Bagaimana anda boleh menangkap jangkitan yis?

Bagaimana anda boleh menangkap jangkitan yis?

Bagi mana-mana wanita yang telah mengalami jangkitan yis, mereka akan memberitahu anda ia tidak selesa dan lebih daripada hanya satu kegusaran. Perkhidmatan maklumat kesihatan wanita Kebangsaan berkata, lebih daripada 75% daripada semua wanita akan mengalami sekurang-kurangnya satu jangkitan yis dalam kehidupan mereka. Kadar adalah lebih daripada 50% untuk satu lagi jangkitan yis.
Punca jangkitan yis adalah kulat celled satu kecil yang dipanggil yis. Terdapat banyak jenis yis tetapi satu yang paling kerap menyebabkan jangkitan yis ialah spesies Candida. Apabila ia overgrows ia boleh menyebabkan jangkitan faraj tetapi ia juga boleh menyebabkan jangkitan mulut juga. Jangkitan yis ini bukan sahaja menyakitkan hati, ia menjadi menyakitkan juga.
Kini Candida bukanlah orang asing ke dalam badan. Ia biasanya tumbuh pada dan dalam badan. Candida terutamanya suka tumbuh di bawah keadaan yang lembab, hangat. Ia boleh dijumpai tumbuh dalam faraj, kulup zakar, dan di lipatan kulit. Biasanya badan mengekalkan tahap yis di bawah kawalan. Dalam vagina terdapat bakteria yang khusus untuk menyimpan yis ini dari overgrowing. Bakteria ini memastikan faraj berasid menghalang overgrowth daripada yis tersebut.
Keadaan yang berlaku dalam hidup boleh mengatasi Sistem Pertahanan normal badan. Ia mungkin tekanan, mengambil antibiotik untuk jangkitan saluran kencing, atau perubahan hormon kehamilan. Apabila ini berlaku Yis yang tidak cek biasa dan baki sistem. Mereka overgrow dan hasilnya adalah apa yang kita panggil jangkitan yis.
Gejala-gejala jangkitan yis termasuk gatal-gatal dan membakar. Terdapat pelbagai cara yang berbeza untuk merawat jangkitan yis. Kebanyakan ubat-ubatan preskripsi berfungsi mengurangkan bilangan yis. Rawatan jenis ini kerja-kerja gejala-gejala jangkitan yis, tidak menyebabkan.
Apakah sebab-sebab jangkitan yis?
Anda mengambil antibiotik untuk jangkitan tekak strep atau saluran kencing. Apabila anda berbuat demikian anda membunuh bukan sahaja bakteria jahat tetapi bakteria berguna yang menghalang anda dari mendapat jangkitan yis. Tanpa kesan guarding bakteria berguna dalam badan anda tidak dapat berhenti yis dari overgrowing.
Apabila anda tertekan, anda cukai sistem pertahanan badan anda. Dengan badan yang cuba untuk memerangi kesan tekanan, ia tidak dapat melawan overgrowth yis.
Seluar jeans yang ketat juga boleh membawa kepada jangkitan yis. Seluar jeans yang ketat menyebabkan persekitaran di mana badan peluh dan haba diadakan ketat terhadap badan. Sejak yis suka persekitaran lembap yang hangat, jeans ketat boleh menyediakan badan untuk jangkitan yis.
Tahap hormon amatlah turun naik semasa mengandung. Ini mengubah tahap boleh membawa kepada keadaan yang sesuai untuk yis untuk membesar dan berkembang membawa kepada jangkitan yis.
Apabila anda douche anda menukar persekitaran berasid faraj yang normal. ini boleh memudahkan yis untuk overgrow dan menyebabkan jangkitan yis faraj. Orang-orang yang kencing manis dan sering mempunyai gula darah yang tinggi atau tidak terkawal juga akan terdedah kepada jangkitan yis. Ini adalah kerana yis mahu makan gula.
Pencegahan jangkitan yis adalah satu topik yang anda perlu berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda. Terdapat banyak cara semulajadi yang anda boleh gunakan untuk mengubah kehidupan anda dan gaya hidup untuk mencegah jangkitan yis daripada berlaku.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *