Bagaimana suatu Lien dan pemegang Lien mempengaruhi polisi insurans Auto anda

Bagaimana suatu Lien dan pemegang Lien mempengaruhi polisi insurans Auto anda

Terdapat pelbagai komplikasi yang timbul apabila membeli insurans kereta untuk diri sendiri. Kehadiran pihak kedua pasti merumitkan lagi. Ramai orang yang mempunyai suatu lien terhadap kereta mereka berasa kagum, seperti mereka tidak boleh membuat keputusan sendiri tentang kereta mereka insurans, atau mereka tidak benar-benar bertanggungjawab atas apa yang berlaku kepada kereta mereka kerana mereka tidak “mempunyai ia.”

Untuk membantu menghilangkan khabar angin ini, dalam artikel ini kita akan membincangkan serba sedikit tentang selok-belok pemegang, dan bagaimana ia mempengaruhi polisi anda. Tempat pertama untuk memulakan adalah dengan suatu takrifan: Apakah lien yang, dan apa adalah pemegang? Lien yang merupakan tuntutan harta (dalam kes ini, kereta anda) sebagai cagaran untuk pembayaran hutang. Ini bermakna jika anda tidak dapat membayar hutang anda, sesiapa telah meletakkan lien (pemegang) boleh mengambil kereta anda.

Lien yang boleh diletakkan pada kereta anda sama ada dengan pilihan, atau oleh tentera. Dengan pilihan adalah apabila anda sedang menyewa kereta, atau apabila anda sudah meminjam wang. Anda secara sukarela membuat perjanjian dengan orang lain, bersetuju untuk membayar orang itu, dan menggunakan kereta anda sebagai janji yang anda akan bayar. Anda memahami bahawa jika anda tidak membayar, pemegang itu boleh datang dan mendapatkan kembali kereta anda. Lien yang diletakkan di sebuah kereta oleh pasukan biasanya adalah hasil daripada kerajaan – terutamanya IRS. Jika anda berhutang wang kerajaan, mereka akan sering meletakkan lien pada kereta atau rumah anda sehingga anda membayar cukai anda kembali. Bergantung kepada kaedah Negeri, lien itu boleh diambil bila-bila masa anda mencuba dan menjual kereta anda, atau kereta itu sendiri boleh diambil secara paksa selepas suatu tempoh masa.

Ia adalah diperhatikan bahawa jika kereta anda menjual untuk $5,000 dan lien anda bernilai $2,000, anda hanya mendapat $3,000 daripada penjualan kereta. Pemegang anda mendapat bayaran terlebih dahulu. Jika menjual kereta untuk $5,000 dan lien yang bernilai $6,000, kemudian anda mendapat apa-apa daripada jualan kereta anda, dan anda masih lagi berhutang pemegang lien $1,000.

Jadi bagaimana ini menjejaskan insurans anda? Ia membuatkan anda mengambil kira keperluan anda pemegang lien, yang memiliki tajuk untuk kereta anda. Dalam kes-kes sukarela lien, seperti pajakan, anda dikehendaki untuk membeli insurans sebanyak sebagai pemegang lien yang anda mahukan. Ini sering boleh termasuk melangkaui standard kerosakan dan liputan perlanggaran. Ini dilakukan sebagai satu cara untuk mengelakkan anda daripada mendapat daripada lien yang jika kereta anda berjumlah. Kadang-kadang, auto syarikat insurans mempunyai nama-nama yang khas bagi dasar-dasar tambahan ini: Fasal-Fasal penerima kerugian, atau pemegang Lien Fasal

Satu perkara yang baik perlu diingat: Jika anda masuk ke dalam satu kemalangan kecil, pemegang lien tiada tanggungjawab – anda masih dikehendaki untuk membayar potongan keseluruhan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *