Bagaimana bermanfaat adalah kunyit?

Bagaimana bermanfaat adalah kunyit?

Kunyit yang digunakan mewah di India kuno, untuk pelbagai sebab, ini dikenali dengan pelbagai nama-nama Sanskrit. Nama-nama terdapat ‘Haridra’ yang bermaksud ‘kuning satu’, Aushadhi, Gauri dan Kanchani (Dewi emas). Menurut keterangan yang didokumenkan, ia telah digunakan di India, lebih daripada 6000 tahun, sebagai rempah, pewarna, bantuan kecantikan dan perubatan.

Digelar produk tertanya-tanya, rempah adalah ubat yang popular yang mengurangkan masa pemulihan bagi apa-apa jenis kulit Bala dan mempunyai keupayaan melawan radikal bebas, ada dengan mengekalkan kulit yang lembut dan licin. Kunyit manfaat termasuk rawatan penyakit hati dan perlindungan hati terhadap kesan-kesan merosak daripada alkohol dan toksin lain. Ia adalah ubat yang popular yang mengurangkan masa pemulihan bagi apa-apa jenis kulit Bala dan mempunyai keupayaan melawan radikal bebas, ada dengan mengekalkan kulit yang lembut dan licin.

Dikenali sebagai salah satu herba yang paling dalam Ayurveda, kunyit telah digunakan dalam perubatan tradisional India untuk menangani pelbagai penyakit. Bukan sahaja ia digunakan dalam rawatan senak, batu karang dan keracunan makanan, ia adalah juga digunakan secara tradisional untuk pembersihan sistem reproduktif wanita. Digunakan secara meluas sebagai satu rempah, kunyit diiktiraf bagi sifatnya antiseptik dan anti-radang, yang berkesan dalam merawat gangguan kulit. Ia membantu dalam mengurangkan berjeragat dan mencerahkan kulit nada jauh.

Bahan aktif dalam produk-produk Kecantikan, kunyit ini dianggap sebagai satu penyelesaian yang muktamad untuk jerawat dan ruam. Ia menggalakkan proses pembersihan keseluruhan badan dan menyokong Kesihatan sendi-sendi. Nutrien paling penting kunyit ialah Curcumin. Dipercayai mempunyai sifat-sifat penyembuhan yang ketara, kajian menyeluruh sedang dijalankan untuk mencungkil kebaikan kunyit. Kemungkinan Curcumin dalam merawat kanser dan Penyakit Alzheimer sedang diterokai. Kunyit juga mengandungi tahap besi dan Magnesium yang tinggi dan tahap sederhana Vitamin B6 dan kalium, aspek-aspek yang menjadikan kunyit sesuai untuk diet yang seimbang. Curcumin dipercayai melindungi perut daripada makanan tainted.

Lebih daripada satu perasa yang semata-mata, kunyit dianggap sebagai ubat yang sangat mujarab dan telah diguna secara meluas dalam perubatan India dan Cina untuk merawat pelbagai keadaan kesihatan. Ejen anti-radang, ia dipercayai boleh berkesan dalam rawatan kembung, bengkak hati, gusi bengkak dan lebam. Kunyit telah mendapat populariti dalam kebelakangan ini, walaupun ia telah digunakan secara meluas di India sejak zaman purba flavoring dan mewarna kari.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *