Bagaimana anda boleh mengubati Insomnia?

Bagaimana anda boleh mengubati Insomnia?

Insomnia merujuk kepada gangguan tidur yang kebanyakannya disertai oleh miskin kuantiti dan kualiti tidur. Orang yang mengalami insomnia biasanya terjaga pada waktu malam dan gagal yang sukar untuk tidur. Penyakit ini adalah sangat umum hari ini dalam bandar sehingga disebabkan oleh gaya hidup yang tidak betul.

Insomnia atau tidak dapat tidur merujuk kepada keadaan apabila orang merasakan tidak dapat tidur dengan baik pada waktu malam. Insomnia membawa kepada kesukaran dalam lena dan masih tidur. Gangguan kesihatan ini adalah sangat berleluasa di bandar penubuhan zaman moden.

Punca-punca Insomnia:

Gejala utama insomnia adalah kesukaran dalam lena. Ia juga boleh menyebabkan perubahan tidur tempoh, kurang tumpuan, memori kelemahan, kecacatan emosi, kehilangan penyelarasan dan kekeliruan.

Punca insomnia adalah kebimbangan, kebimbangan, over-excitement, overwork, kebencian, kepahitan dan kemarahan. Punca-punca lain insomnia adalah sembelit, makan berlebihan pada malam, berlebihan pengambilan teh atau kopi, rokok dan dispepsia.

Remedi rumah untuk mengubati Insomnia:

Tauhu: Untuk mengubati insomnia tauhu bekerja sebagai remedi rumah yang berguna. Aplikasi dan penggunaan tauhu banyak membantu dalam mengubati insomnia setakat hebat.

Mentimun botol: mentimun botol jus yang dicampur dengan Akta Minyak bijan sebagai remedi rumah yang berkesan untuk mengubati insomnia. Ia dinasihatkan bahawa ia harus digunakan ke atas kulit kepala pada waktu malam setiap hari untuk mendapatkan keputusan yang baik.

Tiamina: Tiamina atau vitamin B1 memainkan peranan yang amat penting dalam mengubati insomnia. Dinasihatkan agar makan makanan tiamina yang diperkaya seperti wholegrain bijirin, kacang dan kekacang.

Salad: Bagi mengubati insomnia salad terbukti sebagai remedi rumah yang penting. Ia dinasihatkan bahawa rebusan salad harus diambil setiap hari untuk mendapatkan keputusan yang manfaat.

Susu: atau mengubati insomnia susu remedi rumah yang sangat bermanfaat. Ia dinasihatkan bahawa segelas susu dengan madu harus diambil setiap hari sebelum bersara tidur menyediakan keputusan yang diingini.

Aniseed: Aniseed bertindak sebagai pemulihan rumah yang berkesan bagi mengubati insomnia. Ia dinasihatkan bahawa teh yang dibuat dengan aniseed harus diambil selepas makan atau sebelum bersara untuk katil untuk keputusan yang berkesan.

Madu: Bagi mengubati insomnia madu membuktikan ubat yang berkesan. Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil dua sudu teh madu dengan air sebelum bersara katil untuk mendapatkan keputusan yang berkesan.

Cadangan pemakanan untuk mengubati Insomnia:

Untuk mengelakkan insomnia orang perlu mengambil diet seimbang dan garam yang rendah. Diet perlu dikecualikan untuk insomnia adalah sementara produk tepung, kopi, coklat, minuman ringan, makanan berlemak, teh dan makanan goreng.Pesakit juga boleh cuba bersenam pada waktu pagi. Yogic asana juga membantu setakat yang hebat dalam mengubati insomnia. Ia membantu dalam menyediakan mental dan fizikal sebegitu kepada badan dan minda.

Oleh itu, jika anda benar-benar ingin mengubati insomnia kemudian cuba ubat-ubatan ini rumah dan menjadi cergas dan sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *