Aspek sosial tata Csr – pekerja dan pihak berkepentingan yang lain

Aspek sosial tata Csr – pekerja dan pihak berkepentingan yang lain

ASPEK sosial – para pekerja dan pihak berkepentingan yang lain
Pekerja-pekerja
• Tata Motors menggalakkan pekerja-pekerja mereka untuk meningkatkan kemahiran dan membangunkan tenaga kerja multi-skill melalui kemahiran serba boleh, serba boleh Cross dan prestasi skim yang telah mula beroperasi sejak 30 tahun yang lepas dan mana pekerja-pekerja yang telah memperolehi kemahiran tambahan akan diberikan faedah kewangan.
Termasuk skim-skim lain motivasi
-Pekerja Anugerah bulan/tahun,
-Terbaik sendiri diarahkan Anugerah pasukan,
-Gunawatta Rakshak Anugerah (kualiti steward) untuk kakitangan bargainable.
• Memperkasakan pekerja di semua peringkat dapat dipastikan melalui berfungsi dalam pasukan Self-Directed dan pusat kecemerlangan.
Kesedaran HIV/Aids – untuk pekerja dan masyarakat
• TML menganjurkan ceramah dan mengedarkan maklumat buku-buku untuk pekerja-pekerja mereka atas lantai kedai, bersama-sama dengan pemeriksaan dalaman filem kesedaran AIDS.
• Syarikat membuat diskriminasi antara pekerja positif HIV/AIDS dan lain-lain pekerja kanan dari pekerjaan untuk persaraan pekerja.
Skim Manfaat Perubatan • Syarikat meliputi faedah kepada pekerja-pekerja yang mengidap HIV/AIDS.
• Syarikat juga menjalankan beberapa intervensi berasaskan komuniti untuk memerangi prevalens HIV/AIDS.
-Ceramah kesedaran AIDS bagi pelajar-pelajar sekolah sekolah tinggi
-Mesyuarat peringkat Kumpulan kampung di kampung-kampung yang jatuh di kawasan projek (kampung-kampung lebih kurang 100)
-Program khas untuk kanak-kanak perempuan yang dikenali sebagai – “Saya mahu mekar”, di bawah program ini terlalu kesedaran AIDS dilindungi – sehingga tarikh 5000 gadis telah dilindungi di bawah program ini.
• Pekerja Kesihatan Kampung (VHWs – doktor kaki yang dilatih oleh Syarikat) dibuat sedar tentang universal langkah berjaga-jaga untuk mengambil semasa sos dan pengaliran penghantaran. Mereka disediakan sarung tangan, disinfektan dan autoclaved bahan solek dan penghantaran. VHWs yang merupakan saluran untuk meningkatkan kesedaran mengenai HIV/AIDS dalam masyarakat umum
Sukarelawan pekerja • menganjurkan “Perhimpunan kesedaran AIDS” setiap tahun pada hari AIDS Sedunia (01 Disember) di Pune
• Khas program “Pemandu lori” dari pengangkutan / pembekal dijalankan pada Jamshedpur dan Pune
Program pembangunan luar bandar bersepadu
Syarikat telah menerima pakai beberapa buah kampung sekitar dengan unit-unit perkilangan di Pune, Jamshedpur dan Lucknow. Pembangunan luar bandar bersepadu bertujuan untuk memenuhi keperluan asas di lima kawasan yang luas – Kesihatan, pendidikan, air, alam sekitar dan kehidupan.
Meningkatkan kebolehpasaran di kilang Singur di Bengal Barat
• Syarikat telah menubuhkan loji kereta kecil di Singur di West Bengal. Kemampanan Korporat pada Singur memberi tumpuan kepada meningkatkan kebolehpasaran belia dan wanita di rantau ini melalui latihan dan pembangunan kemahiran. Kemahiran yang sedang disampaikan adalah biasa dengan sistem keperluan serta-merta dan permintaan pada masa hadapan yang akan dijana dengan kedatangan Rampaian itu. Gambaran sepintas lalu ke aktiviti yang diberikan di bawah:
Latihan teknikal dan vokasional untuk ahli-ahli belia
Ahli belia 179 • mempunyai kelayakan minimum PPP yang diluluskan telah diberi latihan intensif empat bulan dalam kemahiran teknikal seperti Juruelektrik, Jurugegas, turner dan mahir pada Ram Krishna dengan Shilpa Mandir. 18 Pemuda ahli lain yang telah diluluskan ITI menjalani program reorientation selama enam bulan di unit pengilangan kami di Jamshedpur.
• Seramai 346 belia daripada ahli-ahli komuniti yang berdekatan sedang imparted kemahiran kimpalan, pemasangan, kerja-kerja elektrik, mekanik kereta dan logam lembaran kerja di pelbagai institusi latihan, termasuk ITI berprestij, Hooghly, ATI, Dasnagar dan rumah Howrah.
• 224 belia daripada ahli-ahli masyarakat yang terlibat akan dilatih dalam komputer dari NIIT dan membuat latihan pakaian dan Pusat Reka bentuk pakaian.
Peluang-peluang pekerjaan untuk memperkasakan wanita
Koperasi • seorang wanita, seramai 25 orang telah ditubuhkan untuk menyediakan kemudahan katering kepada Tata Motors, SP & C dan agensi-agensi kerajaan yang lain
• Kumpulan lain 50 wanita sedang menjalani latihan jahitan
Pekerjaan langsung
• Kini 250 ahli komuniti terlibat sebagai buruh yang tidak mahir untuk aktiviti pembinaan loji
• Pasukan CSR di Singur sedang meneroka kemungkinan penglibatan ahli ini secara mapan melalui pembekal perkhidmatan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *