Bagaimana ketawa boleh mengurangkan kemarahan dan meningkatkan kesihatan

Bagaimana ketawa boleh mengurangkan kemarahan dan meningkatkan kesihatan

Ketawa adalah ubat yang terbaik. Berapa kali pernah kita mendengar yang dari apa-apa bilangan sumber? Robin Williams membintangi filem Patch Adams tentang seorang doktor yang sangat dipercayai dalam konsep itu. Pelik ini ialah bahawa konsep tidak semua Hollywood; ada sesuatu kepadanya.

Jika anda berfikir tentang hal itu, gelak ketawa boleh digunakan untuk mengurangkan kemarahan dan meningkatkan tahap kesihatan anda. Pernahkah anda berasa seksa yang amat besar apabila anda telah menonton sebuah komedi atau mendengar jenaka yang baik? Saya tidak fikir!

Pernahkah anda dalam situasi di mana anda merasa seperti anda sama ada terpaksa ketawa atau menangis, anda telah dibuat sedemikian? Kehidupan sering melemparkan situasi kami yang frustrate dan kemarahan kita yang begitu banyak yang kita tidak tahu apa yang perlu dilakukan. Kekecewaan yang boleh nyata di dalam dan mendatangkan malapetaka kita emosi jika kami tidak menikmati beberapa jenis pelepasan emosi; oleh itu keperluan yang baik ketawa (atau menangis).

Itu bukan satu-satunya cara yang ketawa boleh membantu mengurangkan kemarahan anda. Pada satu-satu masa atau lain tiap-tiap orang dalam keadaan yang tidak menentu di mana sesuatu yang tiba-tiba berlaku yang dibuat mereka ketawa. Apabila ketawa yang telah dilakukan dan ke atas dengan Kau masih marah? Konsep ini sama seperti ibu bapa sering apa dengan kanak-kanak-gangguan mereka. Anda memberikan anak anda dengan mainan dan mereka lupa kenapa mereka telah menangis; anda menikmati tertawa dan anda lupa mengapa kau gila.

Tiada sebenarnya adalah sesuatu yang semua Kesihatan tuntutan watak Robin Williams yang dibuat dalam filem Patch Adams. Apabila badan anda menekankan ia melepaskan hormon-hormon tertentu (kortisol, epinephrine, dopamine dan hormon pertumbuhan). Ketawa tidak bertentangan; Ia mengurangkan jumlah hormon yang menghasilkan badan anda. Dalam proses mengurangkan yang buruk, ia juga meningkatkan yang baik; ketawa cenderung untuk melepaskan baik, kesihatan yang menggalakkan hormon Endorfin dan neurotransmitters. Sel-sel T juga menjadi lebih berkesan dalam sel-sel yang menghasilkan peningkatan anti-bodies serta tempahan dalam talian kami yang selamat dan hantar.

Pendek kata, ketawa lebih banyak dan badan anda akan terima kasih.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *