Bagaimana akan dirawat masalah Overbite?

Bagaimana akan dirawat masalah Overbite?

Adakah anda tahu bahawa kira-kira 70% daripada kanak-kanak seluruh dunia mengalami overbite? Overbite adalah menggigit buruk yang dikenali sebagai buck gigi adalah masalah biasa yang didiagnosis dengan orthodontists.

Ia adalah satu masalah di mana gigi gagal berada dalam bentuk yang sempurna. Overbite dibezakan dalam dua cara yang berbeza: overbite menegak di mana gigi atas bertindih gigi lebih rendah secara menegak dan mendatar overbite di mana gigi atas pop keluar terlalu banyak.

Seperti satu ingin tahu bagaimana overbite boleh dianggap ia tetap penting untuk anda tahu sebab-sebab yang pertama. Saya yakin anda tidak tahu bahawa kita mewarisi saiz dan bentuk gigi daripada ibu-bapa kami. Jadi jika salah seorang ibu bapa mempunyai gigi beliau kenalan keluar, pastikan satu boleh berakhir setelah gigi tersebut. Punca kedua adalah apabila salah satu terus pada menghisap ibu jari atau jari selepas beliau telah melepasi 2 tahun; Dia de bentuk gigi dan rahang. Satu lagi perkara yang anda tidak pernah tahu adalah bahawa menggigit kuku, mengunyah hujung pensel dan menikam lidah juga menyumbang kepada masalah overbite.

Ia adalah penting untuk anda merawat overbite untuk kerana ini boleh menyebabkan gigi Penyambut kekal rosak. Contoh jika anda mempunyai gigi Penyambut yang muncul keluar ia adalah mudah bagi anda untuk mendapatkan cedera sekiranya anda jatuh atau mendapat dilanggar oleh orang lain dalam apa-apa aktiviti tersebut seperti permainan. Overbite juga kerosakan gusi yang menjadikan mereka lemah. Ini menjadikan ia sukar untuk anda makan makanan tertentu kerana kesakitan menahan sambil menggigit atau mengunyah makanan.

Bagaimana untuk merawat overbites

Tempoh yang biasa merawat overbites bermula sehingga dua tahun dan dibahagikan dalam dua fasa yang utama. Dalam fasa kedua-dua pendakap yang mempunyai kurungan akan meletakkan Penyambut gigi manakala gigi belakang diletakkan bersama-sama Pancaragam. Langkah pertama adalah untuk melawat doktor gigi yang akan menentukan cara terbaik untuk membetulkan overbite itu. Gigi pertama sejajar dan melemparkan menggunakan pendakap untuk membaiki ranjau atau mengubah mana-mana.

Langkah kedua melibatkan menolak kembali dan atas gigi gerahamnya kepada kedudukan asal mereka. Dalam sesetengah kes gigi Penyambut mungkin boleh ditolak di depan bagi membolehkan menggigit. Instrumen yang digunakan dalam ini termasuk proses, gegelung yang diperbuat daripada nikel titanium, springs, band getah dan topi yang tidak berkesan sebagai instrumen tiga. Salah satu boleh terus pendakap wearing selama enam bulan, dua tahun atau lebih tiga tahun bergantung kepada betapa rumit overbite itu adalah.

Ia adalah juga dinasihatkan untuk memulakan merawat overbite sebaik sahaja mereka muncul terutamanya apabila pada usia muda untuk mengelakkan komplikasi. Pembetulan yang lewat boleh membawa kepada pengekstrakan gigi iaitu senaman yang menyakitkan dan boleh membawa kepada jurang yang banyak dalam mulut.

Ia selalu dikatakan, pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati, Jauhkan diri anda daripada punca-punca yang boleh dielakkan seperti mengunyah pensel atau pen atau menggigit kuku. Dalam kes-kes di mana overbite itu bukanlah yang rumit satu boleh memakai peralatan berfungsi untuk tempoh satu tahun yang menyebabkan untuk tidak memakai pendakap atau hanya memakai mereka untuk tempoh masa yang singkat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *