Bagaimana kulat dan orkid sebenarnya bekerja berganding bahu

Bagaimana kulat dan orkid sebenarnya bekerja berganding bahu

Banyak loji pencinta suka orkid di rumah mereka kerana mereka adalah agak cantik dan boleh menyerlahkan rumah. Tidak syak lagi penanam orkid akan panik untuk mengetahui bahawa tumbuh-tumbuhan yang berharga mereka mempunyai GI organisma kulat. Jangan panik dan membawa keluar pembunuh acuan pada lagi. Anda akan terkejut untuk mengetahui bahawa orkid yang anda pegang dalam kehijauan anda mempunyai sambungan yang besar untuk kulat. Bagaimana Adakah kulat dan tumbuh-tumbuhan orkid mempunyai sambungan? Sebenarnya, sambungan ini adalah sangat penting bahawa tumbuh-tumbuhan tidak dapat bertahan lama tanpa kulat tersebut.

Bagaimana kulat dan orkid memerlukan antara satu sama lain

Apa sambungan yang sangat penting ini dikenali sebagai? Ia dipanggil mycorrhiza dan ia penting kerana ia adalah satu kaedah dua hala yang memberi manfaat kedua-dua loji orkid dan kulat tersebut. Kulat akan membantu melahirkan nutrien tidak larut sederhana berkembang yang disediakan untuk tuan rumah dan ia juga akan membantu untuk menukar tenaga supaya proses percambahan benih boleh berlaku. Ia bukanlah sesuatu yang luar biasa untuk mencari beberapa baka orkid tanpa klorofil bahan. Ini adalah membantu tumbuh-tumbuhan untuk menukar cahaya matahari ke dalam makanan. Dengan tiada klorofil, kulat yang membantu memberi tanaman orkid makanan.

Sejak beberapa orkid memerlukan kulat untuk mendapatkan makanan mereka, ia adalah bermanfaat untuk kulat kerana mereka perlukan tempat untuk hidup dan berkembang. Kulat cenderung untuk mencari persekitaran hidup ini dalam orkid; mereka masuk ke dalam dinding sel dan menanam sendiri di akar pokok. Sesetengah kulat akan mengambil mineral yang diperlukan daripada orkid untuk keperluan sendiri di samping membantu dalam synthesizing.

Lihat hantu orkid

Apa baka orkid perlu bergantung kepada kulat untuk hidup? Satu baka tersebut jarang adalah orkid Phantom, yang ditemui di bahagian-bahagian tertentu di Amerika Syarikat tetapi sebahagian besarnya di kawasan-kawasan akan. Anda boleh mencari orkid Phantom biasanya bawah tanah, hanya ketara apabila ia telah berkembangan dengan pandangan dan syarat-syarat adalah baik untuk pertumbuhan dan kesihatan. Kerana ia mesti bergantung pada kulat nak bermaya, Phantom Orchid mesti hidup bawah tanah.

Orkid apa baka perlu kulat

Jenis orkid yang mempunyai daun tidak ia bergantung pada kulat lebih kerap daripada baka tersebut dengan banyak daun. Orkid daratan akan bergantung lebih dan mempunyai Ikatan yang rapat dengan kulat daripada jenis-jenis orkid yang lain seperti lithophytic dan epiphytic.

Tumbuh-tumbuhan adalah cukup teliti mengenai jenis kulat yang akan menangani dan apa pelbagai orkid yang hidup subur apa spesies kulat yang tertentu. Banyak botani telah cuba untuk memperkenalkan pelbagai jenis kulat kepada orkid Varieti baru mengetahui bahawa kilang gagal berkembang maju. Ia adalah, daripada kesimpulan ini, perkara-perkara tertentu yang tidak untuk meddled dengan.

Konflik dengan orkid dan kulat

Walaupun ia kelihatan seperti kulat dan orkid ada perlawanan itulah syurga dibuat, ini bukanlah sentiasa benar. Kadang-kadang, boleh untuk konflik dalaman yang akan mengubah keseimbangan ini dengan dua organisma. Sebagai contoh, sekiranya persekitaran menjadi bermusuhan, ia boleh menyebabkan beberapa pengubahsuaian metabolik mengambil tempat, yang boleh membuat kulat menyerang ia hidup dalam alam sekitar. Apakah jenis keadaan akan menyebabkan “perselisihan” ini berlaku? Reput akar adalah punca paling kerap. Reput akar adalah apabila orkid yang telah over-watered berkali-kali. Manakala orkid biasanya boleh melepaskan bahan untuk berurusan dengan akar reput, ia boleh hanya menjaga ia ke titik tertentu. Konflik seperti ini yang berlaku boleh membawa kepada kematian setiap organisma, walaupun ini jarang berlaku.

Bagi sebahagian besar, orkid tersebut dan kulat yang boleh wujud bersama-sama dalam keharmonian. Kedua-duanya datang di atas daripada Kesatuan. Ingat ini seperti yang anda lihat anda baka orkid.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *