Bagaimana kata-kata yang boleh menjejaskan kesihatan kanak-kanak

Bagaimana kata-kata yang boleh menjejaskan kesihatan kanak-kanak

Terdapat ramai ibu bapa hari ini termasuk diri saya yang terlalu bimbang tentang apa yang anak-anak mereka makan dan yang itu wajar kerana pemakanan yang baik adalah salah satu kunci untuk kehidupan yang panjang dan sihat. Satu-satunya perkara yang kita sering berfikir tentang adalah, bagaimana anak-anak kita dengan keseluruhan Kesihatan terjejas oleh kata-kata kita bercakap dengan mereka dan dengan cara yang kita katakan mereka. Kita tahu bahawa perkataan boleh mempunyai kesan ke atas kesihatan emosi seorang kanak-kanak, tetapi ia juga boleh menjejaskan kesihatan fizikal mereka juga. Berikut adalah beberapa cara di mana perkataan yang boleh menjejaskan kesihatan.

Mengatakan kata-kata yang negatif tentang penampilan fizikal boleh membawa kepada gangguan makan pada masa akan datang. Terdapat banyak kanak-kanak di negara ini yang mengalami gangguan makan dan ibu bapa tidak sedar pun ia. Sesetengah ibu bapa yang begitu takut pada anak-anak mereka menjadi berlebihan berat badan mereka sentiasa menonton apa yang mereka makan dan sering scold atau mengkritik mereka bagi tabiat pemakanan mereka dan ini boleh menyebabkan mereka kehilangan keyakinan diri mereka. Ini boleh membesar menjadi seorang yang tidak suka untuk makan atau ingin langsing yang boleh mempunyai kesan negatif ke atas kesihatan fizikal mereka.

Berkata kata-kata marah kepada kanak-kanak boleh menghakis keyakinan dan sesetengah kanak-kanak mencari sedikit keselesaan di makan makanan. Terdapat tiada penjelasan bagaimana emosi makan berkembang, tetapi apabila pergantungan ini ditubuhkan, ia adalah sangat sukar untuk menamatkan.

Jika kanak-kanak yang mempunyai pengalaman buruk sebelum tidur dengan ibu bapa seperti kata-kata kasar, ini boleh membawa kepada mimpi buruk bagi kanak-kanak dan menyebabkan mereka mendapat rehat malam yang miskin yang. Pertemuan yang kerap jenis ini yang membawa kepada rehat miskin boleh menurunkan sistem imun mereka dan meningkatkan kemungkinan mereka untuk mendapat pelbagai jenis penyakit.

Kanak-kanak yang tinggal di persekitaran rumah yang baik mahu melarikan diri dari ibu bapa mereka dan menghabiskan masa dengan rakan-rakan mereka dan apabila ini berlaku, anda tidak mempunyai kawalan ke atas apa yang anak anda adalah makan. Anak-anak muda cenderung bersandar ke arah makanan ringan apabila ibu bapa mereka tidak sekitar. Sebaik sahaja anda telah kehilangan rasa hormat anak-anak anda, mereka tidak mahu mendengar apa yang anda perlu katakan dan oleh itu, anda mempunyai sedikit pengaruh mereka dalam membentuk tabiat pemakanan yang sihat.

Memberitahu anak anda bahawa dia adalah sia-sia akhirnya menjadikan mereka percaya dan apabila ini berlaku, ini akan membawa mereka untuk tidak menjaga badan mereka dan kesihatan mereka. Ini mungkin sebab mengapa sesetengah anak-anak beralih kepada dadah dan rokok pada usia awal kerana imej-diri yang ibu bapa mereka telah digambarkan mereka. Jika kanak-kanak percaya bahawa beliau tidak bernilai, dia pasti tidak akan menjaga badannya.

Ini adalah sebahagian daripada cara-cara yang bahawa kata-kata negatif boleh menjejaskan keseluruhan kesihatan kanak-kanak. Banyak kali sebagai ibu bapa, kita menggunakan kata-kata negatif terhadap anak-anak kita dan tidak fokus pada kata-kata positif. Kita perlu sedar bahawa kata-kata yang datang dari mulut kami mempunyai kesan yang besar pada kehidupan anak-anak kita dan Kesihatan jadi pastikan untuk memilih kata-kata anda dengan hati-hati masa akan datang bahawa anda berada dalam konfrontasi dengan salah satu anak anda dan “Fikir, sebelum anda bercakap.”

Saya berharap bahawa anda mendapati maklumat ini berguna dan jika anda ingin maklumat lanjut mengenai cara-cara hidup sihat, maka sila layari laman web hidup sihat saya di mana anda akan menemui maklumat yang besar untuk membantu anda menjalani kehidupan yang panjang dan sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *