Ayurveda penyelesaian untuk membantu melegakan tekanan

Ayurveda penyelesaian untuk membantu melegakan tekanan

Semakin banyak orang berharap untuk mencari kelegaan tekanan dan keseimbangan emosi mereka. Ayurveda, sistem perubatan India kuno, menjelaskan bahawa semua benda hidup akan dibuat tiga kualiti atau gunas yang mempengaruhi jasad dan minda: sattva, tamas dan kisahnya. Ciri-ciri sattva kreatif dan harmoni, kisahnya mempunyai ciri-ciri pergerakan dan aktiviti, dan tamas lengai, lambat, malas dan membosankan.

Ketiga-tiga akan hadir dalam setiap orang tetapi mereka muncul dalam jumlah yang berbeza. Jika kisahnya dan tamas hadir dalam jumlah yang berlebihan, mereka boleh membuat gangguan dalam fikiran, meningkatkan ketegangan dan tekanan dan membawa kepada keletihan fizikal. Kaedah pelepasan tekanan yang sesuai adalah untuk meningkatkan jumlah sattva dalam badan. Semua ubat semula jadi yang sangat membantu dalam meningkatkan sattva.

Tiga komponen yang memberi kesan kepada jumlah sattva dalam badan dan minda: gaya hidup anda, diet anda dan semua ubat semula jadi. Faktor-faktor yang boleh menentukan yang gunas tiga menguasai anda. Berhati-hati tentang apa yang anda makan adalah salah satu cara untuk meningkatkan jumlah sattva. Makanan boleh mempunyai ciri-ciri sattvic yang membawa kepada keharmonian, kualiti tamasic yang cipta dullness, dan rajasic kualiti yang menggelisahkan minda.

TAMAS

Dalam alam semesta tamas adalah kualiti yang memusnahkan lama supaya sattva boleh mencipta yang baru. Dalam badan dan minda tamas telah banyak membantu dalam melengkapkan tindakan yang dimulakan oleh sattva atau kisahnya. Tamas beberapa adalah perlu untuk semua orang kerana ia mempengaruhi berehat dan tidur. Tamas terlalu banyak boleh membuat minda membosankan dan membawa kepada kemurungan. Ia juga boleh membuat badan lesu dan malas.

Orang-orang yang dikuasai oleh tamas selalunya berakhir hidup dalam terbabit. Kehidupan mereka boleh self-destructive. Ketagihan dadah dan pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menjadi tanda-tanda tamas terlalu banyak.

Apabila fikiran yang dipengaruhi oleh tamas menjadi semakin kusam dan tertekan, orang berakhir mengambil berat malah kurang tentang tabiat self-destructive mereka dan kesihatan mereka sendiri. Seseorang tamasic tidak dapat memberitahu Apakah baik untuk beliau dan apa yang buruk. Orang jenis ini juga adalah tidak mampu untuk mencari kelegaan tekanan atau keseimbangan emosi sendiri.

Makanan Tamasic kekurangan prana (hidup tentera). Makanan Tamasic termasuk sisa, makanan berminyak dan deep-fried dan jumlah yang berlebihan daging, keju keras, telur atau makanan laut. Alkohol dan dadah tamasic kualiti tetapi mereka boleh mempengaruhi kisahnya terlalu. Cara-cara yang baik untuk orang tamasic untuk mencari pelepasan tekanan, untuk keseimbangan emosi dan untuk menyingkirkan lebihan tamas termasuk senaman dinamik tetapi lembut, udara segar, Makan lebih banyak makanan yang mempunyai ciri-ciri sattvic dan membuat pilihan yang sattvic.

SATTVA

Sattva mempunyai kualiti yang jelas, tenaga, hidup dan kreativiti, kebenaran, keharmonian, keamanan dan cinta. Sattvic orang yang biasanya kuat di laluan rohani mereka tanpa menjadi fanatik. Individu-individu yang didominasi oleh sattva gembira, merendah diri dan kandungan, dan mereka jarang marah. Minda mereka akan peka dan fokus. Biasanya, mereka adalah kreatif, inspirasi, tertanya-tanya dan corteous. Orang-orang Sattvic secara intuitif tahu apa baik untuk mereka.

Sattva adalah paling sesuai bagi semua gunas tiga. Sattva membantu seseorang untuk membangunkan kemahiran untuk tindakan yang baik, berfikir dengan jelas dan mematuhi undang-undang semulajadi. Minda yang dikuasai oleh sattva adalah kuat, bijak dan lembut.

Sattvic makanan yang mudah untuk penghadaman itu. Mereka adalah cahaya dan penuh tenaga hayat (prana). Makanan yang lebih sattvic termasuk sayuran organik dan ringan dimasak, masak buah-buahan, mentega (minyak sapi) dalam jumlah yang kecil, madu mentah, Halia, Jintan hitam, buah pelaga, biji dan kacang. Susu adalah sattvic jika ia datang dari seekor lembu yang hidup dalam persekitaran yang semula jadi dan aman.

Memilih sattvic makanan dan aktiviti-aktiviti sattvic membantu meningkatkan sattva. Yoga, tai chi, chi gerakkan, pranayama (senaman pernafasan) dan meditasi akan sattvic semua. Mengelakkan stressed-out orang atau situasi yang menyebabkan stres bantuan untuk membina sattva.

KISAHNYA

Kisahnya adalah nama pergerakan dan aktiviti. Kisahnya adalah perlu dalam jumlah yang kecil kerana ia membantu untuk mendapatkan perkara-perkara yang dilakukan. Apabila terdapat dalam berlebihan jumlah nama ini membawa kepada keresahan dan hiperaktiviti. Minda rajasic yang tidak dapat mencari rehat atau jelas dan terlalu banyak kisahnya membawa kepada ketakutan, kebimbangan dan ragam yang murung. Membantu melegakan tekanan adalah mustahil apabila terdapat terlalu banyak kisahnya.

Kisahnya juga boleh mewujudkan semangat berdaya saing yang garang, pencerobohan, cemburu dan kebanggaan yang tidak perlu. Mereka yang mempunyai berlebihan kisahnya dalam badan dan minda mereka adalah orang yang meletakkan nilai yang tinggi pada kekayaan kebendaan, kuasa, kejayaan dan perniagaan. Mereka mungkin fanatik dan mereka boleh cuba untuk menolak kepercayaan pada orang lain.

Makanan dengan kualiti rajasic termasuk makanan ringan, makanan yang diproses dan makanan yang terlalu masam, pedas, manis atau pedas. Makanan ini boleh marah dan mengganggu penghadaman itu, mewujudkan gangguan dalam fikiran dan membuat badan hati yang gelisah.

Mengelakkan terlalu banyak rajasic makanan adalah salah satu cara untuk mengimbangkan jumlah kisahnya di dalam badan. Mengganggu situasi dan orang boleh juga meningkat kisahnya.

MENGGUNAKAN SEMUA UBAT SEMULA JADI

Beberapa remedi semulajadi semua boleh meningkatkan sattva. Amrit Kalash Ambrosia menggalakkan fungsi mental, merangsang imuniti, menggalakkan penghadaman yang lebih baik dan membantu untuk mencari kelegaan tekanan. Kegembiraan bahagia mencegah kemarahan, ketegangan dan kekecewaan dan menanam rintangan tekanan semulajadi.

Ciri-ciri minda yang sattvic adalah jelas, ketenangan dan keamanan. Seseorang sattvic adalah seimbang dengan persekitaran beliau. Semua orang perlu cuba untuk meningkatkan sattva dalam gaya hidup mereka, dalam persekitaran mereka dan dalam diet mereka.

—–

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *