Bagaimana E-pentadbiran boleh memudahkan fasih berkomunikasi dengan orang ramai

Bagaimana E-pentadbiran boleh memudahkan fasih berkomunikasi dengan orang ramai

Biasanya, pentadbiran elektronik atau e-Pentadbiran, merujuk kepada penubuhan ICT dalam Pentadbiran awam dari dua perspektif: intra-pejabat dan inter-office. Pertama merangkumi perubahan jawatan tradisional seperti proses kertas ditukar kepada proses-proses elektronik, manakala yang kedua merujuk kepada hubungan-hubungan luar syarikat, di mana komunikasi elektronik yang baru digunakan untuk hubungan perniagaan/warganegara. Oleh itu, matlamat utama e-pentadbiran adalah untuk meningkatkan perkhidmatan awam dan proses Demokratik untuk membantu pematuhan dengan dasar-dasar awam.

e-pentadbiran alat baru pasti mempunyai potensi besar untuk mempertingkatkan produktiviti, kerana ia memudahkan proses harian mana-mana organisasi. Malah, apabila teknologi dengan betul akan digunakan untuk menyampaikan perkhidmatan awam dan untuk berinteraksi dengan rakyat dan perniagaan, mereka boleh menjadi alat yang asas dalam meningkatkan produktiviti dan kecekapan pentadbiran awam keseluruhan. Mekanisma pentadbiran elektronik yang canggih digabungkan dengan perkhidmatan awam yang mengeksploitasi kelebihan teknologi adalah aspek-aspek kedua-dua unsur untuk meningkatkan produktiviti keseluruhan dan membantu untuk mengatasi krisis ekonomi.

Pengoptimuman sumber
Sebaik sahaja e-pentadbiran telah dilaksanakan di negara-negara Barat, objektif asas untuk dicapai adalah maksimum penggunaan Perkhidmatan ditubuhkan, tanpa mengorbankan, menyesuaikan atau mengubahsuai teknologi berasaskan kadar yang membantu masyarakat awal.

Dengan cara ini, Pentadbiran awam jelas telah usaha dalam dekad untuk berkomunikasi lebih berkesan dan fluidly dengan masyarakat umum. Pembekal perisian dokumen juga telah membuat sumbangan mereka dalam bidang ini, dengan tumpuan kepada inovasi dan memusingkan e-pentadbiran menjadi kenyataan.

Rakyat dan Syarikat perniagaan perlu sedar Perkhidmatan baru ini untuk mendapatkan keputusan yang berkesan. Oleh itu, Negeri-Negeri Kesatuan Eropah dalam Agenda yang Digital untuk Eropah: 2015.eu yang “Europe akan hanya memanfaatkan revolusi digital ini jika semua warga EU akan digerakkan dan boleh menyertai persatuan digital yang baru.” Bidang politik dan faktor-faktor pengagihan yang ditakrifkan dalam laporan ini merupakan rangka keseluruhan politik teknologi bagi Kesatuan Eropah dalam tempoh lima tahun dari 2010 sehingga 2015. Rangka kerja ini memberi tumpuan kepada individu sebagai warganegara dan sebagai pengguna. Ini bermakna bahawa semua orang perlu diajar kemahiran-kemahiran yang diperlukan dan jumlah akses kepada sambungan internet berkelajuan tinggi yang ditawarkan.

Laporan EU bertujuan untuk memberi panduan dan inspirasi kepada EU global eGovernment tindakan pelan 2011-2015, untuk menggerakkan alat-alat di EU, seperti pembiayaan, alat-alat kehakiman tidak mengikat, dan, sekiranya perlu, undang-undang tertentu. Salah satu matlamat pelan tindakan ini adalah bahawa sekurang-kurangnya 50% daripada orang-orang Eropah akan menggunakan e-pentadbiran pada akhir tahun 2015, dan 25% dari mereka akan menghantar borang-borang elektronik untuk Pentadbiran awam. Secara logiknya, keperluan yang tidak dapat dielakkan bagi fasa baru ini adalah bahawa pulangan maksimum mestilah diperolehi dari sumber-sumber yang digunakan.

Trend teknologi

Ia adalah mungkin untuk mendapatkan keputusan pepejal dengan cepat, tetapi ini memerlukan tindakan ke atas beberapa bidang, untuk mengalih keluar semua halangan dan menggalakkan pencapaian objektif-objektif set. Tindakan ini perlu mengambil kira garis panduan berikut:

-Meletakkan rakyat di pusat. Ini bermakna bahawa proses pentadbiran perlu ditakrifkan semula untuk benar-benar melibatkan orang ramai. Dalam hal ini, alat e-pentadbiran harus mudah, mukanya perlu dioptimumkan dan formaliti yang berkaitan perlu dipermudahkan.

-Menggalakkan penggunaan Perkhidmatan digital dengan pentadbiran awam. Secara umumnya, Pentadbiran awam menawarkan perkhidmatan lebih digital dan alat-alat daripada mereka menggunakan diri mereka dalam proses dalaman mereka.

Dalam pengertian ini, kita perlu belajar dari kisah-kisah kejayaan di sektor swasta, terutamanya dalam institusi kewangan, yang telah bertukar banyak proses mereka ke dalam proses automatik, digital.

-Tumpuan kepada proses-proses ICT yang cekap dalam Pentadbiran awam. Pengalaman dari institusi awam dan swasta yang lain menunjukkan bahawa masih terdapat cara yang panjang untuk pergi apabila ia datang untuk meningkatkan pengurusan teknologi dalam pentadbiran bagi meningkatkan kecekapan mereka.

-Tumpuan kepada pelaksanaan teknologi dalam perkhidmatan awam asas. Teknologi boleh memainkan peranan yang penting dalam meningkatkan perkhidmatan utama dan prosedur seperti keadilan, penjagaan kesihatan, Perkhidmatan Sosial, pendidikan, pengurusan hasil, dan lain-lain.

Pendek kata, lagi pembangunan alat e-pentadbiran adalah dihalang, tetapi faedah yang diingini akan hanya diperolehi jika rakyat dan Syarikat perniagaan menggunakan perkhidmatan ini dengan cekap dan berkesan. Rakyat akan menjimatkan masa dan wang dalam komunikasi mereka dengan pentadbiran, manakala organisasi awam akan mampu untuk memberikan lebih banyak sumber untuk tugas-tugas penting yang lain.

Sumber: Digital Agenda untuk Europa: 2015.eu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *