ASEAN – Asia baru

ASEAN – Asia baru

ASEAN atau pertubuhan negara Asia Timur Selatan telah ditubuhkan pada tahun 1967 terutamanya oleh Singapura, Malaysia, Filipina, Indonesia & Thailand, juga dikenali sebagai ahli pengasas. Sekarang, sudah tentu negara Laos, Brunei, Kemboja, Myanmar & Vietnam merupakan sebahagian daripadanya. Bahagian ini walaupun akan menumpukan pelaburan di Selatan Asia Tenggara ETF berteraskan pada ekuiti yang tersenarai di Bursa-Bursa penubuhan negara-negara anggota.

Ia telah menjadi satu trend untuk beberapa waktu untuk kita pelabur-pelabur untuk melabur di Asia Tenggara melalui ekuiti, dan lain-lain ETF dan alasan yang benar. Rantau ini mempunyai beberapa ekonomi yang paling pesat berkembang di dunia. Kelas pertengahan & pendapatan yang telah meningkat dan terus berkembang seperti tidak pernah sebelum di rantau Asia ini. Secara semulajadi, perkembangan ini bererti beberapa pulangan yang lumayan untuk para pelabur dari Amerika Syarikat & sebaliknya.

Dalam ASEAN

Singapura merupakan ekonomi terbesar di ASEAN bloc & ekonomi maju hanya dalam Kumpulan ini. Sebagai antara salah sebuah negara terkaya di dunia, The KDNK Per kapita Singapura ialah hampir lima kali lebih banyak daripada mana-mana negara lain yang Timur Selatan & lebih tinggi daripada Amerika Syarikat.

Ia adalah lucu yang dengan 5 juta penduduk, penduduk Singapura adalah hanya peratusan miniscule seramai 420 juta orang tinggal di negara-negara ini lima, tetapi dengan satu US$ 57,238 KDNK Per kapita, ia akaun untuk lebih separuh daripada KDNK Per kapita gabungan [AS$ 99 juta] daripada bloc ini.

Ini hakikatnya Walau bagaimanapun tidak bermakna satu cermin sebenar pembangunan yang berlaku di rantau ini. Indonesia & Malaysia sahaja telah menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang stabil pada 7% & 5% masing-masing. M & A aktiviti dipertingkatkan dalam sektor korporat, perniagaan memahami dengan China & perjanjian perdagangan liberal dengan di Kesatuan Eropah Negara & Korea Selatan telah menghasilkan satu lonjakan besar daripada pelaburan asing dalam pasaran ekuiti & keputusan dinyatakan dengan jelas melalui pulangan yang ETF Asia Tenggara Selatan diberi kebelakangan ini.

IDX Indonesia yang berasaskan dana telah menyaksikan kemasukan Wang Tunai + US $ 500 juta Sejak pelancarannya pada 2009 & Dana Asia Timur Selatan X Global [ASEA] telah memberi pulangan Y-o-Y baik.

Pelaburan di rantau Selatan Asia Timur

Industri menganggarkan bahawa menjelang 2015 jumlah penduduk kelas pertengahan akan mencapai 300 juta di rantau ini. Ini bermakna pasaran pengguna yang besar & berat keuntungan bagi pemain-pemain yang terlibat. Dari segi pasaran modal, penilaian murah saham Asia Tenggara & terutamanya ETF dana merupakan lagi satu tarikan utama. Bagi instrumen-instrumen hutang juga hasil di negara-negara ASEAN akan lebih tinggi kerana penilaian kredit mereka di bawah daripada kebanyakan ekonomi maju & ditubuhkan.

Bagi pelabur Amerika Syarikat pertaruhan memberi kuasa kepada wang itu dana Asia Tenggara dia bijak mempelbagaikan portfolio beliau, sebagai negara-negara ini menikmati sebuah kapsul seperti imuniti kepada gangguan ekonomi di American & pasaran ekuiti Barat lain dan diberikan untuk Genangan ekonomi yang kini dilihat dalam negara-negara BRIC & pemulihan yang lebih perlahan di pasaran, peluang kekayaan lebih tinggi di Selatan Asia Tenggara ETF. Pilihan kecairan & prosedur perdagangan yang mudah biasanya berkaitan dengan kenderaan ETF yang akan plus terlalu.

Walaupun seseorang tidak boleh mengabaikan risiko daripada Geopolitical yang bersifat & isu-isu Mata Wang terdapat juga, tetapi bukan sesuatu yang tidak boleh dikendalikan melalui Pelan pelaburan yang sistematik. Kebimbangan yang lain walaupun boleh dikaitkan dengan fakta bahawa hampir semua di Selatan Asia Tenggara ekuiti dagangan dana mempunyai peruntukan yang berat di Singapura. ASEA, dana X yang Global tentang rantau ini telah tutup ke 41% dari pelaburan di Singapura & lebih daripada 70% di Singapura & Malaysia bersama-sama dan seperti dana-dana lain yang serupa majoriti mempercayai pada sektor kewangan. Dengan itu, mendedahkan pelabur kepada risiko-risiko yang berdasarkan negara yang bijak atau kebergantungan industri yang bijak. Cara yang baik untuk menangani ini akan menjadi nasihat profesional yang kukuh pada masa pelaburan & penyertaan berganda yang sebaik-baiknya dengan jumlah yang lebih kecil.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *