Ayurveda ubat untuk kesihatan yang baik dan jiwa

Ayurveda ubat untuk kesihatan yang baik dan jiwa

Ubat-ubatan herba Ayurveda boleh digunakan sebagai terapi untuk tambahan kepada rawatan moden jenis kanser dengan selamat. Rawatan adalah serampang tiga mata:-(i) mengurangkan tumor saiz (ii) menghalang atau menghentikan penyebaran sel-sel tumor melalui saluran-saluran darah dan limfa dan (iii) terus merawat tisu-tisu yang terjejas. Rawatan ini juga mengurangkan kesan sampingan kemoterapi dan terapi radiasi terapi.

Mengikut prinsip-prinsip asas dalam Ayurveda, badan manusia terdiri daripada tujuh tisu-tisu yang berbeza, berbeza:-Rasa, digelarkan Rakta, Mansa, Meda, digelarkan Asthi, digelarkan Majja dan Artava. Tisu-tisu yang terjejas akibat apa-apa jenis kanser yang tertentu boleh terus dirawat dengan ubat-ubatan Ayurveda, dan ini membentuk pendekatan ketiga untuk rawatan kanser.

Inilah, oleh itu, gambaran singkat pendekatan Ayurveda untuk rawatan kanser. Kelebihan utama adalah bahawa prinsip-prinsip rawatan kanser yang disebutkan di atas boleh digunakan untuk apa-apa jenis atau bentuk kanser, dan rawatan boleh merekabentuk mengikut keperluan khusus setiap pesakit individu. Rawatan ini pasti dapat meningkatkan kadar hasil dan ikhtiar hidup keseluruhan kanser.

Komplikasi jangka panjang penyakit kencing manis termasuk penyakit-penyakit yang berkaitan dengan mata, saraf, buah pinggang, jantung, otak, usus, organ-organ seksual, kulit dan kaki. Ubat-ubatan Ayurveda adalah amat berkesan dalam mencegah atau mengurangkan gejala-gejala yang berkaitan dengan komplikasi ini ketara, dan berguna dalam kedua-dua jenis 1 dan diabetes jenis 2. Ubat-ubatan Ayurveda yang digunakan khas untuk adalah: Tapyadi Loha, Kaishor Guggulu, Agni Tundi Rasa, Vish Tinduk Vati, Kanchnaar Guggulu, Trayodashang Guggulu, Ekanga melencong Rasa, Vaat Gajankush Rasa dan Amalaki (Melaka officinalis).

Oleh itu, ubat-ubatan Ayurveda adalah berguna untuk mengurangkan gula dalam darah dan juga untuk merawat komplikasi jangka panjang. Ubat-ubatan ini boleh digunakan secara berasingan atau sebagai terapi tambahan untuk ubat-ubatan moden. Rawatan Ayurveda boleh mengurangkan kematian (kadar kematian) yang berkaitan dengan kencing manis dan morbiditi (keterukan penyakit).

Apabila anda memenuhi mana-mana Ayurvedician, checkout pensijilan dan minta nombor pendaftaran ijazah. Seorang doktor Ayurveda mesti berdaftar dengan Lembaga tempatan serta negara Ayurveda (Jabatan AYUSH, Kerajaan India). Ayurvedician biasa yang mampu memeriksa nadi (naadi-dalam ayurveda) dan dapat menilai doshas yang terlibat dalam penyakit. Sebaik sahaja punca yang dikesan, Ayurvedician yang harus mempunyai pengetahuan pacifying penyakit (doshas) tanpa menyebabkan apa-apa kemudaratan kepada sistem-sistem tubuh badan yang lain. Penggunaan herba, terapi dan komponen-komponen yang berlainan dalam Ayurveda adalah sangat penting kerana ia adalah berdasarkan keadaan dan tahap penyakit dan berpenyakit.

Tidak seperti ubat-ubatan moden dan rawatan, Ayurveda mempunyai rawatan biasa untuk penyakit yang sama berlaku pada dua individu yang berbeza. Ayurvedician harus dapat membezakan berbeza tanda-tanda dan gejala-gejala dan perlu berfikir tentang pesakit prakriti (ciri-ciri semulajadi) bergantung kepada yang rawatan, diet dan regimen lain boleh diputuskan.

Selain ubat-ubatan herba ini, anda harus mengikuti diet yang betul untuk penyakit kencing manis. Ia adalah sangat penting untuk mengekalkan berat badan yang betul. Pengambilan lemak yang berlebihan akan mengganggu fungsi normal badan. Ia menyekat peredaran darah dan dengan itu membekalkan jumlah yang kurang nutrien untuk bahagian-bahagian badan yang berbeza. Ia memberi kesan kepada penghasilan insulin yang membantu dalam penukaran gula kepada glukosa. Apabila badan tidak menjana jumlah diperlukan insulin, gula terus memasuki aliran darah. Kewujudan gula dalam aliran darah spikes tekanan darah. Ini semua mewujudkan keadaan yang rumit dan sekali gus memprovokasi beberapa isu kesihatan yang lain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *