Bagaimana perlombongan secara besar-besaran adalah berbeza daripada perlombongan berskala kecil

Bagaimana perlombongan secara besar-besaran adalah berbeza daripada perlombongan berskala kecil

Proses menarik keluar logam dan mineral dari bumi dipanggil perlombongan. Hampir semua logam seperti tembaga, bijih aluminium, mangan, tin, tantalum, nikel, Perak, bijih besi, berlian dan emas biasanya akan dilombong dari bumi. Terdapat banyak wang untuk mendapatkan di dalam perniagaan perlombongan. Dalam perniagaan perlombongan memainkan peranan yang penting dalam sistem kewangan. Di dalam perniagaan perlombongan kerajaan juga mendapat pendapatan tinggi bersama-sama dengan syarikat-syarikat perlombongan yang berkembang.

Ia adalah bernilai untuk mengetahui bahawa logam dan mineral, kedua-duanya berada dalam permintaan yang besar kerana mereka adalah komoditi yang berharga. Teknologi perlombongan maju memainkan peranan yang penting dalam persekitaran serta dalam perniagaan perlombongan. Pada hari-hari sebelumnya industri perlombongan adalah konvensional memulakan dan menerima teknologi baru. Kerana ada beberapa sebab utama di sebalik ini seperti sekatan ekologi, keperluan modal yang tinggi dan margin pendapatan kecil dan lain-lain.
Kemudian dalam industri perlombongan telah menggunakan teknologi perlombongan dan membawa pertumbuhan yang utama dalam pengeluaran, kawalan ekologi, keadaan fizikal pekerja serta perlindungan. Dengan pengenalan teknologi bersih yang dipertingkatkan dalam industri perlombongan telah juga dijalankan perlombongan terbaik amalan-amalan dan prosedur. Kebanyakan negara-negara membangun telah menggunakan amalan-amalan tersebut dan mereka telah mendapat yang terbaik daripada datang keluar itu.
Syarikat-syarikat perlombongan akan mengekalkan untuk memainkan peranan mereka diperlukan dalam penambahbaikan industri yang mampan. Mereka bermain penting peranan di dalam pembangunan teknologi untuk membangunkan prestasi mereka, mengecut pencemaran ekologi dan meningkatkan nilai kehidupan yang dikelilingi oleh zon operasi pekerjaan mereka. Syarikat-syarikat perlombongan tersebut bertujuan untuk menerima dan melaksanakan teknologi merekacipta dan moden oleh amalan kedua-dua teknologi alam sekitar serta teknologi perlombongan.

Industri menggunakan teknologi inovatif membuat suasana kualiti yang sihat dalam bidang perlombongan industri, mengurangkan udara serta pencemaran air dan tanah syarat-syarat yang mengerikan, mengurangkan impak yang berbahaya kepada kesihatan manusia dan alam sekitar. Terdapat banyak pembangunan telah berlaku dalam teknologi perlombongan dan hampir semua pembangunan baru dibuat untuk membuktikan money-spinning dan teknologi mesra alam.
Terdapat umumnya dua jenis perlombongan yang tersedia:
1) Kecil skala perlombongan
2) Besar skala perlombongan

Perlombongan berskala kecil
Secara umumnya perlombongan berskala kecil dilakukan dengan sekumpulan pekerja 5-6, Kumpulan ini yang bergerak dari satu tapak ke tapak perlombongan yang lain untuk mencari logam berharga seperti emas. Perlombongan berskala kecil adalah sekata mengganggu ke atmosfera.
Perlombongan kecil-kecilan termasuk dua kapal selam jenis:
A) pengorekan tanah
B) Sungai pengorekan
Sebagai orang yang akan keluar secara terbuka dengan toksik desecrate dari tailings ini ia mempunyai kesan yang buruk pada Kesihatan rakyat.

Perlombongan secara besar-besaran
Secara umumnya, proses perlombongan secara besar-besaran dilakukan oleh Syarikat-syarikat besar dan untuk proses mereka menggunakan banyak pekerja bersama-sama dengan satu tenaga buruh manual yang besar. Tapak yang besar akan diambil oleh Syarikat Perlombongan dan Syarikat menjalankan proses sehingga logam atau galian sepenuhnya dikorek.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *