Bagaimana buruk boleh kecelaruan keresahan teritlak memukul seseorang?

Bagaimana buruk boleh kecelaruan keresahan teritlak memukul seseorang?

Kesedihan, ketakutan dan keadaan yang tidak selesa fikiran adalah sebahagian daripada kehidupan sehari-hari berjuta-juta pesakit gangguan kebimbangan dari seluruh Planet. Kebimbangan biasa dan kebimbangan adalah satu bahagian penting dalam kewujudan manusia. Ia membantu kita untuk menahan diri dari situasi yang jahat dan tidak selamat dan oleh itu memainkan fungsi amaran atau penyesuaian.

Takut setiap kali berkaitan dengan sesuatu yang istimewa atau situasi dan kebimbangan acara emosi yang tidak dapat ditentukan. Gejala tersebut di gangguan kebimbangan adalah kurang jelas, tidak jelas, dan ia biasanya dijelaskan sebagai takut terapung. Jika dalam ketakutan, kebimbangan dan keresahan mula menjajah dan mengawal kehidupan orang-orang, apabila mereka mula teruk mengganggu keluarga mereka, sosial dan perniagaan hayat, maka kita boleh mengatakan bahawa pihak yang berkemungkinan besar akan mengalami beberapa jenis kecelaruan keresahan.

Gejala-gejala psikologi gangguan kebimbangan yang berlebihan takut dan gementar, perasaan ketegangan berterusan atau kemelut dalaman, kekurangan penumpuan. Pesakit mendapat marah sangat mudah dan boleh menjadi sangat sensitif kepada bunyi bising. Selain itu, dalam kebanyakan kes kebimbangan pesakit gangguan membangunkan insomnia (mereka menghadapi kesukaran yang hebat untuk berehat, mereka bangun sentiasa pada waktu malam dan boleh mempunyai mimpi buruk semasa waktu rehat mereka.)

Tanda-tanda fizikal yang paling dikenal gangguan kebimbangan: berdebar-debar atau denyutan jantung yang tidak teratur, rasa masalah menelan, mulut Kering, masalah pernafasan (ketiadaan udara), ketidakselesaan di dada dan dorongan yang kerap pergi ke tandas, melemahkan keinginan seks, bunyi bising di telinga, PIN dan jarum di jari dan jari kaki, tangan trembling dan banyak lagi, bergantung kepada keterukan.

Gangguan kebimbangan boleh dibahagi kepada 7 kategori yang utama: kecelaruan keresahan teritlak Obsessive-Compulsive gangguan kecelaruan panik, kecelaruan keresahan sosial juga dikenali sebagai fobia sosial, gangguan tekanan Post trauma, fobia khusus dan Agoraphobia.

-Ciri utama daripada gangguan kebimbangan pada amnya (GAD) adalah: terus-menerus yang tidak rasional membimbangkan, kebimbangan, ketakutan dan jangkaan sesuatu yang dahsyat yang mungkin berlaku, yang berlaku sebahagian hari-hari dalam tempoh minimum 2-6 bulan. Penghidap di dapati mustahil untuk diletakkan di bawah kawalan mereka bimbang yang ukuran besar dibesar-besarkan memandangkan keadaan. Orang dewasa yang mengalami GAD sering bimbang tentang kehidupan seharian, tanggungjawab di tempat kerja, kewangan, kesejahteraan Keluarga, kemalangan yang boleh berlaku kepada anak-anak mereka, ahli keluarga, mencintai saudara-mara dan lain-lain.
Ketakutan yang tidak munasabah benar-benar menjajah penghidap itu dan memaksa mereka untuk merasa putus asa, lumpuh dan unsecure.

Secara umumnya, GAD terbaik dirawat dengan gabungan psikoterapi (terapi tingkah laku kognitif) dan ubat-ubatan. Ubat-ubatan yang digunakan kebanyakannya adalah antidepresan dari Kumpulan Inhibitors Reuptake Serotonin terpilih (SSRI) dan pada peringkat awal rawatan benzodiazepin. Beberapa pil percuma terapi dan program-program yang dibangunkan oleh bekas penghidap juga menunjukkan keputusan yang memberangsangkan dan boleh dibeli di internet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *