Bagaimana membuat persiapan untuk cuti bersalin apabila anda bos

Bagaimana membuat persiapan untuk cuti bersalin apabila anda bos

Generasi atau yang lalu ia adalah tradisional untuk suami dalam tempoh perkahwinan yang mempunyai kerjaya dan isteri untuk membesarkan anak-anak di rumah. Manakala urusan ini telah bekerja dan kembali kemudian, hidup adalah sangat berbeza hari ini dan ahli-ahli kedua-dua dalam hubungan biasanya mempunyai kerjaya yang sibuk untuk mempertimbangkan apabila merancang keluarga.

Prospek mengimbangi tanggungjawab kerjaya dengan kanak-kanak ternakan boleh sangat menakutkan, tetapi lebih-lebih lagi jika anda bertanggungjawab terhadap perniagaan. Jika anda seorang pengurus kanan, maka anda mempunyai tanggungjawab tambahan dan membuat keputusan. Ia mungkin sukar untuk membayangkan bagaimana perniagaan boleh beroperasi tanpa anda, jadi apa yang akan berlaku apabila anda perlu mengambil cuti bulan jauhnya bersalin?

Sebagai bos, tanggungjawab tambahan yang anda akan perlu ditangani lebih awal daripada cuti anda dan anda akan perlu mencari cara-cara untuk mengurus masa anda yang paling berkesan. Pengurusan masa, seperti yang kita tahu, adalah kritikal sebagai pemimpin perniagaan dan anda kini akan mendapati bahawa anda mempunyai dua bayi untuk menonton – anda setuju dan kepentingan perniagaan anda!

Dengan membuat perancangan bagaimana anda akan menguruskan keutamaan anda, anda boleh meletakkan di tempat strategi yang berkesan, piawaian dan sempadan yang akan membantu anda melaksanakan kerja dan menikmati sepenuhnya masa anda di rumah.

Mempertimbangkan apa sokongan tambahan yang anda akan perlu sebagai satu manger dan sebagai seorang ibu sebaik sahaja bayi anda dilahirkan dan anda kembali bekerja. Sebagai contoh, rancangan luar jangka apa boleh anda masukkan ke dalam tempat jika anak anda menjadi sakit dan asuhan mengenakan pengasingan seminggu? Atau jika anda mempunyai pengasuh, apa yang akan anda lakukan jika (atau apabila) beliau tiba-tiba menjadi sakit, pergi bercuti atau berhenti? Anda tidak akan belajar di kelas ante-natal anda ini, tetapi ia adalah sesuatu yang kebanyakan ibu-ibu yang ingin mereka telah dijangka sebelum ia berlaku!

Peningkatan bilangan pertubuhan mewah menawarkan bimbingan profesional kepada Eksekutif-Eksekutif Kanan mereka untuk membantu mereka menyediakan rancangan mereka cuti bersalin dan kembali bekerja.

Kejurulatihan untuk wanita dalam jawatan kanan adalah perkara biasa sekarang dan merupakan satu pelaburan yang kukuh dalam integrasi kehidupan kerja anda serta perniagaan anda! Anda juga boleh digunakan untuk bekerja dengan pakar-pakar dalam bidang perniagaan yang lain untuk membantu anda menjalankan operasi anda dengan cekap, jadi mengapa tidak menganggap kejurulatihan serta hidup dalam talian?

Ia adalah penting untuk berkomunikasi dengan semua pihak yang berkepentingan – rakan sekerja, kakitangan dan paling penting pelanggan. Anda sebenarnya boleh meningkatkan kesetiaan pelanggan dengan pendekatan yang terbuka dan telus yang berfikir keluar dan profesional dikemukakan. Kini sememangnya masa untuk memupuk hubungan dengan pelanggan sedia ada anda asas daripada membangunkan orang-orang yang baru, kerana anda tidak akan dapat menyelia proses halus pelanggan-pelanggan baru bangunan hubungan rapat.

Sebagai Pengurus Kanan, anda akan digunakan untuk mewakilkan tidak syak lagi. Walau bagaimanapun, jika ini belum forte anda, sekarang adalah masa untuk membina otot perwakilan anda! Seperti anda mendapatkan lebih dekat ke arah anda cuti bersalin, meningkatkan perwakilan dan pastikan anda latihan “nombor dua” di banyak kawasan yang selamat anda boleh menyerahkan.

Pendek kata, anda empat kriteria penting kejayaan perancangan peralihan yang lancar kepada anda cuti bersalin akan:

1. Mendapatkan sokongan
2. Pelan
3. Berkomunikasi
4. Perwakilan

Sebaik sahaja anda telah melakukan apa yang anda boleh menyediakan ketidakhadiran anda, dan anda baru “promosi” untuk keibuan!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *