Ayurveda rawatan untuk Stomatitis (kudis mulut)

Ayurveda rawatan untuk Stomatitis (kudis mulut)

Radang mulut yang dikenali sebagai Stomatitis. Ia mungkin disebabkan oleh miskin kebersihan mulut, melecur akibat pengambilan cecair atau makanan yang panas, ubat-ubatan, reaksi alahan atau jangkitan. Manakala punca stomatitis apthous berulang (canker kudis) tidak diketahui, kekurangan pemakanan dipercayai memainkan peranan penting. Pengurusan stomatitis bergantung kepada punca yang bertanggungjawab untuk penyakit itu.

Stomatitis yang dikenali sebagai “Mukhpak” dalam Ayurveda. Rawatan Ayurveda yang standard bagi stomatitis adalah seperti berikut. Rebusan Triphala (tiga buah), Patha (Cissampelos pareira), Manuka (anggur kering) dan Jai (Jasminum auriculatum) daun, digabungkan dengan madu, digunakan untuk Cecair kumur. Air sejuk yang bercampur dengan madu, atau rebusan Daruharidra (Berberis aristata) dan alum juga digunakan sebagai Cecair kumur yang. Minyak Jatyadi, atau Kamdudha yang bercampur-campur dengan krim digunakan untuk aplikasi tempatan pada kudis tersebut. Khadiradi vati digunakan untuk menghisap. Purgation ringan adalah dinasihatkan. Pesakit-pesakit yang mempunyai stomatitis yang berulang, Penyewaan darah adalah dinasihatkan.

Penipisan rambut merupakan masalah di seluruh dunia, dan setiap sudut bumi telah menemui cara-cara untuk memerangi laknat genetik ini. Manakala perubatan barat telah bergantung banyak pada ubat-ubatan tiruan dan ubat-ubatan untuk memulihkan rambut, perubatan Timur telah membangunkan penyelesaian semula jadi untuk membersihkan tubuh dari toksin dan lain-lain elemen-elemen alam sekitar yang menyumbang kepada alopecia, atau rambut gugur. Ini adalah sistem yang kuno Asia yang dikenali sebagai rawatan kehilangan rambut Ayurveda. Maksudnya adalah diterjemahkan secara literal “-sains kehidupan,” di mana kualiti hidup dipertingkatkan dengan Sains semula jadi.

Matlamat teknik ini Timur adalah untuk membawa keharmonian dalam badan dan mewujudkan keseimbangan antara ia dan minda. Ia kini sebuah fakta saintifik telah terbukti bahawa tekanan secara langsung berkaitan dengan berkurangan kesihatan bahawa dengan mengurangkan tekanan dalam badan, siapa yang boleh menyembuhkan dan menjadi lebih produktif. Apabila orang yang mempunyai masalah jantung, salah satu keperluan yang setiap doktor menghantar rumah pesakit dengan meningkatkan kesihatan adalah untuk mengurangkan tekanan. Untuk membolehkan badan anda untuk berfungsi dengan betul, anda mesti menghormati keharmonian sistem. Berjuta-juta bahagian sama satu keseluruhan yang anda. Sistem rawatan kehilangan rambut Ayurveda menggabungkan teologi ini dengan produk-produk semulajadi untuk menghasilkan rambut yang sihat dan merangsang daripada seimbang fikiran dan badan.

Anemia sel sabit adalah gangguan yang diwarisi daripada darah yang disebabkan oleh Sabit tidak normal yang menyebabkan sel darah merah herot-benyot (Sabit berbentuk) yang rapuh dan terdedah kepada perpecahan. Apabila bilangan sel-sel darah merah berkurangan daripada pecah (hemolysis), keadaan yang terhasil dipanggil sebagai anemia sel sabit. Sickling boleh boleh diburukkan lagi dengan kecederaan kepada tisu badan, dehidrasi dan bius.

Gejala-gejala utama penyakit ini adalah hasil langsung daripada sel darah merah sickled yang menyekat peredaran kepada pelbagai tisu badan. Rawatan ini direka mengikut pembentangan individu daripada penyakit itu. Anemia yang teruk; krisis migrasi sakit; sakit sendi dan bengkak; jangkitan bakteria; limpa dan hati kesesakan. kecederaan paru-paru dan jantung; nekrosis kaki; aseptik nekrosis dan tulang infarcts; kerosakan Mata; penyusutan tulang; dan kerosakan organ-organ penting seperti otak, buah pinggang dan sistem saraf; Adakah ciri-ciri yang biasa bagi penyakit ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *