Bagaimana obesiti boleh dikawal?

Bagaimana obesiti boleh dikawal?

Obesiti merupakan masalah di seluruh dunia, bermakna ia mempunyai kegemaran geografi tiada dan ada di mana-mana di dunia. Perubahan gaya hidup telah membawa kepada globalisasi obesiti

Obesiti ditakrifkan sebagai lemak badan yang berlebihan, tetapi adalah sukar untuk mengukur secara langsung. Untuk ini sebab badan indeks jisim (BMI) iaitu ukuran berat badan, dibetulkan bagi perbezaan ketinggian, paling biasa digunakan untuk menentukan obesiti. BMI dikira sebagai berat (dalam kg) dibahagikan dengan ketinggian kuasa dua (dalam meter). WHO telah ditakrifkan BMI 30 atau lebih sebagai obesiti.

Berat badan berlebihan ditakrifkan sebagai BMI 25 kepada 29.9. Walaupun risiko kesihatan berat badan yang berlebihan, termasuk kencing manis, penyakit jantung dan sesetengah kanser, kurang daripada obesiti, mereka yang masih ketara.

Separuh daripada semua rakyat Amerika memang sama ada berat badan berlebihan atau obes oleh piawaian WHO. Kadar obesiti kanak-kanak juga meningkatkan puasa. Kesan-kesan kesihatan dan kos yang ditanggung dalam merawat komplikasi yang timbul daripada obesiti dan berat badan berlebihan adalah sangat besar. Di Amerika, berlebihan lemak akaun kira-kira 90% daripada orang dewasa bermulanya kencing manis, kira-kira satu pertiga daripada serangan jantung, menyumbang kepada beberapa utama kanser, arthritis, katarak dan mengurangkan kualiti hidup secara umum.

Walaupun faktor-faktor genetik mempengaruhi kebarangkalian berlakunya obesiti, mereka tidak menjelaskan apa-apa pertambahan yang besar-besaran begitu pendek tempoh masa. Pada dasarnya, kenaikan berat badan berlaku apabila aktiviti fizikal mengurangkan atau meningkatkan pengambilan jumlah kalori.

Bagaimana untuk mengawal obesiti?

Walaupun impian banyak pil kehilangan berat badan untuk mengubati masalah ini, semata-mata ia tidak boleh membantu anda untuk membuangnya. Jadi bukan mencari pil ajaib, anda harus menyedari bahawa obesiti adalah fungsi perubahan sosial. Pembandaran, hidup sedentari dan penggunaan jisim menghasilkan makanan tinggi kalori.

Pada prinsipnya, jika setiap individu dilaksanakan secara teratur dan berhati-hati tentang pengambilan kalori, obesiti akan menjadi luar biasa. Tetapi kerana tahap aktiviti fizikal dan over-consumption yang rendah adalah amat imbedded dalam gaya hidup kita, individu-individu yang bertindak secara berasingan menghadapi pelbagai rintangan. Strategi yang berkesan untuk melawan wabak obesiti akan memerlukan inisiatif individu dan institusi.

Pakar pemakanan • mesti menyediakan nasihat pemakanan yang lebih baik dan menjadikannya boleh diakses oleh semua.
Pakar-pakar kesihatan • boleh berbuat lebih banyak untuk nasihat pesakit tentang kepentingan mengurangkan berat sebagai orang dewasa.
• Anda bolehlah menonton televisyen, komputer berkaitan aktiviti yang malas seperti melayari, dll dan elakkan membeli minuman ringan.

Individu-individu yang banyak, setelah belajar untuk bersenam dan mengelakkan pengambilan kalori yang berlebihan, akan mengawal berat badan mereka.

Penafian: Artikel ini tidak bertujuan untuk memberi nasihat kesihatan dan untuk maklumat am sahaja. Sentiasa mencari wawasan kesihatan yang berkelayakan sebelum memulakan sebarang program kesihatan profesional.

Hakcipta Terpelihara © Nick anjing kampung, Hakcipta Terpelihara. Jika anda ingin menggunakan artikel ini di laman web anda atau di ezine anda, menjadikan semua URL (pautan) aktif.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *