Bagaimana Coq10 boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda

Bagaimana Coq10 boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda

Tahukah anda bahawa terdapat tambahan yang boleh menguatkan jantung, otot dan organ-organ? Koenzim Q10 telah mula menerima banyak perhatian disebabkan oleh manfaat kesihatan yang berpotensi. Namun, ramai yang sepatutnya boleh mengambil bukan kerana mereka tidak mempunyai idea tentang kesannya.

Apakah Koenzim Q10?
CoQ10 kefahaman akan membuat anda sedar betapa pentingnya bahan ini adalah untuk membantu memastikan tubuh anda sihat dan aktif. Sel-sel anda mempunyai satu struktur yang dikenali sebagai mitokondria yang mengambil lemak dan gula dan menukarkan mereka menjadi tenaga. Ia bertanggungjawab bagi 95 peratus daripada tenaga selular anda. Sel tenaga adalah apa yang diperlukan untuk memastikan tubuh anda berfungsi dengan baik.

Proses yang agak mudah dan membuat anda sedar betapa pentingnya ia adalah untuk makan dengan baik. Apabila anda makan, CoQ10 membantu memecahkan dan memproses makanan. Mitokondria yang kemudian mengambil lemak dan gula dari apa yang anda digunakan dan tenaga yang membantu pertumbuhan sel-sel dan penyelenggaraan.

Proses ini sentiasa berlaku untuk memastikan anda kekal sihat. Walau bagaimanapun, tanpa cukup CoQ10 dalam badan anda, anda mungkin mengalami jantung atau masalah otot. Laporan orang ramai yang tidak mampu untuk menampung selepas bersenam, ini adalah salah satu tanda-tanda pertama kekurangan bahan ini.

Apakah sebab-sebab kekurangan CoQ10
Penggunaan ubat-ubatan adalah nombor satu sebab mengapa sesetengah orang mempunyai paras CoQ10 yang rendah. Ubat kolesterol tinggi seolah-olah menjadi punca utama tetapi juga telah mendapati bahawa ubat-ubatan kencing manis boleh melakukan perkara yang sama.

Menambahkan Koenzim Q10
Sesetengah orang yang mengalami kegagalan jantung, muscular dystrophy, kanser dan penyakit periodontal adalah kurang CoQ10. Salah satu cara orang dengan kekurangan ini meningkatkan tahap mereka adalah dengan makan makanan yang tinggi CoQ10 atau mengambil makanan tambahan.

Makanan tinggi CoQ10
• Sardin
• Jantung
• Hati
• Buah pinggang
• Minyak soya
• Ikan kembung
Kacang tanah •

Sesetengah orang yang mempunyai kesukaran yang pulih daripada senaman, mengambil suplemen CoQ10 kerana mereka melaporkan bahawa ia membantu otot-otot mereka yang menampung selepas senaman yang sengit.

Lain-lain manfaat CoQ10
• Kajian telah mendapati bahawa ia meningkatkan fungsi jantung dalam ramai individu dengan penyakit jantung.
• Pakar-pakar perubatan banyak menetapkan CoQ10 tambahan untuk orang yang menghidap diabetes kerana ia mengurangkan gula dalam darah dan mengurangkan keperluan insulin mereka.
• Individu yang mempunyai penyakit gusi telah mendapati bahawa jika mereka mengambil suplemen ini gusi mereka sembuh lebih cepat.
• Berita semalam telah mendapati bahawa kekurangan CoQ10 menyebabkan sesetengah orang menjadi gemuk. Mengambil suplemen yang boleh membantu orang-orang menurunkan berat badan lebih cekap dan mengekalkan berat badan yang sihat.

Langkah berjaga-jaga dengan CoQ10
Manakala bahan ini mempunyai banyak manfaat, ia juga boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan jika diambil dalam lebihan.
• Mengambil CoQ10 lebihan boleh menyebabkan insomnia.
• Penyelidikan telah menunjukkan bahawa mengambil CoQ10 untuk tempoh masa yang lama boleh meningkatkan paras enzim hati.
• CoQ10 boleh menurunkan paras gula darah dan tekanan darah dan menyebabkan pening.

Bercakap dengan doktor anda
Sebelum anda bermula mengambil sebarang makanan tambahan, bercakap dengan doktor anda. Dia akan dapat membantu anda memahami sama ada atau tidak anda mempunyai kekurangan CoQ10 dan jika anda perlu mengambil suplemen tersebut. Ia adalah penting untuk biarkan dia tahu mana-mana makanan tambahan atau ubat-ubatan yang anda sedang supaya beliau boleh menasihati anda tentang interaksi ubat dan kesan sampingan yang lain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *