Bagaimana fungsi Insulin dalam badan biasa

Bagaimana fungsi Insulin dalam badan biasa

Insulin merupakan hormon yang self-correcting yang ebbs dan aliran seperti badan memerlukannya. Insulin merupakan sebahagian daripada sistem kawalan televisyen yang isyarat sel-sel untuk menggunakan tenaga, hati apabila ke ladang itu, kelaparan di pusat-pusat apabila kita perlu isi, dan saraf untuk menginsuranskan bahawa kita kekal tenang dan sabar.

Insulin yang pesakit kencing manis perlu mengambil ialah suatu penggantian bagi lancar operasi sistem ini semula jadi. Walaupun pesakit kencing manis bergantung insulin perlu mengambil insulin atau mereka akan mati akibat penyakit mereka, pancang di suntikan insulin mereka tidak sepadan dengan bagaimana sistem insulin mereka akan bekerja di sebuah badan yang biasa. Hasilnya, malah pesakit kencing manis yang mengukur glukosa darah mereka sering pada waktu siang dan assiduously mengambil insulin mereka pukulan ada banyak bahaya yang lebih tinggi daripada kegagalan organ, peredaran darah penyakit dan penyakit-penyakit lain yang biasa untuk pesakit kencing manis.

Untuk memahami mengapa kencing manis boleh jadi bermasalah, ia adalah yang terbaik untuk memahami bagaimana kerja-kerja kitaran insulin dalam tubuh yang sihat.

Pankreas menghasilkan insulin, dan ia mengesan jumlah glukosa dan insulin yang beredar di dalam badan. Bahagian dua pankreas – sensor glukosa dan insulin pengeluar – kerja tangan-tangan untuk memastikan tahap glukosa dan insulin yang seimbang pada setiap masa.

Apa tidak pankreas benar-benar mengukur apabila ia langkah beredar glukos? Ia adalah terutamanya memantau jumlah penyerapan gula oleh sel-sel. Apabila kita bekerja keras untuk masalah matematik, contohnya, sel-sel otak memerlukan lebih banyak tenaga dalam bentuk glukosa daripada Bilakah otak kita santai. Otak adalah yang paling sensitif organ untuk tahap glukosa – itulah kita boleh mencapai satu ‘gula tinggi selepas kita makan sekeping gula-gula, dan yang ‘gula rendah’ apabila tahap gula dalam darah kita jatuh. Gejala-gejala terlalu banyak gula excitability (khususnya di kalangan kanak-kanak), manakala gejala-gejala terlalu rendah glukosa dalam darah adalah suhu diturunkan, dahaga, baran menggigil dan buruk.

Organ-organ lain juga bergantung pada tahap glukosa yang betul untuk memastikan bahawa mereka berfungsi dengan baik. Apabila anda menjalankan, sebagai contoh, kaki anda dan otot-otot lain menggunakan banyak glukosa yang beredar secara bebas di dalam darah. Jika glukosa ini tidak diganti dengan cepat, anda boleh menamatkan kepada pengasingan hipeglisemik, maksudnya dengan gula dalam darah yang rendah. Otot-otot tidak lama lagi akan hilang keupayaan mereka untuk berfungsi pada tahap yang tertinggi, dan anda akan melambatkan.

Mujurlah, pankreas mengesan ini merendahkan tahap gula dalam darah dan bertindak balas dengan serta-merta dengan rembesan insulin. Rembesan ini beritahu otot “meminta lebih banyak glukosa”, dan memberitahu hati “mengemukakan lebih banyak glukos.” Sistem yang elegan itu bergantung pada gelung maklum balas ini untuk memastikan bahawa sel-sel mempunyai tepat jumlah gula yang disediakan untuk menjana aktiviti mereka.

Pesakit kencing manis bergantung insulin tidak boleh bergantung ini menyelaraskan kaedah. Dia terpaksa ‘spike’ insulin mereka dengan ia dua hingga lima kali sehari. Walaupun mereka cuba masa suntikan insulin mereka sekitar Cambodia, mereka tidak akan dapat salinan didalam halus rembesan insulin sebagai tindak balas kepada keperluan selular.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *