Bagaimana perceraian memberi kesan kepada kehidupan anda

Bagaimana perceraian memberi kesan kepada kehidupan anda

Ramai orang selepas perceraian mereka mengalami self-pity rasa bersalah yang kompleks, kesepian, ketidakpastian tentang masalah kewangan dan masa depan mereka. Menonton perpecahan keluarga anda dan berhadapan dengan trauma emosi yang terhasil bukanlah benar-benar satu perkara yang mudah. Ini adalah kerana perkahwinan adalah satu peristiwa yang sangat penting dalam hidup sesiapa pun. Apabila anda berkahwin, anda pernah berfikir hubungan akan berakhir bila-bila masa tidak lama lagi, jika pernah.

Perkahwinan adalah hubungan yang sangat intim dengan individu yang lain. Anda mempunyai banyak impian dan cita-cita dari kehidupan anda berkahwin dan tidak sabar-sabar untuk memulakan satu bab yang sangat menarik dan segar dalam kehidupan. Itulah sebabnya apabila ditakuti perkataan “cerai” itu dilafazkan oleh pasangan anda ia kelihatan seolah-olah anda seluruh dunia telah datang terhempas ke bawah. Tiba-tiba, Semua emosi dan kewangan pelaburan yang anda telah membuat sepanjang tahun untuk membina keluarga kelihatan sia-sia dan membazirkan. Itulah sebabnya mengapa perceraian dan perpisahan menimbulkan banyak tekanan dan mental kegawatan.

Perceraian boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai sebab. Di antara orang-orang yang terkemuka termasuk kekurangan komitmen dan kebosanan dalam perkahwinan, keganasan rumah tangga (emosi dan fizikal), kekurangan kewangan dan hal-ehwal extra-marital. Jika perkahwinan anda akan beransur-ansur menuruni Bukit dan ada harapan untuk Salvaj (menyelamat), ia adalah lebih baik untuk pergi untuk perceraian secepat mungkin dan bukannya sentiasa memanjangkan kesakitan anda.

Perceraian mempunyai implikasi kewangan juga. Ia mewujudkan satu lubang besar di poket anda sebagai harta anda dan aset mendapatkan dibahagikan antara anda dan pasangan anda dan anda menjelaskan peguam dalam Rang undang-undang. Jika anda seorang bapa, anda perlu membayar penyelenggaraan kepada isteri anda untuk membawa sehingga kanak-kanak. Jika anda seorang ibu, maka anda perlu bahu sahaja tanggungjawab besar menjalankan sebuah rumah, melakukan pekerjaan seperti menjaga anak-anak. Perceraian, pendapatan keluarga, kewangan dan aset mendapatkan dibahagikan di antara rakan kongsi. Tiba-tiba ini, taraf hidup menurun dan satu terpaksa mencari jalan untuk meningkatkan pendapatan seseorang.

Ia sering dikatakan bahawa kanak-kanak adalah mangsa sebenar perceraian. Ini adalah kerana mereka berada di peringkat yang tertentu dalam hidup tidak selamat dan emosi terjejas. Perceraian telah memberi kesan yang buruk kepada mereka. Mereka menyalahkan diri mereka sendiri untuk masalah ibu bapa mereka dan membangunkan bersalah yang kompleks. Tinggal dengan salah seorang ibu bapa selepas perceraian compounds masalah untuk anak-anak. Membesarkan mereka menjadi lopsided dan mereka yang kehilangan kasih sayang dan perasaan sayang kepada ibu atau disiplin dan bimbingan daripada ayah.

Walaupun ianya tidak perlu bahawa selepas perceraian hidup anda akan menjadi lebih teruk, pasti terdapat peningkatan beban anda perlu bahu sendiri. Anda perlu bekerja lebih keras dan lagi di dalam semua bidang seperti yang anda cuba untuk juggle pejabat dan rumah pada masa yang sama. Jika anda mempunyai kanak-kanak maka anda perlu memainkan peranan di kedua-dua ibu bapa. Ia boleh mendapatkan agak sibuk pada masa-masa dan mudah untuk anda lupa untuk menjaga baik sendiri sendiri.

Kesihatan anda mungkin semakin merosot disebabkan pemakanan yang tidak mencukupi, kekurangan tidur atau keletihan. Itulah sebabnya mengapa ia adalah sangat penting untuk anda menyimpan sedikit masa diperuntukkan setiap minggu di mana anda Manjakan diri anda dengan membaca buku, menonton wayang kegemaran anda atau pergi makan malam dengan kawan-kawan.

Jika anda seorang wanita dan hanya telah bercerai, anda perlu mula mencari pekerjaan, dengan serta-merta jika anda tidak memperolehi sebelum. Ini adalah lebih penting jika anda mempunyai kanak-kanak anda. Ia adalah lebih baik untuk tinggal berhampiran seseorang anda dikenali, seperti saudara-mara anda atau sahabat handai, seandainya anda memerlukan bantuan.

Anda juga harus cuba untuk mencipta kumpulan sokongan sosial sekeliling anda, seperti dengan menyertai kelab ibu tunggal yang. Ini akan membolehkan anda untuk membincangkan pengalaman dan bertukar pendapat. Anda akan dapat memahami masalah masing-masing, mendapatkan cadangan dan pandangan yang baru dan boleh juga bergantung pada satu sama lain apabila perlu.

Untuk meminimumkan kesan perceraian terhadap kanak-kanak, anda perlu mandi mereka tambahan kasih sayang dan suka dan tidak pernah membincangkan masalah peribadi anda dengan mereka secara terperinci. Mengkritik anda ex-rakan kongsi di hadapan mereka. Mereka mempunyai hak untuk mempunyai kenangan yang menyenangkan ibu bapa mereka dipisahkan. Anda perlu cuba untuk memberi anak-anak dalam kehidupan sosial yang aktif dengan mengambil mereka untuk temasya hujung minggu, parti-parti harijadi, Perkhidmatan keagamaan dan perjumpaan keluarga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *