Bagaimana CoQ10 pergaduhan kulit penuaan

Bagaimana CoQ10 pergaduhan kulit penuaan

Koenzim Q10 (dikenali sebagai ubiquinone atau CoQ10) adalah molekul yang berlaku secara semulajadi yang cukup bermanfaat dalam kosmetik untuk kulit yang sihat. Vitamin ini seperti bahan adalah bertanggungjawab untuk menukarkan nutrien kepada tenaga di peringkat selular yang asas, asas. Peranannya dalam industri penjagaan kulit yang agak baru, tetapi CoQ10 adalah rawatan yang berharga untuk kesihatan umum dan pemakanan selama bertahun-tahun. Secara tradisinya, CoQ10 telah berguna dalam rawatan peraturan tekanan darah, penyakit mitokondrium, sakit kepala Migrain, kegagalan jantung, serangan jantung dan beberapa jenis kanser. Dalam kajian terbaru, CoQ10 telah didapati berkesan dalam merawat penuaan kulit, dan bahkan metastatik.

CoQ10 terletak di hampir setiap sel dalam badan dan mempunyai hubungan yang langsung dengan proses penuaan. Awal dalam kehidupan tahap CoQ10 yang lebih tinggi, tetapi kemudian beransur-ansur merosot dengan usia. Mereka sampai ke tahap maksimum dalam badan dalam 20-an yang pertengahan dan menurun dengan peningkatan umur. Sekali berusia 30 tahun, tahap CoQ10 dalam kulit yang berada di bawah optimum yang hasil dalam jumlah yang lebih rendah daripada kolagen, elastin dan molekul penting kulit lain. Kulit jenis ini mempunyai pertahanan yang lebih rendah berbanding penuaan dan faktor-faktor lain yang merosakkan.

Pada peringkat selular, CoQ10 membantu menjana tenaga untuk badan dan bertindak sebagai antioksidan. Antioksidan berperanan untuk meneutralkan radikal bebas yang berbahaya dalam badan. Radikal bebas ini adalah punca utama bagi penuaan pada kulit. Kulit yang lebih tua dengan paras CoQ10 yang rendah mungkin lebih rentan terhadap kerosakan oleh radikal bebas. Topik penggunaan CoQ10 boleh meningkatkan pemulihan dan pembaikan kulit, dan Kurangkan kerosakan dari radikal bebas.

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa CoQ10 disapu membantu melindungi kulit daripada photoaging, atau kulit penuaan disebabkan oleh pendedahan kepada cahaya ultraviolet. CoQ10 melindungi sel-sel kulit yang dipanggil keratinocytes daripada kerosakan oksidatif DNA yang berpuncakan sinaran UVA dari matahari. Sesetengah pengguna juga perasan pengurangan kedalaman kedutan dengan CoQ10 yang biasa digunakan. Secara keseluruhan, CoQ10 membantu melindungi kulit daripada kerosakan oksidatif dan menggalakkan kulit kelihatan lebih muda.

Ramai pengguna mahu produk penjagaan kulit mengandungi bahan-bahan semulajadi. Sama seperti ubat-ubatan preskripsi boleh dihantar melalui kulit kita melalui tampalan – produk penjagaan badan lain juga diserap oleh kulit. Bila menggunakan produk-produk yang dibuat dengan bahan pengawet kimia, bahan kimia ini boleh diserap ke dalam badan. Badan akan menyerap semua bahan-bahan semula jadi apabila menggunakan produk organik dan semulajadi. Malah, satu kajian mendapati bahawa CoQ10 semulajadi yang berasal dari yis telah diserap lebih baik daripada bentuk sintetik.

Satu kajian baru yang menarik mendapati CoQ10 antioksidan yang berguna untuk pencegahan dan rawatan metastatik. Dalam kajian ini, tahap CoQ10 yang lebih tinggi kepada kurang kerap metastasis pesakit metastatik. Selain itu, kadar berulang metastatik telah diturunkan apabila CoQ10 telah ditambah untuk rawatan kemoterapi.

Peranan CoQ10 dalam industri penjagaan kulit yang agak baru, tetapi ia telah menjadi berharga untuk kesihatan umum dan pemakanan selama bertahun-tahun. Secara tradisinya, CoQ10 telah berguna dalam rawatan Migrain sakit kepala, penyakit jantung, serangan jantung, kanser, dan peraturan tekanan darah. Dalam kajian yang lebih baru, CoQ10 telah didapati berkesan dalam merawat penuaan kulit dan menghalang metastatik. Penggunaan CoQ10 yang topikal menyediakan perlindungan antioksidan untuk kulit dari tekanan persekitaran dan penuaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *