Aterosklerosis: Pembunuh boleh dicegah

Aterosklerosis: Pembunuh boleh dicegah

Penyakit kardiovaskular membunuh lebih daripada 800,000 rakyat Amerika setiap tahun. Salah satu punca yang paling biasa daripada pembunuh ini adalah satu keadaan yang dipanggil aterosklerosis. Pesakit dengan keadaan ini, kolesterol menyerang dinding arteri yang mengurangkan aliran darah dan membawa kepada pembekuan darah yang berbahaya. Pembekuan ini boleh menyebabkan serangan jantung, angin ahmar dan lain-lain masalah vaskular.

Aterosklerosis adalah keadaan yang progresif yang menjadi lebih teruk sebagai umur orang. Doktor menganggarkan bahawa kebanyakan orang berumur lebih daripada 60 tahun mempunyai tahap keadaan ini, walaupun kebanyakan mempunyai gejala-gejala yang tidak dapat dilihat.

Walaupun ia adalah satu keadaan yang serius dan berbahaya, Terdapat beberapa strategi rawatan dan pencegahan yang berkesan untuk penghidap aterosklerosis dan orang-orang yang berisiko menghidap masalah itu.

Aterosklerosis sebab apa

Apa sebenarnya punca aterosklerosis, penyelidik tidak pasti. Penyelidik theorize bahawa ia bermula dengan kerosakan dalam lapisan arteri, jenis tisu yang dipanggil endothelium. Apa-apa kerosakan yang disebabkan oleh tekanan darah tinggi, Merokok, tahap yang tinggi lemak dan kolesterol dalam darah dan gula darah yang tinggi disebabkan oleh rintangan insulin atau kencing manis.

Apa-apa sebab, endothelium rosak adalah terdedah kepada pencerobohan oleh sejenis kolesterol yang dipanggil LDL dan kolesterol yang tidak baik. LDL mematuhi pada dinding arteri yang rosak, sel-sel darah putih yang menarik.

Jisim terhasil kolesterol, sel-sel darah putih dan serpihan selular membentuk bahan yang dipanggil plak. Plak yang membina di dalam arteri, kecilkan ruang yang tersedia bagi darah mengalir.

Ini membawa kepada arteri tersekat, arteri pecah dan, akhirnya. serangan jantung dan strok.

* Gejala aterosklerosis

Manakala kerosakan kepada arteri dan plak pembentukan boleh mula di zaman kanak-kanak, gejala-gejala tidak boleh bermula sampai pesakit tengah umur atau lebih tua. Gejala-gejala ini hanya berlaku apabila menyempitkan ruang dalam arteri yang ke titik bahawa organ tidak menerima bekalan darah yang mencukupi atau Bilakah plak menyebabkan arteri untuk pecah, menyebabkan darah beku.

Gejala-gejala yang berbeza-beza mengikut lokasi arteri terjejas.

Aterosklerosis di arteri jantung sering membentangkan sebagai angina, biasanya dipanggil sakit dada. Stabil atherosclerotic plak di dalam otak boleh menyebabkan kebas, kelemahan otot, drooping muka atau pitam pertuturan.

Di tangan dan kaki, aterosklerosis biasanya membentangkan sebagai kesakitan yang berkaitan dengan pergerakan. Mana-mana gejala-gejala ini harus meminta pesakit untuk mendapatkan rawatan perubatan segera.

Apabila gejala berlaku, aterosklerosis sudah sederhana atau teruk. Satu kelewatan dalam mendapatkan rawatan boleh mengakibatkan serangan jantung, angin ahmar atau lain-lain acara vaskular.

* Bagaimana untuk mendiagnosis penyakit

Diagnosis aterosklerosis melibatkan sejarah perubatan yang terperinci, pemeriksaan fizikal, penilaian makmal dan kajian pengimejan. Doktor akan menggunakan sejarah untuk menentukan faktor-faktor risiko pesakit aterosklerosis dan kewujudan apa-apa gejala yang konsisten dengan keadaan.

Pemeriksaan fizikal, pesakit dengan aterosklerosis mungkin mempunyai bukti aneurysm abdomen atau aneurysm di belakang lutut, nadi menurun dan tekanan darah kaki-tangan yang berpenyakit, miskin luka penyembuhan disebabkan oleh aliran darah yang berkurangan atau tidak normal bunyi melalui arteri yang seperti mendengar melalui stethoscope yang.

Jika seorang doktor suspek aterosklerosis, dia akan menempah satu ujian.

Ini biasanya akan termasuk kerja ukuran gula darah dan kolesterol dan lain-lain ujian darah. Pilihan tambahan ujian bergantung kepada lokasi dan lokasi disyaki tersumbat.

Ujian yang biasa termasuk ultrasound Doppler untuk mengukur aliran darah, electrocardiograms, ujian tekanan, angiograms dan kajian-kajian lain pengimejan resonans magnet angiograms dan imbasan CT.

* Bagaimana untuk menggalakkan kesihatan kardiovaskular

Cara terbaik untuk mencegah aterosklerosis adalah untuk menjalani kehidupan yang sihat dan aktif. Pesakit perlu makan makanan yang seimbang, kerap bersenam, elakkan atau berhenti merokok, minum alkohol hanya dalam kesederhanaan dan mengekalkan berat badan yang sihat.

Diet terbaik untuk pencegahan aterosklerosis adalah salah satu yang rendah lemak, kolesterol dan natrium dan terdiri daripada sumber-sumber protin berkualiti, produk tenusu yang rendah lemak dan banyak buah-buahan segar, sayur-sayuran dan bijirin.

Selain itu, pesakit perlu berhati-hati tentang tahap gula dalam darah dan tekanan darah. Tekanan darah tinggi dan gula dalam darah yang tinggi boleh membawa kepada kerosakan arteri yang pesat, sangat mempercepatkan perkembangan aterosklerosis.

Atas sebab ini, pesakit kencing manis dan mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi perlu untuk mendapatkan penjagaan perubatan yang tetap untuk menguruskan keadaan mereka.

* Meningkatkan Prognosis

Prognosis bagi orang-orang dengan aterosklerosis sangat berbeza-beza bergantung kepada tahap kesihatan, umur, tindak balas terhadap rawatan dan keterukan penyakit tersebut. Dalam tempoh 30 tahun yang lalu, rawatan yang lebih baik dan peningkatan kesedaran telah menyebabkan kadar kematian dari aterosklerosis jatuh oleh dianggarkan 25%. Bagi kebanyakan pesakit dengan penyakit yang sederhana, kerosakan aterosklerosis boleh diperlahankan dengan terapi yang sesuai.

Malah, kajian menunjukkan peningkatan dan penurunan risiko kematian mengejut selepas masa satu tahun setengah terapi dengan kolesterol yang mengurangkan ubat-ubatan dan gaya hidup yang lebih baik tingkah laku.

Untuk pesakit-pesakit dengan penyakit yang lebih maju, prognosis bergantung pada lokasi kerosakan, tahap penyakit dan kadar kejayaan prosedur tertentu yang diperlukan untuk merawat masalah ini.

* Rawatan pilihan

Baris pertama rawatan aterosklerosis adalah perubahan diet dan gaya hidup pesakit. Diet sihat yang sama, perubahan gaya hidup yang rutin dan lain-lain senaman yang disyorkan untuk mengelakkan aterosklerosis adalah berguna dalam merawat keadaan ini.

Walau bagaimanapun, sebaik sahaja gejala-gejala sekarang, perubahan diet dan gaya hidup tidak selalunya mencukupi untuk kebanyakan pesakit.

Apabila perubahan diet dan gaya hidup yang tidak mencukupi, doktor mempunyai beberapa ubat-ubatan untuk rawatan aterosklerosis. Ubat-ubatan lowing kolesterol, seperti statin, boleh mengurangkan LDL dan perlahan atau berbalik plak pertambahan dalam arteri.

Aspirin dan ubat-ubatan lain yang mengurangkan darah kaunseling sering ditetapkan untuk mengelakkan beku baru daripada terbentuk. Ubat-ubatan darah, diuretics, penghalang beta, penghalang saluran kalsium dan ACE inhibitors, boleh mengawal tekanan darah dan kerosakan arteri yang perlahan.

Ubat-ubatan lain, seperti orang-orang yang mengawal kencing manis, ada juga kemungkinan. Doktor asas regimen ubat-ubatan yang tepat setiap pesakit profil kesihatan individu, faktor-faktor risiko dan keterukan penyakit tersebut.

Dalam sesetengah kes, aterosklerosis jadi adalah lanjutan bahawa ubat-ubatan bahkan tidak cukup untuk merawat masalah ini. Mujurlah, beberapa prosedur pembedahan yang wujud untuk merawat manifestasi daripada keadaan ini. Prosedur ini termasuk Angioplasti, pembedahan pembuangan lemak dari arteri tersekat, suntikan beku membubarkan ubat ke sedia ada clots dan pembedahan pintasan.

Prosedur tertentu yang disyorkan adalah berbeza-beza mengikut lokasi yang beku, keterukan yang dan kesihatan keseluruhan pesakit.

Akhirnya, ubat yang terbaik bagi aterosklerosis adalah untuk mengelakkan ia sama sekali dengan yang lebih baik, vitamin kaya dengan diet dan senaman tetap impak rendah.

Jika anda serius untuk belajar bagaimana untuk mencegah aterosklerosis secara semulajadi dan mudah…Jika anda serius untuk menghalang penyakit maut ini daripada merosakkan hidup anda… kemudian anda mendapati orang yang betul. Saya akan membuat pencegahan aterosklerosis mudah dan menyeronokkan untuk anda… DAN TIDAK MEMBOSANKAN!

Pertama, klik pautan di bawah untuk mendapatkan bantuan berkuasa yang anda perlukan untuk berurusan dengan masalah anda sekarang. Ini akan membantu anda untuk bantuan serta-merta proaktif yang anda perlukan sekarang.

Kedua, melihat-lihat Laman web saya kerana ada beberapa sumber lain untuk membantu, termasuk rawatan baru ditemui, penyelesaian semula jadi dan nasihat serta pelan tindakan do-it-yourself jika anda lebih suka hanya tahu bagaimana.

Ketiga, dengan nasihat saya anda boleh meningkatkan kesihatan kardiovaskular anda, kembali anda untuk menyediakan kemudahan kesihatan dan dapatkan kembali kepada keyakinan yang mengetahui anda akan berfungsi 100%, manakala mendapat akses kepada tenaga yang dipenuhi bintang anda layak. Anda pernah mendengar semua sebelum… Saya mendapatkannya. Tetapi kami telah membantu menyelamatkan berjuta-juta pun, dan tahu semua ‘helah’ dalam buku ini untuk membantu anda merasa lebih baik secara semula jadi.

Keempat, Terdapat empat tiada. Hanya menikmati sumber-sumber yang kami mengumpul untuk kebaikan anda, mengambil tindakan dan menggunakan tenaga anda diperbaharui untuk apa sahaja yang anda mahu! Jika anda tidak menjumpai penyelesaian kepada hak anda masalah sekarang… Saya akan menakjubkan terkejut!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *