Atur cara dalam talian Ijazah dalam pendidikan kesihatan

Atur cara dalam talian Ijazah dalam pendidikan kesihatan

Sains pendidikan kesihatan menggunakan gabungan Sains biologi, alam sekitar, psikologi, fizikal dan perubatan untuk menubuhkan promosi amalan-amalan kesihatan yang baik yang menghasilkan pencegahan dan kawalan penyakit berjangkit.

Pendidikan Kesihatan dipromosikan pada individu, masyarakat, institusi dan negara tahap di mana dasar-dasar diwujudkan dan ditapis ke populasi umum. Dengan berbuat demikian, pegawai-pegawai kesihatan berharap dapat mempengaruhi secara positif tahap kesihatan individu dan masyarakat. Dalam berbuat demikian, mereka menangani isu-isu seperti HIV Aids, kehamilan remaja, imunisasi, Merokok, penyakit jantung, kebersihan dan vektor penyakit kawalan.

Tugas-tugas seorang pendidik Kesihatan terlatih

Pendidik Kesihatan adalah penting kepada penyenggaraan penjagaan kesihatan yang baik dalam sesebuah masyarakat. Individu-individu ini mungkin dari organisasi Kerajaan dan bukan kerajaan. Di antara tugas-tugas mereka termasuk:

* Menjalankan penilaian keperluan kesihatan komuniti
* Merekabentuk, merancang dan melaksanakan program-program penjagaan kesihatan yang sensitif kepada lokasi mereka
* Mengenal pasti sumber dan menulis geran
* Memajukan pemasaran kempen yang merangsang minat orang ramai
* Menggalakkan gaya hidup sihat dalam masyarakat mereka

Jenis-jenis darjah dalam talian dalam pendidikan kesihatan

Dalam talian Ijazah pendidikan kesihatan rentang seluruh spektrum daripada sistem pendidikan tertiari. Ini adalah untuk meningkatkan pengetahuan dan kesedaran majikan sistem kesihatan mengenai isu-isu kesihatan yang mempengaruhi masyarakat dan peranan yang mereka mainkan.

Dalam talian pendidikan kesihatan darjah disediakan dari Universiti-Universiti dalam talian yang diiktiraf bermula dari peringkat Syarikat bersekutu di mana pelajar akan diperkenalkan kepada asas Sains pendidikan penjagaan kesihatan. Semasa Ijazah bersekutu dalam Pendidikan Kesihatan, pelajar meliputi mata-pelajaran kesihatan manusia, Kecergasan, kehamilan remaja, pemakanan, jantina dan penagihan dadah.

Ijazah Sarjana Muda dalam pendidikan kesihatan membawa penyebaran dan kemahiran kepimpinan yang lebih fokus dan menggabungkan mereka dengan isu-isu asas penjagaan kesihatan yang terkandung dalam program Ijazah bersekutu. Hasilnya, ditambah pula dengan isu-isu umum Kesihatan, pelajar mengikuti kursus-kursus kepimpinan, teknologi komputer, Kesihatan, teori masyarakat dan pembangunan program-program pendidikan kesihatan.

Di peringkat lepasan ijazah dalam Pendidikan Kesihatan, pelajar akan mengkhusus dalam pengurusan sistem pendidikan kesihatan dan promosi. Sarjana ini Ijazah layak pelajar untuk peranan kepimpinan dalam Pusat-Pusat Penjagaan Kesihatan, organisasi bukan untung, sekolah dan kerajaan. Pelajar-pelajar mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti penyelidikan yang menumpukan pada Komunikasi Kesihatan, fisiologi senaman dan pentadbiran perniagaan. Pada akhir ijazah, mereka perlu menghasilkan kajian ringkas penyelidikan mereka sebagai disertasi mereka dan mempertahankan ia sebelum Jawatankuasa disertasi.

Prospek Kerjaya pendidikan kesihatan

Graduan Ijazah dalam talian dalam pendidikan kesihatan mempunyai masa depan yang berjaya mendahului mereka. Pahala dalam talian graduan Pendidikan Kesihatan datang dua kali ganda kerana mereka pampasan kewangan dan dengan ucapan terima kasih yang ditunjukkan oleh ahli-ahli masyarakat mereka berkhidmat. Pengembangan berterusan pendidikan kesihatan oleh Jabatan Kesihatan juga mencipta banyak bukaan pada kedua-dua tahap rendah dan kanan sektor kesihatan. Gaji purata bagi graduan Ijazah dalam talian dalam pendidikan kesihatan jatuh kira-kira $50,000 setahun.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *