Bagaimana kekurangan tidur boleh membuatkan tingkah-laku manik kemelesetan lebih teruk

Bagaimana kekurangan tidur boleh membuatkan tingkah-laku manik kemelesetan lebih teruk

Untuk masa yang lama, ia telah juga diiktiraf di kalangan penyelidik bipolar mania dan kemurungan boleh menjejaskan corak tidur. Apabila penghidap bipolar yang mengalami mania yang akut, beliau mungkin terlalu manik untuk tidur. Sebaliknya, dia akan melalui sebuah episod kemurungan, dia boleh tidur terlalu banyak dan secara literal tidak berasa seperti mendapat dari tidur.

Apa bilangan profesional perubatan yang telah mendapati Selain itu adalah bahawa kerja-kerja manik/depressive kitaran kedua-dua cara. Meletakkan berbeza, kekurangan tidur boleh mungkin membawa episod manik. Kajian menunjukkan bahawa sehingga 60 peratus daripada bipolar mengalami yang telah melalui pengalaman serangan manik beberapa jenis gangguan dalam kitaran tidur normal mereka sebelum menghadapi serangan itu.

Kita semua mempunyai pengalaman apabila pada masa tempahan menyusahkan yang mungkin, kita telah diganggu oleh kehidupan. Gangguan sosial irama, atau SRDs, adalah peristiwa-peristiwa hidup yang mengganggu rutin kami ditubuhkan seperti corak tidur. Dalam orang-orang yang biasa, iaitu orang-orang yang tidak mengalami gangguan bipolar, ini bukanlah masalah besar. Kami shrug off dan akhirnya kembali kepada corak biasa kami. Pesakit bipolar, Walau bagaimanapun, gangguan ritma sosial yang corak tidur mereka boleh terus mencetuskan serangan yang manik.

Ini adalah mengapa beberapa profesional perubatan dan penjagaan kesihatan mencadangkan bahawa pesakit-pesakit bipolar mereka mencipta jadual tidur untuk diri mereka sendiri dan ikut. Apakah ini bermakna adalah bahawa mereka pergi tidur pada masa yang sama setiap malam dan mendapat sehingga pada masa yang sama setiap pagi – walaupun pada hujung minggu. Mengekalkan Jadual ini akan sentiasa “irama sosial gangguan” kepada minimum dan mengurangkan kemungkinan serangan manik. Sebagai peraturan am, berpegang kepada jadual tidur yang juga bermaksud tidak mengambil nap yang apabila anda telah mempunyai masa yang sukar tidur malam sebelumnya. Mengambil nap yang akan mudah menjadi satu bentuk gangguan ritma sosial dan tidak akan membantu dalam jangka masa panjang.

Seperti yang kita tahu banyak pun, tidak mendapat tidur yang cukup boleh hanya kira-kira sesiapa yang cepat marah dan cepat marah. Walau bagaimanapun, kebanyakan daripada kita akan hanya dapat tidur malam seterusnya, dapatkan tidur kita, dan menjadi sempurna semua betul-betul pada hari berikutnya. Bipolar orang tidak boleh sentiasa melakukannya. Mereka mungkin tidak mampu untuk tidur sekali gus mencetuskan serangan manik pada keesokan harinya. Serangan manik akan mengurangkan keinginan mereka untuk tidur dan mereka akan tidak tidur banyak malam seterusnya sama ada. Ia adalah kitaran yang mengecewakan dan yang berbahaya.

Ia boleh menjadi sukar untuk orang bipolar memastikan jadual tidur yang tetap, jika dia tidak mempunyai bantuan ahli keluarga. Mengaku ahli keluarga dalam perbincangan rawatan pilihan bersama-sama dengan pemberi jagaan kesihatan yang baik untuk semua orang. Ia membantu ahli keluarga dalam memahami bagaimana amat penting adalah bahawa penghidap bipolar terus kepada rutin tidur yang tetap. Ia membantu orang bipolar oleh memberinya sokongan emosi dan membuat dia merasa kurang tidak normal.

Yang lebih penting adalah bahawa remaja yang mengalami penyakit bipolar mempunyai sistem sokongan keluarga yang kukuh. Dalam banyak kes, mereka pun akan melalui satu tempoh tekanan dalam kehidupan kerana ini adalah masa Bilakah tekanan rakan sebaya cenderung untuk membuat outcasts orang-orang yang tidak muncul untuk menjadi normal. Tetapi, walaupun dalam kes-kes dewasa penyakit bipolar, anda tidak boleh ke atas anggaran sokongan keluarga dalam membantu seseorang menangani penyakit ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *