Ayurveda merupakan sistem penjagaan kesihatan yang bertujuan untuk mengimbangi tenaga yang menyeluruh

Ayurveda merupakan sistem penjagaan kesihatan yang bertujuan untuk mengimbangi tenaga yang menyeluruh

Diamalkan sejak lebih 5,000 tahun Ayurveda adalah India tradisional dan semulajadi sistem perubatan yang percaya bahawa terdapat tiada kesihatan mental tanpa kesihatan fizikal sebagai minda (kesedaran) dan badan (fizikal jisim) inseparably bersepadu. Ayurveda merupakan sistem penjagaan kesihatan yang bertujuan untuk mengimbangi tenaga untuk mencapai kesihatan yang optimum dan kesejahteraan individu yang holistik. Rawatan Ayurveda adalah serasi dengan lain-lain jenis ubat tetapi ianya sentiasa berhati-hati untuk menyemak dengan doktor jika herba dan bahan-bahan lain yang ditetapkan dalam ayurveda akan berinteraksi dengan cara apapun dengan ubat-ubatan yang standard. Ayurveda berusaha sampai kefahaman yang lengkap tentang sifat dan sebab-sebab keadaan sebelum rawatan bermula.

Ayurveda telah mengenal pasti dua punca utama kemurungan – ketidakseimbangan dalam tiga ‘Dosha-s’ daripada Vata, Pitta, dan Kapha dan kekurangan kesedaran dari seorang batin diri. ‘Dosha-s’ akan benar-benar bioenergetic kuasa-kuasa yang mentadbir dan menentukan kesihatan dan keadaan fizikal kita. Menurut Ayurveda, kemurungan adalah tanda-tanda klasik ketidakseimbangan di dalam badan yang membawa kepada banyak komplikasi jika meninggalkan uncorrected.

Jika anda mula badan yang mempunyai nanah dipenuhi luka-luka di muka anda, ia adalah jerawat. Terdapat pelbagai bentuk jerawat, jerawat yang erupt pada bahagian muka dan belakang badan. Sebagai contoh, comedones; untuk diperbesarkan dan plugged folikel rambut, jeragat plugged folikel rambut yang mengandungi minyak (sebum), bintik hitam juga plugged folikel rambut yang mengandungi kedua-dua minyak dan sel-sel kulit yang ketat, jerawat adalah nanah dipenuhi luka-luka yang merah. Jerawat fibrosis adalah gejala-gejala yang paling menyakitkan, yang disebabkan oleh letusan zarah-zarah yang dijangkiti kulit di bawahnya.

Jangan sekali-kali cuba untuk memerah keluar jerawat atau pop up muka kita, ia boleh mencetuskan jangkitan kulit anda. Bahkan ia boleh menjadi punca parut yang kekal di muka anda. Sentiasa mencuci muka anda, apabila anda datang dari temasya yang berdebu. Menggunakan kulit yang mesra dan air berasaskan krim atau losyen. Krim bebas yang ditetapkan adalah lebih baik untuk penyakit kulit. Perempuan sentiasa perlu keluarkan membuat mereka sehingga selepas datang dari luar. Diet perlu penuh dengan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan. Minum maksimum kuantiti air dalam sehari. Pengambilan air yang mencukupi adalah cara terbaik untuk mengelakkan jerawat. Jika anda kembali adalah sensitif kepada haba, sentiasa pakai kain kapas dan kain loosed pemasangan semasa musim panas.

Untuk mengelakkan ketidakseimbangan antara doshas yang terdapat beberapa langkah yang boleh diambil. Mengelakkan pedas, berminyak dan bukan vegetarian Diet boleh memburukkan sistem penghadaman itu doshas yang merengsa dan menimbulkan jerawat. Hapuskan makanan ringan daripada diet anda kerana walaupun ia tidak menyebabkan jerawat berlaku ia boleh membuat jerawat lebih teruk. Betul perkumuhan dan penghapusan usus rids badan daripada toksin dan tinja yang tidak diingini. Basuh muka anda dua kali sehari dengan pencuci muka yang lembut. Dan sentiasa ingat untuk membasuh tangan anda.

Memang kebiasaan bagi orang-orang menyentuh muka mereka. Setiap kali anda menyentuh muka anda boleh dipindahkan ke muka kuman yang berada di tangan anda dan menyebabkan jerawat. Pastikan rambut anda daripada muka anda. Seperti tangan kita, rambut kita boleh mengumpul kotoran dan peluh, yang boleh dipindahkan ke muka pada orang hubungan. Pastikan rambut anda sentiasa bersih dan washed. Elakkan daripada kenalan, memilih atau memerah jerawat. Bukan sahaja ia boleh menyebabkan penampilan yang semakin meruncing, anda sebenarnya boleh menyebabkan lebih banyak jerawat ke permukaan disebabkan penyebaran bakteria. Minum banyak air dan kerap bersenam.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *