Bagaimana latihan kesedaran Asbestos boleh membantu menjaga anda selamat

Bagaimana latihan kesedaran Asbestos boleh membantu menjaga anda selamat

Fungsi latihan kesedaran asbestos adalah untuk menawarkan pekerja dengan pengetahuan asas asbestos, yang bahaya dan keupayaan untuk mengesan biasa bahan mengandungi asbestos ditemui di dalam lingkungan tempat kerja. Menyedari di mana ia didapati boleh membantu pekerja-pekerja yang mengelakkan didedahkan kepada mineral maut ini.

Borang-borang apa hal yang mengandungi gentian asbestos?

Asbestos adalah sekumpulan mineral yang terdapat hampir di mana-mana dalam alam sekitar dan bahan yang berserabut. Mereka boleh ditemui di fireproofing item, penebat elektrik, simen, bahan binaan, Kayap bumbung, siling plaster, lapisan brek, dan lain-lain barangan industri. Habuk asbestos yang kecil boleh menjadi bawaan udara, terutamanya sepanjang pembuatan barang-barang yang mengandungi asbestos. Gentian ini hanya boleh kemudian disedut, mengakibatkan mesothelioma, barah, dan penyakit berkaitan asbestos yang berbeza.

Latihan kesedaran asbestos adalah penting kerana asbestos dilihat dalam banyak bangunan rumah-rumah dan sekolah. Di tempat kerja atau rumah asbestos akan biasanya dijumpai sebagai disembur masuk penebat di atas siling dan alang-alang logam, jubin siling dan lantai jubin yang dikeluarkan sebelum tahun 1981, dan penebat elektrik sekitar salur. Setakat lantai jubin akan khuatir sebahagian besar daripada 9 inci jubin dan jubin 12-inci beberapa akan mengandungi asbestos jika mereka telah dikeluarkan sebelum tahun 1981.

Adakah asbestos bahaya di bangunan pejabat anda?

Jika bangunan pejabat mempunyai produk-produk yang mengandungi asbestos notis akan dipaparkan berhampiran mana-mana pintu utama yang menyedarkan semua orang dengan kehadirannya. Selain itu, jika wujud penebat asbestos-mengandungi-elektrik label atau pelekat akan diletakkan dengan sewajarnya untuk menunjukkan ancaman akan berlaku.

Cara-cara yang penting untuk mengelakkan pendedahan

Untuk menghalang didedahkan anda perlu terlebih dahulu memberi perhatian kepada lokasinya yang berkemungkinan. Jika anda tidak pasti jika bahan yang mengandungi asbestos, anda harus menganggap bahawa ia tidak berterusan melainkan diputuskan. Anda tidak boleh memberitahu jika siling jubin, lantai jubin, disembur pada akustik atau hiasan siling, penebat elektrik, atau produk yang berlainan mengandungi gentian asbestos hanya dengan melihat mereka. Salah satu cara untuk memberitahu dengan kepastian jika produk yang mengandungi asbestos adalah untuk mempunyai Kesihatan alam sekitar dan Jabatan Keselamatan keluarkan sampel dan memeriksa mereka di makmal. Tidak pernah mengambil contoh diri sendiri kerana ia boleh menyebabkan zarah-zarah menjadi bawaan udara di mana mereka boleh disedut masuk.

Jika item untuk ditandakan sebagai mengandungi asbestos atau anda mengesyaki bahawa ia mungkin boleh mengandungi asbestos, seperti jubin 9-inch lantai atau jubin siling akustik, anda tidak perlu kacau. Tidak pernah memotong, mengganggu, mengalih, menukul, menyaksikan atau melanggar apa-apa bahan yang anda percaya boleh mengandungi mineral maut ini.

Anda perlu terlebih dahulu menyemak di Jabatan Keselamatan dan kesihatan persekitaran sebelum melakukan sebarang kerja yang termasuk memasang atau menggantikan jubin siling atau lantai jubin, menggantikan atau memasang penebat elektrik sekitar, paip atau saluran-saluran atau penyingkiran siling “popcorn”. Ini termasuklah mengalihkan jubin siling untuk melaksanakan apa-apa jenis kerja-kerja penyenggaraan. Sebelum melakukan apa-apa kerja anda terlebih dahulu harus menentukan jika produk yang mengandungi asbestos. Sebaik sahaja anda mengesahkan bahawa produk tersebut adalah buken toksik kerja kemudian dapat dilakukan. Walau bagaimanapun, jika asbestos ditemui ia mesti dikeluarkan atau dimeterai oleh profesional yang bertauliah sebelum mana-mana kerja dijalankan.

Sentiasa melaporkan mana-mana produk yang mengandungi asbestos kepada Jabatan Keselamatan dan kesihatan persekitaran. Jangan cuba untuk membersihkan mana-mana produk yang rosak termasuk jubin siling yang rosak, jubin lantai, atau penebat mengetuk pematian disembur pada siling sebelum anda telah membuktikan mereka tidak bebas daripada gentian asbestos. Jika anda mencari bahan-bahan yang berpotensi berbahaya mengambil langkah-langkah untuk mencegah orang lain daripada datang ke kenalan dengan bahan berbahaya atau mengganggu sehingga krew pengurangan asbestos yang profesional boleh membersihkan. Item yang mengandungi asbestos dan di mana mereka berada terletak boleh membantu anda mengelakkan pendedahan kepada orang lain dan kepada diri sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *