Babesiosis: 6 perkara kepada tahu

Babesiosis: 6 perkara kepada tahu

Beberapa orang kelihatan hairan racun yang serius seperti Babeosis boleh menyebabkan oleh gigitan serangga yang parasit. Untuk mengetahui dan memahami tentang jangkitan yang anda mesti tahu apakah Babesiosis dan bagaimana ia akan menguncup, gejala, bagaimana untuk mendiagnosis ia, bagaimana ia dirawat, sampingannya, dan bagaimana untuk mengelakkan ia.
Diketahui penyakit Basesiosis berlaku sering, tetapi adalah agak maut. Anda boleh mengelakkan semua komplikasi serius jika anda mengetahui tentang jangkitan. Dalam artikel ini, anda akan belajar banyak tentang Babesiosis, apa dan bagaimana untuk mengesan, mendiagnosis dan merawat ia:
Apa Babesios dan bagaimana anda boleh mendapatkannya?
Babesiosis, juga dikenali sebagai Babesia, adalah satu jangkitan yang dibawa dalam darah dan ia disebabkan oleh Babesia divergens protozoa dan Babesia microti. Ianya agak jarang berlaku jangkitan yang sering dihantar melalui kutu yang juga membawa penyakit Lyme. Ini bermakna terdapat potensi untuk mempunyai jangkitan Babesia dan penyakit Lyme pada masa yang sama. Semasa awal jatuh, musim panas dan musim bunga yang akhir kedua-dua penyakit yang biasa. Babesia jangkitan boleh berlaku kerana menerima tainted darah juga.
Apakah gejala-gejala Babesiosis?
Tanda-tanda Babesia akan dapat dilihat dalam kebanyakan kes selepas tujuh hingga dua puluh lapan hari masa Inkubator yang diikuti oleh tanda menggigit. Anda akan mempamerkan gejala-gejala yang sama dengan yang selesema, termasuk demam, sejuk, sakit kepala dan sakit otot yang boleh bertahan sehingga beberapa bulan. Paling ketara pada waktu malam, anda boleh berasa beberapa anemia, kemurungan, rasa loya, demam kuning, muntah-muntah dan berpeluh. Selalunya, gejala-gejala yang sering meniru orang-orang malaria
Kaedah apa yang digunakan untuk mendiagnosis Babesiosis?
Seperti Babesiosis telah tersalah didiagnosis sebagai Malaria, banyak kes-kes yang lepas berakhir dengan keputusan Pengarah. Perbezaan utama di antara mereka adalah bahawa Malaria akan menyebabkan demam seperti gejala. Untuk betul menentukan sama ada anda mempunyai Babesiosis, gejala, sejarah peribadi anda menggigit tandakan semua perlu dipertimbangkan dan ujian darah perlu juga diambil. Dengan mengambil ujian darah, satu boleh memberitahu perbezaan di antara penyakit-penyakit dua A kononnya Malta salib yang muncul dalam sel-sel darah merah pesakit dengan Babesiosis, menunjukkan kehadiran tetrads, dan pesakit dengan Malaria pembentukan Pekeliling yang dilihat. Antara kaedah-kaedah yang digunakan untuk diagnosis ialah IFA pengujian, Giema yang mengotorkan, dan ujian PCC.
Apakah cara rawatan?
Doktor selalunya akan menetapkan gabungan anti-parasite ubat-ubatan untuk merawat Babesiosis. Penyakit ini adalah disebabkan oleh parasit dan bukannya bakteria, yang adalah mengapa anda mungkin tidak dapat membuangnya melalui penggunaan antibiotik. Anda boleh mengurangkan keadaan ini melalui penggunaan antibiotik seperti clindamycin, yang boleh digabungkan dengan rawatan lain seperti quinine sulfat. Antibiotik lain yang dipanggil Azithromycin juga boleh digabungkan dengan satu ubat Doctor yang dipanggil Atovaquone. Babesiosis boleh kadang-kadang dirawat dengan pemindahan darah, di mana orang yang benar-benar exchanges darah Nya yang tidak dicemari dengan penyakit.
Apakah komplikasi yang
Seperti penyakit-penyakit lain yang tidak sewajarnya dijaga, Babesiosis juga boleh menyebabkan masalah besar bagi orang-orang, dan terutamanya bagi warga emas, orang-orang yang menderita dengan masalah sistem imun dan orang-orang yang mempunyai limpa mereka pembedahan dikeluarkan. Syarat-syarat yang tidak sihat seperti yang diketahui untuk menyebabkan masalah seperti penyakit-penyakit hati, tekanan darah rendah, anemia dan lain-lain, dan kematian walaupun dalam sesetengah kes. Keadaan anda dapat banyak lebih dicey jika anda juga dijangkiti dengan penyakit Lyme. Sebaliknya, jika anda berada dalam Kesihatan yang baik, Babeosiosis harus tidak terlalu berbahaya dan boleh mengakibatkan hanya masalah kesihatan ringan.
Apakah yang boleh dilakukan untuk mengelakkan Babesiosis?
Menghalang tanda gigitan adalah kaedah yang paling berkesan untuk mengelakkan Babesiosis. Apabila menyertai dalam kegiatan Luaran, seperti Kembara Berjalan Kaki, perkhemahan, atau memburu, sila pastikan anda benar-benar melindungi badan dari kepala ke kaki. Cover diri anda dengan baik dan Jangan dedahkan mana-mana bahagian badan. Penggunaan semburan pepijat adalah satu lagi pilihan. Akhir sekali, anda perlu menyemak kutu pada badan anda dari masa ke semasa, atau selepas sesuatu aktiviti luaran di kawasan berumput dan woody terutama ketika lewat spring, musim panas dan awal jatuh. Kutu yang biasanya terdapat pada musim ini.
Manakala sesetengah orang mungkin bimbang tentang hal itu, Babesiosis adalah sebenarnya jangkitan sangat jarang berlaku. Anda akan selamat daripada penyakit ini jika anda tahu bagaimana untuk menghalangnya, mengenali gejala, dan mempunyai seorang doktor yang merawat dengan serta-merta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *