Bagaimana Alkitab menerangkan meditasi?

Bagaimana Alkitab menerangkan meditasi?

Semua orang yang terdedah kepada perasaan bimbang. Ia berlaku apabila kita set minda kita untuk berfikir semua kemungkinan negatif semasa kami, lalu, atau boleh membawa situasi masa depan. Kita makan dan minum kami masa berfikir perkara-perkara yang mengganggu kami. Ada yang nasihat terhadap bimbang terlalu banyak, kerana ia adalah satu pembaziran tenaga fizikal dan mental. Beberapa juga menjelaskan bahawa bimbang mengambil tenaga rohani yang perlu digunakan untuk tujuan yang lebih baik.

Jika sesiapa yang tahu bagaimana untuk bimbang maka pasti dia perlu juga tahu bagaimana untuk bermeditasi. Dalam pengertian ini, pengantaraan bertentang hanya tepat membimbangkan. Tetapi buat masa ini seseorang hanya beralih pemikiran beliau dari sisi negatif ke sisi yang positif. Salah satu sisi positif yang boleh didapati adalah berdasarkan perkataan Allah. Dalam agama Kristian, ini adalah bagaimana Alkitab menerangkan proses meditasi.

Kamus mentakrifkan meditasi sebagai latihan devotional yang membawa kepada renungan. Ia bermakna semasa meditasi, seseorang mempunyai keghairahan dan keghairahan penuh untuk menggambarkan sesuatu. Alkitab menerangkan ini sebagai mencerminkan janji-janji Allah. Ia adalah perbuatan ketekunan dan ketabahan untuk mendapatkan perkataan Tuhan dalam rutin tertentu seseorang telah dibuat. Ramai orang Kristian hari ini menggunakan perkataan bertafakur setiap kali mereka mempunyai masa mereka tenang dengan Tuhan. Dalam amalan Kristian, Alkitab berkhidmat sebagai sumber pemikiran untuk bermeditasi atas, kerana ia mengandungi mesej yang baik dari Allah, pencipta.

Proses meditasi akan berbaik semula dengan Allah dilakukan bukan sahaja oleh orang-orang Kristian hari tetapi juga watak-watak yang menonjol dalam Alkitab seperti Daud, Musa, Ibrahim, dan walaupun Isa Al-masih.
Daud, salah seorang pengarang buku-buku yang terpanjang dalam Kitab Zabur, yang dikenali sebagai “Lelaki selepas hati sendiri Tuhan.” Refleksi dan Tafakur David dibuat jelas dalam banyak bab-bab dalam buku beliau. Musa, salah satu daripada beberapa pilihan Allah untuk menebus rakyat Israel, meditates cukup mendalam terdengar mendengar suara Tuhan. Ibrahim, sebagai “Bapa dari semua negara” menerima janji Allah oleh meditasi beliau semata-mata dengan Tuhan. Yesus Kristus digunakan perkataan Allah dalam demi godaan syaitan yang merancang terhadapnya semasa beliau berpuasa dalam Injil.

Sesungguhnya Alkitab menerangkan meditasi dengan cara sesungguhnya memberi tumpuan kepada perkataan Allah. Alkitab dokumen transformasi besar meditasi membawa kepada kehidupan orang-orang setia yang kuat berpegang kepada Firman Allah. Musa adalah pemimpin, David adalah Raja, Nabi Ibrahim A.s. adalah seorang bapa, manakala Isa adalah penyelamat. Alkitab mengisytiharkan janji bahawa sesiapa yang meditates pada perkataan Allah akan menerima satu transformasi yang luar biasa dalam hidupnya.

Alkitab adalah hanya satu Kitab Suci yang wujud dalam sistem kepercayaan dunia semalam. Dalam bentuk lain daripada agama, Kitab-kitab Suci mereka sendiri menentukan makna yang penting meditasi untuk umatnya. Ini hanya datang untuk menunjukkan bahawa meditasi boleh sejagat, kerana ia boleh wujud dalam pelbagai bentuk, dan boleh dilihat dengan perspektif yang berbeza-beza. Lebih-lebih sekiranya amalan perlu dipupuk, kerana ia mengajar nilai-nilai luar yang hidup di muka bumi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *