Bagaimana analisis Steeple menilai persekitaran perniagaan luar

Bagaimana analisis Steeple menilai persekitaran perniagaan luar

Analisis STEEPLE menimbangkan pelbagai faktor-faktor luaran yang boleh mempengaruhi prestasi perniagaan Syarikat. Alat ini sering digunakan untuk mengenalpasti faktor-faktor yang mempengaruhi perniagaan atau organisasi. Terdapat tujuh kawasan yang analisis STEEPLE mengambil kira.

Oleh itu, analisis STEEPLE berkaitan dengan politik, ekonomi, sosial, alam sekitar, undang-undang, etika dan teknologi faktor-faktor yang memberi kesan positif dan negatif pada syarikat atau industri keseluruhan.

Mengapa Adakah penggunaan analisis STEEPLE yang disyorkan untuk perniagaan? Ini adalah cara yang sangat baik dan menganalisis persekitaran luaran di mana Syarikat beroperasi. Selain itu, analisis STEEPLE juga boleh menawarkan cadangan tentang bagaimana untuk bertindak balas terhadap cabaran dan masalah, jika ada.

Salah satu kesilapan yang paling umum digunakan STEEPLE analisis adalah pertimbangan yang berasingan daripada pelbagai faktor. Mereka semua interrelated dan oleh itu perlu dianalisis di kompleks. Selain itu, salah satu harus datang dengan cadangan dan menjawab soalan “Apakah maknanya syarikat saya?” Kaunter sambutan dan tindakan yang diperlukan.

Faktor-faktor tersebut secara amnya boleh menunjukkan kekuatan dan kelemahan, ancaman dan peluang dalam persekitaran luar yang pelbagai yang tiap-tiap Syarikat terikat untuk beroperasi di. Artikel ini akan memberikan gambaran keseluruhan yang singkat tujuh faktor luaran yang boleh mempengaruhi prestasi perniagaan serta tumpuan kepada Pro dan kontra analisis STEEPLE.

Faktor sosial sering merangkumi demografi, mobiliti sosial dan buruh, perubahan dalam gaya hidup, keseimbangan kerja dan kehidupan, pendidikan dan fesyen, kesihatan dan kebajikan, tahap kemiskinan, Keselamatan kerja dan keadaan hidup, serta pengagihan pendapatan. Dalam erti kata lain, ini adalah maklumat yang berkaitan dengan trend sosial.

Perkembangan baru kajian faktor teknologi dan penemuan, kelajuan pemindahan teknologi, penggunaan tenaga, kesan teknologi IT Perniagaan, kemajuan Internet, menyebarkan teknologi mudah alih, purata menghabiskan pada IT dan sebagainya. Tiap-tiap syarikat perlu bersaing dengan kemajuan teknologi.

Ekonomi penting semua, terutamanya bagi syarikat-syarikat yang beroperasi di pasaran antarabangsa. Faktor ini kajian dasar monetari, perbelanjaan kerajaan, isu-isu percukaian, inflasi, kadar pertukaran, dasar pengangguran, keadaan ekonomi umum, jangkaan pelanggan dan kuasa membeli dan lain-lain.

Isu-isu alam sekitar adalah sangat panas hari ini, kerana orang yang datang untuk memahami mereka perlu menjaga alam semula jadi. Faktor ini alamat pelepasan karbon, pemanasan global, peraturan-peraturan alam sekitar, perubahan iklim dan undang-undang, “agenda hijau” dan sebagainya.

Politik adalah sebahagian yang tidak boleh dipisahkan daripada proses sosial. Faktor ini kajian situasi politik, keputusan pilihan raya dan kesan-kesan yang boleh didapati untuk perniagaan, kerajaan membuat keputusan mengenai peraturan-peraturan perhubungan perniagaan dan lain-lain. Keputusan politik selalunya dibuat untuk menormalkan keadaan ekonomi dalam negara.

Tiap-tiap Syarikat beroperasi dalam satu sistem perundangan yang tertentu, dan oleh itu perlu mematuhi undang-undang. Jabatan undang-undang Syarikat mesti memberi perhatian Khas kepada tadbir urus korporat, dan peraturan-peraturan perdagangan antarabangsa, undang-undang persaingan dan monopoli dan lain-lain.

Etika juzuk juga sangat penting. Kerahsiaan klien, etika perniagaan dan reputasi adalah faktor-faktor yang sangat penting untuk mempertimbangkan.

Antara kelebihan utama STEEPLE analisis adalah fokus kepada faktor-faktor luaran yang mempengaruhi prestasi Syarikat dan kemampuan untuk bertindak balas terhadap cabaran-cabaran tertentu. Beberapa penganalisis perniagaan mendakwa bahawa analisis STEEPLE hanya menggariskan sesuatu yang sudah diketahui, dan pandangan ini telah juga penyokongnya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *