Bagaimana mengamalkan Ashtanga Yoga boleh ubah hidup anda

Bagaimana mengamalkan Ashtanga Yoga boleh ubah hidup anda

Ia adalah rahsia lagi bahawa yoga sememangnya membantu dalam mengurangkan tekanan dan kebimbangan. Apabila diamalkan untuk tempoh yang lama, yoga menjadi lebih langkah pencegahan dan melengkapi orang untuk tawaran yang lebih baik dengan tekanan pada bermulanya sangat. Walau bagaimanapun, tidak ramai orang akan sedar kuasa akut yoga dan bagaimana berpengaruh ia boleh apabila diamalkan dengan betul.

Salah satu jenis yoga untuk membantu dengan tekanan dan kebimbangan yang terbaik adalah Ashtanga yoga. Sistem yoga hanya baru-baru telah mendapat publisiti, dan adalah lebih daripada sehari moden mengambil konsep yoga yang bertarikh kembali ke abad-abad yang pelbagai.
Sebab mengapa Ashtanga yoga dianggap lebih berkesan ke atas apa-apa jenis lain yoga adalah kerana ia menggabungkan di lapan limb bahagian, salah satu yang sedang membina pernafasan sepanjang sesi.

Tangan dan kaki yang lapan adalah lapan bahagian yoga, setiap keperluan satu bermaksud yang perlu untuk mencapai hidup yang menyihatkan dan memenuhi. Tanggapan berasal dari Sutras Yoga Patanjali, yang merupakan teks purba yang dinamakan sebagai sumber falsafah di sebalik tafsiran tradisional dan semasa yoga.

Oleh itu, Ashtanga Yoga adalah satu pendekatan yang lebih holistik untuk menghapuskan tekanan bukan sahaja dari kehidupan anda tetapi juga membantu kawasan-kawasan utama yang lain, yang seterusnya meningkatkan kualiti hidup anda. Walau bagaimanapun, untuk melakukan sesi sepenuhnya adalah satu prosedur yang kompleks dan satu lagi yang anda perlukan bantuan profesional.

Siri yoga Ashtanga bermula dengan Yoga Chikitsa. Langkah ini meletakkan fokus pada penjajaran tulang belakang, detoksifikasi tubuh, dan bangunan fleksibiliti, kekuatan dan stamina. Yoga Chikitsa terdiri daripada satu set 75 menimbulkan, bermula dengan surya namaskar atau sun salutation dan melalui pelbagai backbends, berdiri dan duduk menimbulkan.

Kedua langkah dalam Ashtanga Yoga yang dikenali sebagai Nadi Shodhana atau dalam terma orang biasa itu-penyucian sistem saraf. Yoga meletakkan penekanan terhadap konsep chakra tenaga dalam badan, dan langkah ini adalah tertumpu kepada konsep yang sama. Nadi Shodhana membantu dalam menulenkan dan pengukuhan sistem saraf untuk channelization yang lebih baik daripada tenaga seluruh badan.

Shitra Bhaga atau langkah terakhir disub-bahagikan kepada beberapa siri, menumpukan kestabilan ilahi. Secara keseluruhan semua langkah-langkah Ashtanga yoga bekerja seiring untuk memperbaiki seseorang fizikal, mental, kesihatan emosi dan rohani.

Kerana menyangkut tekanan, ia telah mengkaji dan membuktikan bahawa sejak Ashtanga Yoga menyemai pranayama dalam setiap langkah (bagi setiap langkah yang anda perlu beri perhatian terhadap corak pernafasan anda), ia mempunyai pengaruh yang langsung ke atas menenangkan fikiran anda. Dalam jangka panjang, mengamalkan Ashtanga Yoga mempunyai pengaruh yang mendalam terhadap kesihatan anda sepenuhnya.

Anda mesti pernah mendengar kuasa yoga. Konsep kuasa yoga adalah apa-apa tetapi mengambil satu langkah utama Ashtanga Yoga dan berikutan ia ketat. Walaupun, ia membantu dalam meningkatkan kesihatan seseorang dan pengurangan stres, adalah lebih baik untuk melaksanakan semua anggota lapan daripada Ashtanga Yoga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *