Bagaimana Sms pencetak akan meningkatkan penjagaan kesihatan di Mozambique

Bagaimana Sms pencetak akan meningkatkan penjagaan kesihatan di Mozambique

Inovatif mempercepatkan keputusan sistem (SWAM) sangat meningkatkan kualiti program Mozambique awal bayi Diagnosis

Di Mozambique, logistik rujukan sampel yang terhad, keupayaan makmal yang tidak mencukupi dan bilangan pekerja-pekerja yang mahir dan penjagaan kesihatan yang minima menyebabkan undesirably lama seterusnya sekitar masa untuk kritikal keputusan Diagnosis awal bayi (EID), ketara melambatkan permulaan rawatan, dan akhirnya menyumbang kepada kematian kanak-kanak.

Dari 2007 hingga 2009, Mozambique menyaksikan peluasan program hari raya negara termasuk sekitar 235 buah pusat kesihatan di seluruh negara. Walau bagaimanapun, pengangkutan sampel dan keputusan antara daerah-daerah yang jauh dan dua Makmal Pusat sering mengambil banyak minggu. Mempercepatkan pulangan hasil, sistem inovatif direka untuk membolehkan makmal untuk mencetak keputusan ujian secara langsung di mana-mana Pusat kesihatan dengan liputan rangkaian telefon mudah alih. Dalam mempercepatkan hasil sistem (SWAM) menggunakan teknologi GPRS dan pencetak SMS yang mudah, murah jauh mengurangkan masa dan kos pengangkutan keputusan dari makmal ke klinik. Ia diuruskan di tengah-tengah oleh seorang Pembantu Tadbir, mengurangkan beban kerja juruteknik makmal yang mahir. Kerahsiaan dan penghantaran keputusan dijamin melalui pemantauan automatik dan penilaian perisian.

Data pesakit dimasukkan ke dalam pangkalan data makmal apabila sampel diterima. Sebaik sahaja keputusan sudah bersedia, mereka akan dihantar dari pangkalan data ke pelayan, yang seterusnya menghantar mereka menerusi rangkaian GPRS kepada pencetak SMS yang terletak di setiap Pusat Kesihatan. Jika pencetak tidak dapat dicapai, keputusan akan dikekalkan dalam barisan pada pelayan dan dihapuskan hanya sekali cetakan pengesahan diterima daripada pencetak SMS.

Perintis pelaksanaan SWAM bandar Maputo lebih menunjukkan 100. Setakat ini lebih daripada 20’000 kanak-kanak telah diuji menggunakan sistem keputusan dipercepatkan.

16 pusat-pusat kesihatan di seluruh Maputo lebih besar telah dipilih untuk juruterbang untuk menguji sistem kualiti dan kebolehpercayaan. Semasa tempoh perintis 323 keputusan telah dihantar dari makmal, dengan 100% ini diterima dan dicetak di pusat kesihatan yang ditakdirkan mereka.

Langkah seterusnya
SWAM yang telah sejak telah melancarkan secara Kebangsaan di Mozambique (termasuk pusat-pusat kesihatan yang lebih daripada 275) – kurang daripada 8 bulan selepas memandu – sebagai hasil daripada kerjasama antara kerajaan, rakan-rakan, dan pihak swasta. Walaupun pada mulanya dicipta untuk mempercepatkan keputusan hari raya, ujian lain seperti CD4 dan tibi kini yang bersepadu. Pendekatan ini, dibangunkan dan diuji, boleh dengan mudah dan cepat boleh disesuaikan untuk digunakan dalam negara-negara lain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *