang terlatih untuk menjalankan mereka. Terapi pernafasan, Perubatan nuklear dan banyak cawangan lain penjagaan kesihatan telah mewujudkan pekerjaan baru oleh kemajuan teknologi.

Penambahbaikan dalam perubatan

Kemajuan dalam teknologi telah membawa kepada peningkatan penjagaan kesihatan dan pesakit. Sebelum pembangunan elektronik monitor IV dan IV pam infusions, sesiapa yang menerima IV yang telah ia ditadbir di bawah mata berjaga-jaga daripada seorang jururawat. Kerana manual IV terdedah untuk menghentikan atau mengalir terlalu cepat, seorang jururawat kekal oleh pesakit sebelah setiap kali mereka menerima IV untuk. Bilakah anda mempertimbangkan bagaimana umum IV adalah, ia adalah mudah untuk melihat berapa banyak masa yang disimpan dengan monitor IV elektronik.

Semua jururawat akan biasa dengan sphygmomanometer itu. Ini adalah nama teknikal untuk sebuah pemutar tekanan darah. Mempunyai sebuah pemutar tekanan darah yang elektronik yang juga rekod rentak jantung pesakit adalah mungkin salah satu alat menjimatkan masa terbesar yang teknologi telah membawa kepada kejururawatan.

Teknologi-teknologi seperti ultrasound dan sonograms telah diberikan komuniti perubatan keupayaan untuk melihat di dalam tubuh manusia dan lihat bayi yang belum lahir dan tumor kanser. Manakala jururawat yang tidak melakukan atau membaca ultrasound dan sonograms, kesan yang menyentuh masyarakat kejururawatan dengan membenarkan lebih banyak prosedur diagnostik invasif jatuh oleh di tepi jalan.

Penambahbaikan dalam pengurusan maklumat

Penting kerana penjagaan kejururawatan untuk pesakit, ia adalah hanya satu sebahagian daripada pekerjaan jururawat itu. Jururawat adalah bertanggungjawab untuk menyelenggara rekod yang tepat pada setiap pesakit di bawah jagaannya. Manakala banyak Hospital terus menggunakan pen dan kertas charting, teknologi boleh membuat rekod yang menghalang proses yang kurang rumit. Terdapat program-program berkomputer bagi ubat Pendispensan, program-program pengisian dan insurans dan bayaran hospital. Rekod-rekod pesakit dapat dikekalkan di dalam pangkalan data berkomputer yang membolehkan doktor, jururawat atau lain-lain profesional perubatan untuk tarik sejarah perubatan pesakit dalam saat. Peralatan komputer mudah alih membolehkan jururawat untuk mengemaskini maklumat dengan cepat, bukan pada akhir setiap syif. Akses internet membolehkan kakitangan perubatan untuk mendapatkan akses serta-merta kepada pangkalan data untuk mencari tanda-tanda dan interaksi ubat.

Mengurangkan risiko kesilapan

Perisian pengurusan berkomputer ubat mengurangkan peluang untuk seseorang pesakit yang menerima ubat-ubatan yang salah, atau diberikan dua ubat-ubatan yang tidak perlu diberikan bersama-sama. Mudah alih defibrillators hanya berfungsi apabila mereka diperlukan dan digunakan dengan betul. Banyak penambahbaikan dalam teknologi bertujuan mengurangkan risiko kesilapan dan kesilapan yang boleh menyebabkan kecederaan atau kematian. Ini bukan sahaja menjadikan hospital tempat yang lebih selamat bagi pesakit, tetapi membantu meringankan stres jururawat dan lain-lain profesional perubatan yang berada di bawah.

Teknologi dan jururawat

Seperti bidang kejururawatan menjadi lebih khusus, keperluan untuk jururawat yang selesa dengan teknologi baru hanya akan meningkat. Walaupun banyak terapi untuk penyakit melibatkan ubat-ubatan, semakin ramai termasuk peranti perubatan. Teknologi adalah memberi tumpuan kepada industri prisihatin sekarang untuk pelbagai sebab. Hari interaksi ubat ubat-ubatan yang diluluskan telah membuat lebih penjagaan kesihatan pembangunan firma Lihatlah pembangunan peranti sebagai sebuah kawasan yang lebih selamat dan kurang pertikaian pembangunan.

Keperluan perubatan dan kekurangan pekerja penjagaan kesihatan juga menggalakkan pembangunan teknologi baru. Inovasi yang membuat ia mungkin untuk seorang jururawat melakukan tugas dengan lebih cekap, atau membenarkannya untuk menyerahkan tugas kepada Pembantu atau kakitangan pentadbiran peningkatan kecekapan dan menambah bilangan pesakit yang boleh dijaga dengan bilangan jururawat yang sama.

Keinginan untuk mengurangkan kesilapan yang boleh menyebabkan kemudaratan kepada pesakit juga memandu pembangunan teknologi. Alat-alat yang telah dibina pada pelindung yang menghalang penyalahgunaan adalah satu contoh teknologi ini. Di hospital-hospital sangat berkomputer yang banyak, pesakit tidak boleh diketepikan dalam perubatan yang tidak wajar, kerana komputer pemeriksaan ubat-ubatan semasa pesakit sedang, dan diagnosis pesakit, sebelum membenarkan ubat-ubatan yang dikeluarkan daripada farmasi. Jika doktor mahukan ubat, beliau mesti mengatasi sistem secara manual.

Manakala apa yang benar-benar boleh menghilangkan tekanan bekerja sebagai seorang jururawat, banyak penyelesaian yang inovatif telah membuat kerja lebih mudah diuruskan. Walaupun keluk pembelajaran sering curam, penjimatan masa dan bimbang akan pampasan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *