Asid asetik: Risiko kesihatan dan prosedur Keselamatan

Asid asetik: Risiko kesihatan dan prosedur Keselamatan

Asid asetik adalah asid organik yang paling penting. Ia terdapat dalam cuka, yang adalah asid isi rumah yang sama dan digunakan terutamanya dalam tujuan memasak. Dalam industri, ia digunakan dalam pembuatan plastik, Cat, pelarut, kertas, tekstil dan fabrik.

Sebatian ini dikenali sebagai asid carboxylic yang mudah, dan ini juga dikenali sebagai asid ethanoic. Secara semulajadi, ia hasil daripada penapaian daripada etanol, alkohol untuk. Dengan formula kimia adalah CH3COOH. Hidrogen lepas melekat oksigen diberi dalam aqueous penyelesaian yang memberi kompaun ini satu sifat asid. Ia dikelaskan, Walau bagaimanapun, sebagai satu asid lemah kerana ia tidak benar-benar dissociate atau berasingan dalam ion-ion komponen dalam air. Asid yang berlaku dalam sistem biokimia dan dilihat sebagai produk metabolisma semasa pecahan glukosa. Asid asetik berlaku secara semulajadi dalam jumlah yang cair, tetapi dalam industri, ia adalah disintesis dalam bentuk yang lebih pekat. Bentuk tulen ia dipanggil asid asetik glacial kerana persamaan dengan ais. Asid pepejal larut pada 16.7 darjah Celsius.

Cair kepekatan asid ini adalah selamat. Sebagai contoh, cuka mengandungi kira-kira lima peratus (5%) oleh jisim asid asetik dan ini adalah secara amnya tidak berbahaya. Pada kepekatan yang lebih tinggi, iaitu sekurang-kurangnya sepuluh peratus (10%) asid menjadi sebuah merengsa. Ia adalah lachrymator yang terkenal yang bermaksud ia mendorong rembesan air mata apabila mendapat di hubungi dengan mata dan juga boleh menyebabkan kesakitan dan konjunktivitis. Dalam pendedahan yang teruk, corneal kerosakan mungkin berlaku dan ini membawa kepada buta. Ia adalah yang merengsa kulit dan menyebabkan perubahan warna, gatal-gatal, melecur dan lepuh dan penebalan kulit. Ia tidak berlaku dengan agak pantas dan saya ambil beberapa jam selepas kulit mendapat dengan asid bagi tanda-tanda kerengsaan kepada nyata. Apabila dihidu pada asid organik yang mengganggu saluran hidung, tekak dan lapisan bronkial. Rembesan mukus di dalam lapisan menghasilkan cecair membina, oleh itu, membawa kepada edemas dalam organ-organ pernafasan seperti pharynx tersebut dan paru-paru. Pernafasan mungkin terjejas, sehinggakan orang yang terdedah boleh mengalami sesak nafas dan pening. Wasap asid boleh menyebabkan radang pada lapisan bronkial (bronkitis). Pengingesan asid tertumpu meruntuhkan enamel gigi, menyebabkan terbakar, perforation gastrousus lapisan, muntah-muntah dan cirit-birit, sakit perut. Setelah mendapat masuk dalam aliran darah, tahap berbahaya asid ini membawa kepada kemusnahan sel-sel darah merah yang dikenali sebagai hemolysis. Pecahan ini membebaskan pigmen merah yang dipanggil Sabit yang menjadi diserap dalam air kencing (hemoglobinuria). Kegagalan buah pinggang dan kejutan boleh menyebabkan.

Kepekatan melebihi 25% dianggap mengakis, manakala pada kepekatan yang lebih tinggi daripada 90% ia menjadi asid yang mudah terbakar dan boleh bertindak balas yang airnya atas pendedahan kepada udara pada suhu yang panas (melebihi 39 darjah Celsius). Oleh itu, pengendalian bahan pada kepekatan yang tinggi perlu dilakukan dengan langkah-langkah berjaga-jaga yang sewajarnya. Berikut adalah langkah-langkah pertolongan cemas apabila terdedah kepada asid.

1. Apabila dihidu, dengan serta-merta bergerak orang ke kawasan selamat di mana terdapat udara terbuka, segar. Dapatkan bantuan perubatan segera, terutamanya jika mangsa telah hilang kesedaran.
2. Apabila kulit mendapat dengan asid pekat, basuh wilayah yang terjejas dengan air untuk mengurangkan Bahang dan kerengsaan lagi. Panggilan bantuan perubatan dan mengambil pakaian yang tercemar.

3. Kes-kes akan terkena mata, flush terjejas mata dengan air bersih selama sepuluh minit (kelopak mata perlu diadakan terbuka semasa prosedur ini). Tidak teragak-agak untuk meminta bantuan perubatan.

4. Apabila secara tidak sengaja tertelan, membenarkan mangsa minum air yang banyak jika dia sedar. Jangan sekali-kali membenarkan beliau untuk mengambil air atau apa-apa cecair secara lisan apabila dia terlalu lemah atau tidak sedarkan diri. Jangan muntah secara paksa dan tidak memberi apa-apa cecair atau bahan selain daripada air. Hubungi pakar perubatan segera.

Memakai pakaian seragam yang ditetapkan ketika mengendalikan asid asetik dalam makmal atau kawasan perindustrian. Mengendalikan bahan tanpa memakai sarung tangan getah nitrile yang sesuai. Sentiasa memastikan pengudaraan yang sempurna di kawasan ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *