Bagaimana anda melihat pasaran Global karbon yang membangun dalam 2010.?

Bagaimana anda melihat pasaran Global karbon yang membangun dalam 2010.?

Dan Esty: Pada tahun 2010, pasaran karbon dijangka berkembang dalam sawan dan bermula. Dalam satu tangan, ada mungkin akan menambah tekanan pada Kongres kami untuk meluluskan undang-undang perubahan iklim? akan datang bukan sahaja dari persetujuan Copenhagen, malah dari ancaman peraturan oleh agensi perlindungan alam sekitar di bawah pihak berkuasa berkanun yang sedia ada Akta udara bersih, serta dorongan oleh banyak negeri-negeri untuk memajukan pelepasan mereka sendiri strategi kawalan. Di sisi lain, fokus Kongres di awal tahun baru tidak akan mengenai perubahan iklim, tetapi agak pekerjaan dan ekonomi? selepas penjagaan kesihatan dialamatkan. Dan seterusnya sehingga akan re-regulation pasaran kewangan. Jadi anda boleh agak, memang berkemungkinan bahawa Kongres akan tidak mengambil perubahan iklim sebelum pilihanraya midterm tahun November 2010.

Emilie Mazzacurati: Pasaran? s outlook sangat ketat disambungkan kepada hasil perdebatan dalam Senat kami. Persetujuan Copenhagen akan jatuh selain jika Amerika Syarikat tidak dapat menempuhi dengan sasaran secara sah-mengikat dan atur cap dan perdagangan yang boleh dipercayai. Bukan sahaja akan nasib bil cap dan perdagangan Amerika Syarikat amat mempengaruhi dasar-dasar dan sasaran dalam negara-negara lain, ia juga akan membuat perbezaan yang besar dalam permintaan untuk kredit di pasaran global karbon, oleh itu peralihan dinamik permintaan dan bekalan di seluruh dunia.

Jack Robinson: Ukuran standard bagi mengesan pelepasan karbon akan tidak muncul pada tahun 2010, tetapi langkah lebih berwibawa dan boleh dipercayai untuk mengesan pengeluaran karbon akan mula dibangunkan. Tidak kira apa yang berlaku di Copenhagen, Amerika Syarikat perlu meletakkan lebih banyak gigi ke dalam mengawal pelepasan karbon. Pengelasan karbon dioksida sebagai pencemar yang berbahaya adalah satu permulaan yang baik.

2010 akan melihat teknologi tenaga hijau seperti solar dan penjanaan tenaga Angin, bateri simpanan tenaga, dan kereta elektrik terus maju. Perkembangan ini akan membolehkan industri tenaga bersih bukan sahaja untuk bersaing di pasaran penjanaan elektrik, mereka juga akan membenarkan kredit tenaga yang lebih bersih untuk diniagakan di pasaran global karbon. Subsidi kerajaan, jangkaan harga masa depan kenaikan harga tenaga, dan ketersediaan perdagangan kredit karbon akan menggalakkan lebih banyak pelaburan dalam sumber-sumber alternatif tenaga.

MILO Sjardin: Keterangan utama bagi tahun 2010 adalah paling mungkin? meneruskan ketidaktentuan.? Di peringkat antarabangsa yang ada tidak mungkin mana-mana perjanjian yang kukuh yang ditandatangani di Copenhagen, sekali gus menolak keputusan paling penting tentang kewujudan pasaran antarabangsa karbon yang keluar pada penghujung 2010. Walaupun mungkin akan ada beberapa momentum positif bagi Perhutanan, ini tidak berkembang menjadi sebuah pasaran yang fully-fledged tanpa Pusat kukuh permintaan (contohnya AS). Hasilnya, pembiaya kewangan serta pemaju-pemaju projek akan dapat memulakan semula atau jalan ke atas aktiviti-aktiviti mereka dalam bidang ini, dan aktiviti itu akan kekal pada paras yang agak rendah.

Yang berkata, tindakan unilateral akan meneruskan ETS EU di tempat dan inisiatif-inisiatif baru yang sedang diterokai di Amerika Syarikat, Australia, Jepun dan negara-negara lain. EU pasti akan mendorong lebih banyak pelaburan dalam teknologi karbon rendah serta pembangunan projek CDM yang terhad, tetapi pertumbuhan bergantung sepenuhnya pada tindakan seluruh Kumpulan. Australia masih berkeras untuk meluluskan undang-undang awal tahun depan dan mungkin juga akan berjaya kali ini amat, tetapi program ini akan menjadi agak kecil. Bagi Amerika Syarikat, masa adalah sangat cepat kehabisan meluluskan undang-undang sebelum ini

musim pilihan raya pertengahan penggal kicks in, dan prospek laluan yang akan menurun secara beransur-ansur walaupun maka aktiviti yang dilihat pada bulan-bulan yang lepas. Semua dalam semua, pasaran global karbon sabar menunggu tanda-tanda yang kukuh bagi pertumbuhan masa depan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *