Bagaimana perlindungan pemberi maklumat kesan Keselamatan produk pengguna?

Bagaimana perlindungan pemberi maklumat kesan Keselamatan produk pengguna?

Mungkin salah satu pemberi paling terkenal yang tindakan yang mempunyai kesan yang ketara pada kesihatan awam ialah Jeffrey Wigand. Pada masa yang merupakan Pengarah Eksekutif dan penyelidikan di salah satu daripada Amerika Syarikat tembakau terbesar, Brown & Williamson, Wigand dijalankan beberapa siri wawancara televisyen di pertengahan 1990an mendedahkan bagaimana ia telah meningkat addictiveness produk meningkatkan mereka dengan bahan-bahan kimia karsinogenik yang mempercepatkan kesan Nikotin pada badan. Selain itu, Syarikat telah membuat tuntutan tahun bahawa rokok adalah tidak berbahaya kepada kesihatan pengguna atau ketagihan Nikotin.

Baru-baru ini, amalan-amalan yang mengelirukan dan berbahaya syarikat farmaseutikal Pfizer didedahkan oleh salah seorang wakil jualan pada tahun 2003. Manakala bekerja untuk Syarikat pada 1990-an, John Kopchinski adalah digalakkan untuk pasaran ubat penahan yang sakit Bextra kepada doktor untuk kegunaan dan dos kerajaan telah tidak diluluskan. Manakala doktor boleh menetapkan ubat-ubatan untuk kegunaan selain daripada yang mana ia telah diluluskan, syarikat-syarikat farmaseutikal tidak pasaran mereka untuk kegunaan yang tidak. Memandangkan risiko yang berkaitan dengan dadah, termasuk advers kardiovaskular dan reaksi kulit yang berpotensi membawa maut, menggalakkan doktor untuk memulakan pesakit dos lapan kali lebih besar daripada yang disyorkan untuk prosedur pembedahan boleh telah menimbulkan risiko kepada orang awam.

Dalam banyak kes, termasuk ini, majikan bertindak balas terhadap pekerja untuk mendedahkan mereka amalan-amalan yang menyalahi undang-undang. Eksekutif di Brown & Williamson mengupah sebuah firma guaman yang berprestij untuk menyaman Jeffrey Wigand, penyelidik mengkaji masa lalu beliau dan tindakan-tindakan yang hadir, dan Perunding perhubungan awam untuk menyebarkan khabar angin dan cerita-cerita tentang dia yang merosakkan. Pfizer dipecat John Kopchinski ketika beliau mempersoalkan strategi pemasaran — perbuatan yang dianggap kerasnya dan pelanggaran kepada Persekutuan palsu tuntutan Akta.

Mengiktiraf pekerja berlakon dalam mendedahkan amalan Syarikat yang berbahaya, Kerajaan Persekutuan dicipta dalam atur cara perlindungan pemberi maklumat. Program ini diselia oleh Pentadbiran kesihatan dan keselamatan pekerjaan, memastikan pekerja tidak tertakluk kepada kesan-kesan yang memudaratkan secara peribadi apabila mereka melaporkan salah-laku majikan. Maklumat tambahan mengenai perlindungan ini boleh didapati di www.whistleblowers.gov. Selain itu, banyak negeri-negeri, termasuk California, mempunyai undang-undang mereka sendiri mengenai perlindungan pemberi maklumat, menjelaskan seorang peguam.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *