Bagaimana kimia menyelamatkan nyawa kanak-kanak

Bagaimana kimia menyelamatkan nyawa kanak-kanak

Kanak-kanak Amerika adalah hari sihat daripada sebelumnya, menurut Pusat Amerika Syarikat bagi kawalan penyakit dan pencegahan dan pakar-pakar kesihatan yang lain.

Satu petanda yang penting: jangka hayat telah hampir dua kali ganda dalam tempoh 100 tahun yang lalu dan terus meningkat. Bayi yang baru lahir hari ini boleh mengharapkan untuk hidup ke 80-an mereka, manakala di awal 1900-an banyak mati sebelum mencecah usia lima tahun.

Kebanyakan penyakit kanak-kanak yang biasa tahun yang lalu itu seperti campak dan beguk, rubella dan polio, taun dan disenteri mempunyai telah hampir benar-benar eliminated. Sementara itu, kadar kematian kanak-kanak di bawah lima lagi penting langkah-mempunyai menurun secara mendadak.

Apa yang telah membawa kepada peningkatan kesihatan kanak-kanak ini besar? Terdapat banyak jawapan. Tetapi terutamanya, sudah kerja khusus selama bertahun-tahun individu saintis, ahli kimia dan doktor perubatan, Jurutera dan pakar. Mereka telah membangunkan vaksin baru dan penawar bagi apa sekali adalah penyakit yang boleh membawa maut. Mereka telah membangunkan baja untuk meningkatkan bekalan makanan, racun serangga untuk melindungi dan pengawet untuk pastikan ia sentiasa segar; disinfektan dan kebersihan untuk melindungi rumah, sekolah, hospital dan tempat-tempat makan; dan sabun antibakteria dan lain-lain barangan kebersihan peribadi.

Satu perkembangan penting abad ialah susu pasteurized, dinamakan bagi Louis Pasteur, ahli kimia Perancis yang dibangunkan dalam proses untuk membunuh bakteria yang menyebabkan penyakit dalam susu dan cecair-cecair lain. Satu lagi adalah pembangunan penisilin dan antibiotik lain oleh saintis British dalam Perang Dunia II. Tetapi mungkin pembangunan kesihatan awam terbesar sepanjang zaman penemuan pada tahun 1914 bahawa anda boleh membersihkan air minuman dengan menambah jumlah kecil klorin, satu proses yang telah menyelamatkan berjuta-juta nyawa kanak-kanak di seluruh dunia dengan penyakit-penyakit/pesawat bawaan air seperti taun dan Demam Kepialu. Sistem ini telah dibangunkan oleh Jurutera awam Abel Wolman dan ahli kimia Linn Enslow Jabatan Kesihatan Maryland di Baltimore.

Kami bernasib baik kerana di Amerika Syarikat bahawa kimia moden, Sains Perubatan dan suntikan yang meluas telah dikurangkan dan dihapuskan dalam banyak kes penyakit kanak-kanak maut sekali. Tetapi ia tidak sama di mana-mana. Menurut UNICEF, seramai 2 juta kanak-kanak di negara membangun meninggal dunia setiap tahun daripada meminum air yang tercemar dan makanan. Dan di Afrika, lebih daripada satu juta kanak-kanak mati setiap tahun dari malaria. Masih ada banyak kerja untuk dilakukan.

Antara inisiatif-inisiatif kesihatan kanak-kanak, kajian dana Majlis kimia Amerika Syarikat untuk mengembangkan kefahaman bagaimana bahan kimia berinteraksi dengan alam sekitar dan kesihatan manusia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *