Bagaimana Adakah Laser IPL digunakan untuk merawat disfungsi kelenjar Meibomian?

Bagaimana Adakah Laser IPL digunakan untuk merawat disfungsi kelenjar Meibomian?

Dermatologi sering menggunakan teknologi cahaya berdenyut kuat (IPL) untuk merawat pelbagai masalah kulit, luka-luka vaskular, luka-luka yang berpigmen, rosacea, kerosakan cahaya matahari dan jerawat, serta pemindahan rambut yang tidak diingini. Sistem IPL muncul buat pertama kalinya pada tahun 1994, dipasarkan terutamanya kepada dermatologi.

Mereka kadang-kadang dirujuk sebagai laser. Tetapi mereka tidak benar-benar benar laser kerana cahaya datang dari flashlamp ultra-bright, bertenaga tinggi yang memberikan cahaya gelombang yang pelbagai (dan, oleh itu, warna-warna yang mencapah). Benar mengandungi satu medium emits|are yang direka untuk projek cahaya daripada panjang gelombang yang berkuat seragam (dan hanya satu warna).

IPL cahaya datang dalam gelombang nanometres 420-1200. Terapis boleh skrin keluar gelombang yang lebih pendek dengan menggunakan penapis tamat berbeza. Dalam menentukan gelombang yang diingini, terapis dipandu oleh berapa mendalam di bawah kulit terletak tisu sasaran. Cahaya dihantar sama ada sebagai satu nadi atau di dibahagikan mini-denyutan yang dipisahkan oleh jangka masa yang pendek untuk mengelakkan haba berlebihan daripada membina dan merosakkan kulit seperti cahaya menyerang tisu.

Keupayaan untuk menghasilkan haba pada struktur sasaran mencipta idea-idea baru bagi memanfaatkan peralatan IPL untuk menjaga disfungsi kelenjar meibomian (atau dikenali sebagai MGD, meibomitis dan memberi blepharitis). Pada tahun 2002-2003, IPL teknologi telah digunakan untuk merawat MGD buat pertama kalinya.

MGD adalah suatu sebab yang biasa. MGD adalah penyakit yang sangat rumit dengan sebab-sebab yang pelbagai. Manifestasi yang biasa adalah radang meibomian, atau secreting-minyak, kelenjar di kelopak mata yang apabila bukaan kelenjar pada margin tudung akan dihentikan oleh rembesan yang terlalu likat atau mempunyai curdled. Pucuk yang menyebabkan kelenjar meibomian untuk merembes lebihan minyak, minyak yang tidak mencukupi, atau minyak yang tidak terlalu tebal atau kualiti yang luar biasa. Hasilnya, filem lusuh mendapat tidak stabil dan menangis meninggalkan terlalu pantas dari permukaan mata, menghasilkan sensasi terbakar, gatal-gatal, cekal dan lain-lain gejala mata kering.

MGD rawatan dengan IPL peranti menggunakan gelombang cahaya yang tertentu (500-800 nm) untuk menjana haba pada kulit di kelopak mata. Kapilari yang sangat nipis secara langsung di bawah permukaan kulit mengambil dalam cahaya dan haba membina, tebal rembesan dari kelenjar meibomian mula liquefying dan kelenjar yang membuka. Doktor kemudian meluahkan kelenjar untuk memaksa keluar semua rembesan mengganggu. Haba juga eradicates kulit dan kelopak mata mikrob, parasit dan bakteria yang boleh memburukkan lagi MGD. Jika anda memikirkan compress hangat yang biasa, anda akan mencari peranti IPL pada dasarnya versi elektronik.

Biasanya, rawatan IPL adalah terhad kepada kelenjar meibomian daripada kelopak mata yang lebih rendah. Terdapat induced bagi saluran darah untuk tersebar dari rendah ke kelenjar meibomian atas haba yang mencukupi. Kesan Pemanasan sekali gus mempengaruhi mereka secara tidak langsung, juga menggalakkan mereka untuk dilate dan membolehkan kelenjar ungkapan dijalankan. IPL terapi membantu keseimbangan jumlah dan kualiti rembesan kelenjar meibomian, yang membawa kepada pelepasan dari gejala-gejala mata kering.

Program rawatan ini mungkin memerlukan tiga atau empat sesi dijarakkan selama empat bulan. Rembesan ketika menjadi kurang likat dan kelenjar ini mula bekerja biasanya, sesi penyelenggaraan akan berjadual, Tahunan mungkin satu hingga dua kali.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *