Bagaimana Over-training boleh memberi kesan pada kesihatan seksual anda

Bagaimana Over-training boleh memberi kesan pada kesihatan seksual anda

Over-Training telah menjadi amalan biasa pada masa kini. Kebanyakan orang bersenam kerana mereka ingin memperoleh otot, mengurangkan berat badan, dan mencapai fizikal yang mereka telah bermimpi mati. Individu-individu yang sering tergesa-gesa untuk mencapai fizikal mereka semuanya itu mereka lupa untuk mengikut garis panduan keselamatan kecergasan. Ramai atlet yang over-train menjalankan kira-kira enam jam sehari—dalam tempoh masa yang dianggap berlebihan. Individu-individu ini tidak sedar bahawa over-training boleh melakukan lebih banyak mudarat daripada kebaikan. Terlalu banyak atau terlalu sengit latihan boleh membawa kepada kecederaan, tahap testosteron lelaki dan amenorrhea di kalangan wanita yang rendah.

Beberapa kajian perubatan mencadangkan bahawa over-training boleh menyebabkan pengurangan sementara paras testosterone menurun. Testosteron adalah utama hormon seks lelaki yang memainkan peranan yang penting dalam libido, fungsi imun, tenaga, dan banyak lagi. Hormon ini adalah penting bagi perkembangan jantina lelaki dan organ-organ reproduktif seperti zakar, betina dan prostat. Tahap testosterone yang rendah boleh menyebabkan masalah kepada ramai lelaki.

Pengurangan sementara dalam kiraan sperma dan kualiti yang boleh membawa kepada kemandulan sementara juga boleh dialami oleh lelaki yang over-train. Hal ini terjadi kerana badan benar-benar membunuh dirinya semasa menjalani latihan dan memerlukan masa untuk pulih untuk membina otot dan meningkatkan badan. Terlalu banyak atau terlalu kuat aktiviti fizikal boleh mengurangkan paras hormon dalam aliran darah dan oleh itu menjejaskan pengeluaran sperma. Pengurangan dalam komponen ini adalah sementara dan boleh kembali seperti biasa selepas beberapa hari rehat.

Wanita yang terlibat dalam over-training adalah pada risiko banyak masalah kesihatan seperti amenorrhea, istilah yang merujuk kepada ketiadaan haid. Ini dialami oleh wanita kerana kandungan lemak badan amat rendah. Terlepas haid sering dikaitkan dengan tahap estrogen menurun (utama hormon seks wanita). Beberapa kajian perubatan menunjukkan bahawa wanita yang amenorrheic, dan orang-orang yang mempunyai lemak di bawah 10% daripada langkah-langkah yang sesuai boleh mempunyai masa yang sukar untuk hamil. Di samping itu, amenorrhea juga boleh membawa kepada osteoporosis, penyakit yang mengurangkan kepadatan tulang, tulang-tulang yang terdedah kepada patah dan lain-lain kecederaan. Tulang biasanya menjadi rapuh apabila orang yang lebih tua, tetapi sesetengah wanita muda, terutamanya orang-orang yang mengalami amenorrhea membangunkan tulang rapuh pada usia yang sangat muda.

Tanda-tanda dan gejala-gejala over-training mungkin termasuk yang berikut:

haid tidak teratur atau tidak dijawab
thinness melampau
penurunan berat badan yang melampau atau pesat
tingkah laku yang menggambarkan kerap seperti makan sedikit, tidak makan di hadapan orang lain, dan memberi tumpuan kepada makanan rendah kalori
kuat dan kerap bersenam (mengambil kelas aerobik diikuti dengan lima meter berjalan, berenang untuk berjam-jam, dan berat-angkat
sikap “Saya tidak terlepas sehari senaman”
mendalam bimbang kecederaan
bersenam walaupun penyakit, kecederaan, cuaca buruk dan syarat-syarat lain yang mungkin memerlukan rehat
terlalu banyak mengkritik diri atau self-dissatisfaction
kebimbangan yang melampau dan rendah diri
keletihan
kesukaran tidur
rasa sejuk kebanyakan masa
perbualan yang berterusan tentang berat badan

Jika tanda-tanda ini adalah berpengalaman, ia adalah penting untuk membuat pelarasan di salah satu senaman dan makan Rejimen. Bersenam secara sederhana dan mengurangkan keamatan dari masa ke semasa, ditambah dengan pemakanan yang sihat boleh membantu menghalang kesan buruk over-training. Bagi wanita, ia juga adalah yang terbaik untuk mendapatkan nasihat dari doktor untuk memastikan bahawa satu terlepas tempoh bukanlah tanda over-training. Individu yang ingin menurunkan berat badan dengan betul akan digalakkan untuk berunding dengan doktor dan profesional kesihatan yang lain untuk mendapatkan nasihat. Memahami regimen senaman yang betul, dan termasuk diet yang sihat gaya hidup seseorang itu boleh membawa kepada peningkatan kesihatan dan kesejahteraan secara keseluruhan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *