Bagaimana kolostrum boleh membantu untuk meningkatkan tahap kesihatan anda

Bagaimana kolostrum boleh membantu untuk meningkatkan tahap kesihatan anda

2. Anti-radang
Menurut sebuah artikel dalam jawatan Perubatan (NSAID luka kolostrum GI masalah,”September 8, 1998), kolostrum lembu mungkin berfungsi untuk melindungi saluran GI dari anti-radang yang bukan steroid, dadah (NSAID) ini. Dalam satu kajian di Universiti Leicester, perubahan kadar resapan usus dinilai dalam enam lelaki yang sihat sebelum dan selepas mengambil di NSAID indomethacin dan keluar kolostrum. Kolostrum diambil dengan makanan sebagai tambahan cecair dua hari sebelum memulakan NSAID ini dan sepanjang lima hari mengambil ubat. Kadar resapan usus telah dinilai menggunakan nisbah lima jam kencing lactulose-rhamnose (L/R). Pada akhir lima hari, nisbah ini meningkat 300% bagi mereka yang tidak mengambil kolostrum, tetapi hanya 20% bagi orang-orang yang mengambilnya.

3. HIV/AIDS
Interaksi dengan bahan-bahan asing (seperti virus, bakteria dan kulat) dengan komponen GI itu sistem imun yang membawa kepada pengeluaran kira-kira 75% dari antibodi di dalam sistem manusia. Keupayaan pesakit AIDS/HIV untuk melawan penyakit berjangkit teruk terjejas, sebahagiannya disebabkan oleh kerosakan kepada usus daripada keradangan kronik dan cirit-birit. Beberapa kajian baru menunjukkan kolostrum untuk membantu masalah kronik ini. Sebagai contoh, satu kajian yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine melaporkan bahawa “suntikan immunoglobulin daripada kolostrum lembu berkesan mengurangkan dan mencegah jangkitan virus dan bakteria dalam matapelajaran kurang imun: penerima Sum-Sum tulang, bayi pramatang, AIDS dan lain-lain.”

4. Penyakit jantung
Secara teorinya, kolostrum boleh berkesan dalam rawatan dan pencegahan penyakit jantung kerana dua sebab. Pertama, faktor-faktor pertumbuhan dalam kolostrum boleh membantu Janakan semula otot jantung. Kedua, hari kajian perubatan menunjukkan bahawa agen-agen penyakit berjangkit boleh dikaitkan dengan beberapa penyakit kronik, termasuk penyakit jantung. Satu kajian yang dijalankan oleh pihak Universiti Utah sekolah perubatan menunjukkan bukti kukuh bahawa pneumoniae Chlamydia bakteria mungkin utama faktor dalam pembangunan aterosklerosis koronari. Malah, penyelidik di Universiti percaya bahawa bakteria ini boleh bertanggungjawab untuk sebanyak 50% daripada semua penyakit jantung yang serius. Oleh yang demikian, kolostrum yang imun komponen-komponen yang merangsang, melawan penyakit dapat membantu orang-orang yang mudah terdedah kepada penyakit jantung.

5. Kanser
Steven Rosenberg 1985 buku, kemajuan yang tenang dalam Perang kanser, mula-mula dipopularkan faedah cytokines dalam rawatan kanser. Sejak itu, cytokines sama dijumpai dalam kolostrum (interleukins-1-6 dan-10, interferon gamma dan lymphokines) telah menjadi satu faktor Tempahan diteliti dalam bidang penyelidikan barah. Lactalbumin, juga dijumpai dalam kolostrum, telah didapati menyebabkan kematian terpilih kanser sel, tisu-tisu kanser sekitar tidak terjejas. Dan akhirnya, Lactoferrin begitu juga dilaporkan mempunyai aktiviti anti-kanser. Dan, seperti penyakit jantung, jika virus bertanggungjawab sama ada permulaan atau penyebaran kanser, kolostrum boleh menjadi salah satu cara tambahan untuk mengelakkan penyakit.

6. Kencing manis
Juvana diabetes (jenis I, bergantung insulin) dianggapkan oleh sesetengah penyelidik terhasil dari mekanisma autoimun, mungkin dimulakan oleh reaksi alahan kepada protein yang GAD terkandung dalam susu lembu. Kolostrum mengandungi beberapa faktor yang boleh mengimbangi ini dan alahan lain. Kolostrum IgE-1 boleh mengikat kepada insulin dan IGF-saya reseptor yang ditemui dalam sel-sel semua. Selain itu, ujian manusia pada tahun 1990 yang melaporkan bahawa IGF-saya merangsang penggunaan glukosa, membantu mencegah hipoglisemia akut dan mengurangkan jenis II yang kencing manis yang bergantung kepada insulin.

7. Osteoporosis
Osteoclasts adalah sel-sel yang merendahkan struktur tulang semasa proses perolehan dan pembaharuan tulang yang biasa. Osteoblasts, di sisi lain, adalah tulang yang membina sel-sel dalam proses itu. Semakin kita berusia, meningkatkan jumlah penurunan osteoblasts dan osteoclasts. Ini adalah benar terutamanya bagi wanita putus haid. Perubahan ini mencipta keliangan dan kehilangan kekuatan tulang yang dikenali sebagai osteoporosis. Satu kajian yang dilaporkan dalam alam perubatan menunjukkan bahawa TGF-B, yang didapati dalam kolostrum semulajadi dihasilkan oleh osteoblasts itu. Kajian ini juga menunjukkan bahawa TGF-B secara mendadak meningkat osteoblast nisbah osteoclast, sekali gus menunjukkan bahawa TGF-B dapat membantu perlahan-mungkin juga menghalang – pembangunan osteoporosis. Kolostrum adalah sumber semulajadi yang hanya boleh didapati daripada TGF-B. Di samping itu, IGF-saya meningkatkan Pembaikan tisu otot dan tisu penghubung.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *