Bagaimana doktor menyelamatkan nyawa

Bagaimana doktor menyelamatkan nyawa

Apabila kita mendengar tentang penjagaan kesihatan profesional yang menyelamatkan nyawa, apa cenderung datang ke fikiran adalah seperti kardiologi dan pakarpakar neorologi. Doktor gigi pastinya tidak muncul di sini. Ia bukanlah bahawa kebanyakan kita tidak menghargai peranan yang dimainkan oleh doktor gigi dalam sistem penjagaan kesihatan. Ianya hanya bahawa kita mungkin merasa bahawa melihat mereka seperti ‘nyawa profesional’ yang kelihatan seperti sedang bercita-cita sedikit terlalu ‘tinggi’ dalam hujah. Kita boleh menghargai peranan doktor gigi dalam meningkatkan kualiti hidup pesakit-pesakit mereka, melalui rayuan estetik mereka meningkatkan atau mengurangkan sakit, mereka mungkin mempunyai, tetapi kami agak tidak memahami bagaimana doktor dapat menyelamatkan nyawa.

Lagi perkara itu, seperti pemeriksaan doktor perkara-perkara yang lebih dekat dilakukan menunjukkan, hakikatnya mereka yang profesional perkhidmatan yang sering menyelamatkan nyawa.

Salah satu cara melalui mana doktor menyelamatkan nyawa adalah dengan menghapuskan gigi sakit-sangat peranan yang kebanyakan kita tahu mereka. Tidak diketahui ramai di antara kita adalah hakikat bahawa sebelum pembangunan pergigian, ia adalah sangat biasa mendengar orang-orang yang mati dari apa-apa yang lain, tetapi sakit gigi yang melampau. Sesungguhnya ini adalah sesuatu yang masih berlaku di beberapa bahagian dunia di mana pergigian masih tidak sangat maju. Prosedur-prosedur yang melalui yang doktor memerangi sakit gigi itu tidak hanya meningkatkan kualiti hidup: mereka juga adalah nyawa prosedur. Bagi kebanyakan orang di dunia maju, idea seseorang (dewasa lelaki, untuk boot) writhing atas alasan kerana rasa sakit gigi adalah sukar dipercayai, tetapi Ya, ia adalah sesuatu yang boleh berlaku. Dan apabila seseorang yang writhing atas tanah kerana sakit gigi, dan terdapat sebarang bentuk bantuan yang akan datang, ianya tidak sukar untuk melihat di mana perkara keseluruhan itu pergi seterusnya. Itulah terutamanya kes, melihat bahawa ini bukanlah jenis masalah yang hanya hilang sendiri: ia adalah salah satu yang hanya menjadi lebih teruk dengan masa. Jadi bila doktor gigi menjalankan kanal akar pada anda atau hanya mencabut gigi yang telah mendapat terlalu berpenyakit, anda perlu tahu prosedur dia melaksanakan pada anda yang benar-benar menyelamatkan hidup prosedur!

Macam lain-lain masalah yang dirawat oleh doktor gigi (selain daripada masalah sakit) juga boleh mempunyai akibat yang mengancam nyawa. Di dunia maju, terdapat perkara-perkara yang jarang berlaku (kerana terdapat no cara masalah mendapat yang buruk dengan semua doktor sekitar), tapi sebenarnya perkara itu bahawa jika masalah seperti kerosakan gigi adalah tidak dilayan, ia boleh benar-benar membawa kepada masalah seperti jangkitan otak – dengan kesan-kesan yang boleh membawa maut. Gigi mungkin sebahagian kecil daripada badan, tetapi ia bersambung ke seluruh badan dan apa yang berlaku itu terjadi ke seluruh badan. Dan manakala korelasi tidak menandakan penyebab sentiasa, ia telah diperhatikan bahawa paras kerosakan gigi (doktor gigi yang merawat) cenderung untuk menghubung-kaitkan dengan syarat-syarat scarier yang lain seperti serangan jantung dalam jangka panjang. Ia mungkin kebetulan, tetapi sekali lagi, ia boleh menjadi co-relational atau pun causational.

Doktor gigi kosmetik, dengan membantu pesakit-pesakit mereka (beberapa daripadanya berlaku supaya benar-benar estetika yang kurang bernasib baik) untuk kelihatan lebih baik, membantu untuk meningkatkan keyakinan diri mereka: yang boleh pergi panjang ke arah menghalang mereka daripada kemurungan. Ini adalah satu nyawa langkah kerana kita tahu bahawa kemurungan, terutamanya yang disebabkan oleh perkara-perkara yang kita rasa kita benar-benar boleh melakukan apa-apa kira-kira, adalah diketahui menyebabkan customising membunuh diri; kadang-kadang dengan kesan-kesan yang boleh membawa maut.

Fikir di sepanjang garisan-garisan, dan anda melihat bagaimana dan mengapa kerja doktor gigi tidak hanya kira-kira meningkat kualiti pesakit-pesakit mereka hidup, tetapi kadang-kadang juga kira-kira menyelamatkan nyawa orang-orang yang sangat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *