Bagaimana dia boleh mengawal reaksi gigitan serangga beliau?

Bagaimana dia boleh mengawal reaksi gigitan serangga beliau?

Soalan:

Keluarga saya telah sentiasa mengalami jangkitan gigitan serangga tetapi beberapa tahun yang lalu anak saya, yang adalah 38, telah mengalami reaksi yang lebih teruk daripada sebelum ini: beliau telah mengambil antibiotik dan ke telah telah hospital untuk keracunan darah di kakinya. Beliau menggunakan serangga asli menjadikan ambil menangkis semua musim panas tetapi perlu dibuat untuk pergi ke Timur Tengah. Adakah anda mempunyai apa-apa nasihat?

Jawapan:

Manusia datang ke dalam kenalan dengan pelbagai venomous haiwan dan serangga. Reaksi secara amnya dua jenis: kesan langsung Haiwan Berbisa dan racun badan, seperti juga dengan gigitan ular atau labah-labah, dan kesan tidak langsung daripada sensitisation dalam tubuh, seperti lebah sengatnya. Penembusan sebenar kulit biasanya kecil dan jarang menjadi dijangkiti kecuali sekali-sekala di gigitan Ular) tetapi menghasilkan Haiwan Berbisa yang reaksi tempatan dan ini kerap menjadi dijangkiti.

Mengapa Sesetengah orang mempunyai kecenderungan yang lebih banyak untuk yang digigit daripada yang lain tidak diketahui. Ia biasanya dipercayai bahawa mereka yang mempunyai lebih nutrien-makan darah disebabkan oleh kencing manis, kolesterol tinggi, atau metabolite urea atau protin yang lebih banyak (kerana lebihan pengambilan daging, lemak dan gula yang lebih mungkin akan digigit.

Racun serangga yang mengandungi protein dan enzim yang menyebabkan reaksi sengat dengan mencetuskan keradangan dan dilasi kapilari yang kecil di kulit. Ini menggesa serum cecair dalam darah untuk cecair keluar dan banjir kawasan pusingan sengat yang mencipta sekaligus itu. Cecair yang mengandungi garam dan bahan-bahan lain yang menyebabkan kegatalan yang luar biasa. Biasanya, serangga menggigit gatal dan sengat untuk minit atau jam, tetapi dalam kes nyamuk, sebagai contoh, gatal-gatal boleh terus selama hari.

Dengan sengatnya lebah atau wasp, tindak balas mungkin berbeza terutamanya jika terdapat sejarah sebelumnya sengatnya. Selepas sengatan pertama, protein dalam Haiwan Berbisa yang boleh menyedarkan jasad dan mencetuskan mekanisme pertahanan ke dalam tindak balas yang rosak, supaya masa yang akan datang, orang itu stung, badan menghasilkan yang marah, mungkin reaksi dipanggil kejutan anaphylactic. Swells tekak, mata, bibir dan saluran bronkial, dan jantung boleh berhenti.

Dalam kes keluarga anda, keradangan yang disebabkan oleh gigitan serangga menyebabkan jangkitan. Kulit adalah biasanya imun terhadap jangkitan dari berjuta-juta bakteria yang hidup dan berkembang di atasnya tetapi jika kulit tercedera. atau jika sistem imun badan lemah secara amnya, ia kehilangan keupayaan untuk mempertahankan dirinya. Apabila anda run-down, kulit anda boleh dijangkiti hanya daripada selaran matahari atau kecederaan potong atau pinprick yang mudah.

Remedi rumah yang baik untuk untuk gigitan serangga adalah untuk Berendam bulu kapas di cuka dan dab pada kulit serta-merta. Ini biasanya berhenti stinging seperti ia memusnahkan Haiwan Berbisa itu dengan bertindak balas dengan protin yang. Anda juga boleh menggunakan pembedahan semangat alkohol menarik keluar air, jadi bengkak akan mengurangkan dan protein Haiwan Berbisa inactivated. ‘Sengat’ boleh menjadi punca keradangan dan jangkitan, jadi, menggunakan kaca pembesar dan betina yang telah mengambil pinset, mengesan bulu rambut seperti kecil yang melekat dan berhati-hati keluarkan ia.

Untuk melindungi keluarga anda daripada terdedah kepada jangkitan, anda perlu membina sistem imun anda.

Diet

* Jika anda telah telah digigit, grate atau jus sekeping saiz ibu jari halia mentah peeled, Campurkan dengan satu teaspoonful madu manuka dan bawa sekali sehari selama seminggu, untuk membantu badan yang berurusan dengannya.

* Secara umum, elakkan buah-buahan sitrus (buah oren, limau gedang, lemon), juga nenas, buah Markisa, kiwi, rhubarb dan mangga, produk yis, garam yang berlebihan, kopi, alkohol yang berlebihan, produk-produk dalam tin dan kerang. Ini menjadikan kulit lebih sensitif.

Makanan tambahan

Untuk membantu meningkatkan sistem imun, mengambil zink sitrat (Biocare, tablet): satu harian selama dua bulan, dan tenaga Bio, yang mengandungi ginseng India: satu dua kali setiap hari selama dua bulan.

Homoeopathy

Cuba api Mel 30: Menghisap dua dua kali setiap hari selama lima hari selepas gigitan.

Tidur

Meningkatkan sistem imun, dapatkan banyak rehat pergi ke katil dengan l0pm sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

Perkhidmatan Urutan

Mempunyai leher yang dan kembali urutan untuk mencipta ‘hati faktor’ yang memainkan peranan penting dalam merangsang sistem imun. Juga, urut leher membantu meningkatkan aliran darah ke hipotalamus dalam otak, pengawal Pusat utama untuk sistem imun.

Senaman

Mengambil kerap bersiar-siar, berenang dan senaman seperti yoga, untuk membina stamina dan tenaga, yang membantu sistem imun.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *