Bagaimana anda boleh mengelakkan mendapat Gastroenteritis

Bagaimana anda boleh mengelakkan mendapat Gastroenteritis

Untuk mengetahui cara terbaik untuk mengelakkan perut, anda perlu mempunyai beberapa maklumat asas mengenai adalah perut apa dan bagaimana ia disebarkan daripada seorang individu kepada yang lain.

Perut, yang dikenali sebagai virus gastroenteritis atau hanya gastroenteritis oleh pakar perubatan, adalah sebenarnya hasil daripada virus dan jadi tidak benar-benar jenis selesema. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang biasanya menggunakan istilah perut bukan virus perut dan kini sebahagian daripada bahasa. Nama gastroenteritis, virus gastroenteritis, perut dan virus perut akan digunakan secara bertukaran dalam artikel ini.

Gastroenteritis bermula apabila salah satu daripada beberapa jenis virus selsema perut mungkin mendapati pintu masuk ke dalam sistem penghadaman – secara amnya melalui mulut anda. Virus-virus perut boleh hanyut pada arus udara seluruh bilik, atau bahkan dari satu bilik yang lain. Apabila seseorang di kawasan anda telah datang ke bawah dengan virus gastroenteritis, terdapat peluang yang baik untuk virus-virus boleh didapati di banyak kawasan yang biasanya menyentuh oleh manusia. Mengelakkan perut bermula dengan memastikan kawasan tersebut bersih dan disinfected.

Perut juga boleh dipindahkan dari seorang ke seorang. Anda boleh memperoleh virus hanya dengan menyentuh, bercium atau berjabat tangan dengan individu yang sudah, walaupun mereka belum lagi mendapat sakit lagi.

Makan makanan yang telah disentuh oleh seseorang yang telah dijangkiti adalah satu lagi cara untuk mendapatkan perut. Ini adalah mengapa Inspektor Kesihatan Komuniti banyak menekankan mencuci tangan yang kerap oleh pekerja restoran. Di rumah anda, mengambil langkah-langkah untuk memastikan anda tidak menggunakan peralatan makan yang sama, minum gelas atau tuala dengan ahli keluarga yang sakit. Pakaian yang digunakan oleh orang-orang yang dijangkiti harus dibersihkan secepat mungkin.

Sesetengah makanan mungkin ada virus apabila anda mendapatkan mereka. Kerang kadang-kadang datang dari air yang telah dicemari oleh kumbahan, sebagai contoh. Air minuman yang kotor adalah punca virus yang lain.

Seperti yang dinyatakan di atas, mencuci tangan yang kerap dan berulang-ulang adalah anda Pertahanan terbaik terhadap virus perut. Ideanya adalah untuk mencuci virus dari tangan anda sebelum anda menyentuh mulut anda. Basuh tangan adalah amat penting sebelum anda makan, atau selepas anda telah menggunakan bilik mandi atau lampin yang berubah-ubah. Anda perlu pastikan tangan anda di bawah air untuk sekurang-kurangnya dua puluh saat dan menggunakan Sabun yang banyak.

Pastikan anda basuh tangan selepas menyentuh satu tombol pintu atau mengendalikan di tempat awam di mana ramai orang datang dan pergi – terutamanya tandas, tempat persidangan dan bilik darjah. Lebih baik lagi, cuba untuk tidak menyentuh pintu atau faucets bilik mandi dengan tangan anda. Gunakan kertas yang bersih tuala tangan apabila mungkin untuk meletakkan penghalang antara kulit dan kuman anda ditinggalkan oleh orang lain.

Banyak tangan berasaskan alkohol yang basuh gel telah diperkenalkan tempahan, dan mereka memberikan perlindungan terhadap beberapa jenis virus perut, tetapi tidak semua. Mereka tidak harus dianggap satu cara yang selamat untuk pencegahan virus gastroenteritis.

Seseorang dengan perut sudah tentu tidak perlu menyediakan makanan untuk orang lain. Jika anda biasanya menyediakan makanan bagi orang lain, anda perlu menunggu sekurang-kurangnya 3 hari selepas tanda-tanda reda sebelum anda mula memasak lagi. Dikesali ia, ini tidak akan bekerja dalam sesetengah keluarga.

Pencegahan gastroenteritis mengambil beberapa perancangan. Ia mengambil masa untuk pastikan kuman dari lantai, sink, kounter dan tempat-tempat lain di rumah anda atau ruang kerja. Terdapat pelbagai perdagangan disinfektan tersedia yang berkesan pada memusnahkan jenis utama virus perut, dan anda harus membaca label dengan berhati-hati apabila anda memutuskan untuk menggunakan mereka. Anda juga boleh membuat disinfektan di rumah dengan mencampurkan sedikit peluntur dengan air – 1 bahagian peluntur 50 bahagian air.

Setakat ini, dua jenis vaksin telah diluluskan untuk menghalang perut, tetapi mereka tidak berfungsi terhadap setiap bentuk virus. Berbincang dengan doktor anda untuk maklumat tambahan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *