Bagaimana fluorida dalam ubat gigi mencegah rongga?

Bagaimana fluorida dalam ubat gigi mencegah rongga?

Ubat gigi adalah perkara yang biasa, setiap hari, tetapi telah anda membaca kandungannya? Komersial gigi-penjagaan pastes biasanya mengandungi satu atau lebih daripada ini gigi/gusi merosakkan bahan – triclosan fluorida, polietilena glycols, surfactants (aka berbuih ejen seperti sodium lauril sulfat), logam toksik, gula tiruan, glycerin, terhidrat silika dan natrium Hidroksida. Selain itu, bahan-bahan ini sering dijumpai dalam apa yang dipanggil semula jadi jenama ubat gigi. Adalah bijak untuk membaca label semua sangat berhati-hati.
Artikel ini meliputi tiga bahan yang biasa didapati dalam ubat gigi dan melemparkan cahaya mereka Pro dan kontra.

Fluorida
Salah satu komponen yang paling biasa ubat gigi adalah fluorida. Secara ringkasnya, fluorida adalah produk aluminium, tembaga, dan pembuatan besi. Fluorida berfikir untuk menjadi yang sebarang pencemaran. Ia adalah satu ion kimia daripada fluorine dalam kimia, di mana fluorida mempunyai satu elektron tambahan untuk memberikannya dengan bayaran tambahan. Penggunaan fluorida yang paling biasa adalah dalam alam kebersihan gigi.
Masa yang lama sebelum fluorida datang kepada sendiri sebagai sebuah preventer rongga, ia digunakan sebagai racun serangga. Hari ini, terdapat pandangan yang bertentangan mengenai penggunaan fluorida, dan terdapat perdebatan yang berterusan kepada berapa baik atau buruk untuk kesihatan.
Kelebihan fluorida
Fluorida berfungsi dalam dua cara untuk melindungi gigi daripada reput dan rongga. Kombinasi gula dan bakteria di dalam mulut menghasilkan dengan asid yang menyebabkan hakisan enamel gigi yang merosakkan gigi. Fluorida melindungi gigi dari demineralization ini. Jika gigi itu sudah rosak, fluorida mula mengumpul di kawasan yang ‘rosak’, dan enamel diperkukuh. Walau bagaimanapun, fluorida tidak akan banyak berguna jika rongga yang sudah wujud.
Beberapa tahap fluorida yang disyorkan oleh banyak kerajaan di dunia hari ini untuk kedua-dua kanak-kanak dan dewasa. Kanak-kanak memerlukan fluorida untuk melindungi gigi kekal yang baru, mereka, sementara orang dewasa perlu memastikan tiada rongga atau mereput mengambil borang.
Kontra fluorida
Mengikut Tempahan kajian yang dijalankan oleh ADA, fluorida cepat yang dianggap sebagai unsur yang berpotensi berbahaya yang dijual di bawah samaran “baik untuk gigi”. Perlahan tapi pasti, propaganda yang bebas-fluorida adalah dilaksanakan untuk memastikan terdapat tiada pendedahan yang lebih banyak kepada ia. Mulai sekarang, Dementia pada manusia, disebabkan oleh pendedahan kepada fluorida, dikatakan dua kali ganda dalam dua dekad akan datang dan Bertiga dalam tiga.
Terdapat banyak negatif yang telah dikenalpasti oleh penyelidik. Sebahagian daripada ini adalah perkara-perkara yang mudah seperti:
Fluorida berlebihan menyebabkan gigi discolored dan runtuh, lalu
Haiwan makmal ujian telah menunjukkan bahawa fluorida yang mempengaruhi peningkatan dalam penyerapan aluminium di dalam otak. Aluminium adalah apa yang ditemui dalam otak pesakit dengan Alzheimer.
Keretakan pinggul dan fluoridation dilihat sebagai berkaitan sebanyak tiga kajian berbeza yang dijalankan oleh penyelidik.
Fluorida berlebihan telah mempunyai kesan-kesan yang memudaratkan pada sistem muskuloskeletak dan saraf. Ini telah membawa kepada pergerakan sendi yang terhad, kemerosotan otot, ligamen kalsifikasi dan defisit neurologi.
Kajian yang berbeza telah menemui pautan antara fluorida dan kira-kira 10,000 kematian akibat kanser setiap tahun, di mana orang-orang yang telah terdedah kepada fluorida dalam jangka masa panjang dibangunkan kemungkinan mengidap kanser tulang yang lebih besar.
Minyak neem
Neem adalah Sebatang pokok yang ditemui kebanyakannya di India. Faedahnya banyak dan antaranya adalah kegunaannya dalam kebersihan gigi. Setakat ini, di kawasan pedalaman luar bandar India, menyalak tender Neem yang pokok digunakan sebagai gigi bersih oleh rakyat.
Khas yang mengandungi alkaloid di neem dan liminoids indah Bersihkan gigi. Neem menghalang kedua-dua rongga dan gusi penyakit. Ia merawat gingivitis dan gusi bengkak/pendarahan. Daun neem dan minyak biji neem adalah sebahagian daripada pokok evergreen pesat. Neem antivirus dan anti-bakteria. Ia juga mempunyai sifat-sifat kesemak, antiseptik, antikulat, antiparasitic dan anti-radang.
Neem mempunyai manfaat-manfaat berikut:
Membantu mencegah dan menyembuhkan penyakit gusi
Membantu mencegah rongga
Menghapuskan bakteria yang menyebabkan keradangan gusi
Memastikan bakteria tidak melekat gigi sekali gus mengurangkan plak
Meningkatkan imuniti mulut secara amnya
Penyegaran nafas seperti penyegar mulut tidak boleh pernah pendua
Neem adalah pembersih sangat kuat sistem penghadaman, anda harus mengelak daripada mengambil secara dalaman kerana anda mungkin akan mengalami detoksifikasi yang serius. Sentiasa berunding dengan seorang pengamal sebelum menukar salah satu tabiat harian.
Minyak pokok teh
Minyak pokok teh telah digunakan oleh orang asli selama berabad-abad sebagai antiseptik dan disinfektan. Pokok teh ini juga dikenali sebagai Melaleuca. Minyak ini mempunyai sifat-sifat penyembuhan yang cemerlang bagi tiga bahaya kesihatan manusia, iaitu virus, kulat dan bakteria. Bagi penyakit-penyakit gusi, minyak ini kini semakin popular walaupun dalam bentuknya yang asli ia dianggap Berbisa.
Minyak pokok teh terbaik digunakan apabila ia adalah sebahagian daripada ubat gigi yang. Apa-apa hubungan dengan mulut atau kulit dalam keadaan mentah ini boleh menyebabkan alahan dan kerengsaan. Anda mesti menggunakan minyak pokok teh hanya selepas berunding pembekal kesihatan gigi anda.
Penjagaan gigi secara semulajadi
Walaupun memberus dan makmal mempunyai tempat sendiri dalam rutin kebersihan gigi harian anda, Terdapat beberapa cara semulajadi untuk memastikan bahawa anda sentiasa sukan satu set gigi yang sempurna. Terdapat banyak untuk dikatakan untuk remedi rumah, Tempahan yang telah diturunkan melalui abad:
Jika anda rub gigi anda dengan daun bay dua kali seminggu, anda akan mendapat gigi putih berkilau
Menggunakan flos adalah cara yang ideal untuk gusi yang sihat terus sihat
Anda perlu menukar posting berus gigi anda selsema atau demam, seperti satu lama anda akan membawa virus dan bakteria
Gunakan pembersih gigi asli yang sihat suka makanan rangup
Epal mentah, saderi, lobak merah dan melakukan kerja dengan baik pembersihan gigi anda semasa anda makan mereka
Elakkan makanan yang dicipta seperti mentega kacang. Mereka berpegang kepada gigi dan jemputan yang dialu-alukan bagi kerosakan gigi
Keju mempunyai kalsium yang akan kot gigi anda dan membantu melawan kerosakan gigi
Cuka epal asli menguatkan gigi dari dalam
Basuh mulut anda selepas minum cuka epal yang semulajadi, tetapi jangan berus gigi yang betul selepas
Seterusnya, masa anda membeli ubat gigi yang, pastikan untuk menyemak bahan-bahan. Sebagai contoh, semak ubat gigi anda bagi jumlah ia mengandungi fluorida. Ubat gigi fluorida-percuma juga disediakan di pasaran. Satu pendekatan yang wajar untuk kebersihan gigi akan memastikan anda mempunyai set gigi berkilau dan nafas segar sepanjang masa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *