Bagaimana Ranitidine memberi kesan tekanan darah tinggi

Bagaimana Ranitidine memberi kesan tekanan darah tinggi

Ranitidine, atau Zantac dikenali untuk berjuta-juta oleh namanya perdagangan, merupakan pengurangan asid dan Penyekat histamine. Ia bertindak dengan barricading reseptor histamine di dalam lapisan perut. Pakar perubatan menetapkan ia terutamanya untuk merawat ulser peptic, gastrik dan perut reflux. Di samping itu, mereka menetapkan untuk merawat keadaan yang jarang berlaku di mana perut meletakkan keluar asid terlalu banyak mungkin disebabkan oleh pembesaran pankreas (Sindrom Zollinger-Ellison). Ranitidine, walaupun kebanyakannya dikenali sebagai Zantac, dipasarkan oleh Syarikat-syarikat lain di bawah pelbagai nama lain juga.

Lebih daripada 50 juta orang di Amerika Syarikat akan menghidap tekanan darah tinggi dan peningkatan nombor itu setiap hari. Tekanan darah adalah tekanan darah terhadap dinding arteri. Apabila tekanan menjadi terlalu tinggi, jantung terpaksa bekerja lebih masa. Jika ia bekerja terlalu keras, ia boleh membawa kepada serangan jantung atau angin ahmar. Tetapi Apakah, jika ada, adalah hubungan antara ranitidine untuk tekanan darah tinggi?

Ranitidine diperkenalkan kepada masyarakat Amerika di awal tahun lapan puluhan. Sejak itu ia telah menjadi subjek kajian, kadang-kadang kontroversi. Dalam kajian itu telah sangat sedikit kajian yang langsung dan tiada ujian dadah keberkesanan ranitidine pada tekanan darah tinggi. Walaupun, Terdapat satu kajian yang menguji kesan tekanan darah tinggi pada pesakit yang sudah mempunyai tekanan darah tinggi. Ujian menunjukkan ketinggian tiada tekanan darah pada ini menguji mata pelajaran. Kajian yang sama ini tidak, Walau bagaimanapun, ujian kesan atas ranitidine pada pesakit dengan paras normal bagi tekanan darah.

Dalam satu kajian yang menguji kesan kardiovaskular ranitidine ke atas kanak-kanak, kanak-kanak 12 dengan penyakit jantung kongenital diberi satu dos pemakanan ranitidine. Walaupun kadar jantung mereka jatuh di bawah tahap dasar, penyelidik tidak dapat muncul dengan suatu kesimpulan menjejaskan ubat tekanan darah tinggi, sebaliknya menentukan bahawa lebih banyak kajian diperlukan. Kajian ini juga tidak ujian kanak-kanak dengan tahap tekanan darah normal.

Ramai orang dengan hipertensi yang sedang memikirkan mengambil Zantac atau lain ranitidine derivatif yang memang berkenaan dengan bagaimana ubat itu akan memberi kesan tekanan darah tinggi mereka. Salah satu kesan sampingan yang telah disahkan boleh didapati ranitidine ialah memperlahankan kadar jantung atau bradycardia. Jika ini berlaku, denyutan jantung menjadi terlalu perlahan atau terlalu tidak teratur bagi memenuhi keperluan badan. Hasil boleh pening atau kepala. Sama ada ini adalah berbahaya kepada kesihatan anda hanya boleh ditentukan oleh doktor bertauliah.

Walaupun tidak secara amnya dianggap sebagai kesan sampingan, tidak juga ada laporan dari sesetengah pesakit yang mengambil ranitidine meningkat kadar jantung mereka. Jika hal ini berlaku, ia akan mengikuti bahawa tekanan darah mereka akan bertambah juga. Walau bagaimanapun, pada masa ini, Terdapat tiada bukti yang menunjukkan bahawa terdapat hubung-kait satu-satu mana-mana antara ranitidine dan tekanan darah tinggi.

Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi dan sedang ranitidine (iaitu Zantac), anda perlu mula mengambil ia atas diri sendiri untuk memantau tekanan darah anda sendiri selepas mengambil ubat-ubatan. Membuat satu titik untuk memberitahu doktor anda tentang sebarang perubahan yang ketara dalam bacaan. Di samping itu, anda perlu memaklumkan kepada doktor jika anda mengalami mana-mana peningkatan ketara atau pengurangan dalam kadar jantung anda sebagai keadaan sama ada boleh menjejaskan kesihatan anda dengan cara yang buruk.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *