Bagaimana proses dan sarang burung masak

Bagaimana proses dan sarang burung masak

Sarang burung yang biasanya dipetik daripada gua dikenali dengan manfaat kesihatan. Ia tidak hanya semulajadi dipelihara dengan besi dan mineral tetapi juga mengandungi 16 amino asid dan karbohidrat. Walau bagaimanapun, tidak ramai yang tahu bagaimana untuk memproses dan memasak makanan khas ini. Berikut adalah beberapa petua tentang bagaimana untuk memproses dan memasak sarang burung mentah;

1. Apabila anda mengumpul sarang mentah dari Gua atau rumah, rendam sarang dalam air panas selama 15 hingga 20 minit untuk menjadikan mereka lembut. Rendam terlalu lama kerana ia akan memusnahkan keaslian tekstur sarang. Mengendalikannya dengan berhati-hati, dan cuba untuk tidak memisahkan helai sarang tersebut. Sarang dengan helai yang utuh mempunyai nilai yang lebih tinggi. Bilangan strand satu sarang berbeza-beza dari 70 hingga 90.

2. Seterusnya, anda perlu mengalih keluar bulu ini dari sarang tersebut. Ini biasanya dilakukan dengan menggunakan mengambil pinset yang tajam. Kerana proses dilakukan secara manual, ia memerlukan kemahiran dan pesakit. Proses ini adalah sangat memakan masa. Mengambil langkah berjaga-jaga yang berhati-hati untuk mengelakkan Pencemaran silang.

3. Hang sarang di bawah matahari selama dua hingga tiga jam untuk mengeringkan dan menghapuskan kelembapan.

4. Seterusnya, keluarkan apa-apa baki kotoran dan bulu. Jika anda ingin menyimpan, pastikan menyimpannya di dalam Bilik sejuk. Jika anda ingin meneruskan memasak pergi ke langkah seterusnya;

5. Celup sarang dalam sejuk air rebus untuk melembutkan ia. Elakkan daripada menggunakan air yang diambil terus dari paip kerana ia boleh menyebabkan pencemaran. Berapa lama ia harus menurun dalam air adalah bergantung pada jenis sarang tersebut. Ia berbeza-beza dari 10 minit untuk semalaman. Sebagai contoh sarang berwarna merah hendaklah direndam semalaman. Lebih penting untuk notis adalah bahawa apabila bersedia, sarang yang harus lembut menyentuh. Ia juga seharusnya berkembang dari saiz asal.

6. Mengumpul air yang digunakan untuk rendam sarang bagi mendidih sarang tersebut. Tempoh mendidih adalah bergantung kepada jenis sarang tersebut. Bagi sarang yang dituai dari rumah, mendidih harus dihadkan kepada 40 minit. Bagi sarang yang dipungut dari Gua, mendidih boleh bertahan selama dua hingga tiga jam. Kemudian, tambah gula batu mengikut citarasa anda. Elakkan daripada menggunakan Pemanas langsung. Yang terbaik adalah untuk memasak sarang yang menggunakan stim dan mengekalkan suhu di bawah 100 Celsius ijazah.

7. Matikan haba dan membenarkan sarang rebus sejuk selama sekurang-kurangnya 30 minit sebelum membuka tudungnya. Kini ianya telah sedia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *