Asbestos dan kanser paru-paru adalah rakan lama

Asbestos dan kanser paru-paru adalah rakan lama

Sesiapa yang secara teorinya boleh bernafas di asbestos. Kanser paru-paru dan penggunaan asbestos telah dikaitkan selama bertahun-tahun. Asbestos dan derivatif asbestos telah digunakan dalam produk-produk yang begitu banyak bahawa sebagai pengguna kita menggunakan pen bertulis everyday. Sebahagian daripada elemen asbestos telah sekali digunakan dalam crayons misalnya. Asbestos juga telah dibina ke dalam ramai orang di rumah, sekolah-sekolah awam, pakaian dan juga digunakan secara meluas di hospital-hospital. Ia digunakan untuk mana-mana, tidak begitu banyak lagi.

Jika objek itu bergerak atau agitated dan ia mengandungi asbestos, spora microscopic atau gentian akan dihumbankan ke dalam udara. Mereka akan jadi cahaya, ia terapung. Ini menyebabkan manusia bernafas mereka tidak mengetahui apa yang mereka akan menghisap ke dalam tubuh mereka. Kerana spora ini tidak sepatutnya berada dalam badan kita, paru-paru yang kami tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengan mereka. Paru-paru yang kami tidak tahu mereka bahkan ada. Spora akhirnya terperangkap dalam paru-paru kami bagi tahun pada akhir. Terus mara ke masa depan ke hadapan, spora ini tercipta dan akhirnya parut dan inflaming paru-paru. Ini boleh mengganggu keupayaan anda bernafas tetapi boleh membawa kepada komplikasi kesihatan yang teruk.

Asbestos telah dilabel secara rasmi sebagai karsinogen yang preeminent. Ini bermakna bahawa unsur ini mendorong kanser. Kanser paru-paru dan asbestos telah sinonim. Fakta ini telah diklasifikasikan sebagai demikian oleh EPA, AS kesihatan dan manusia Jabatan dan agensi antarabangsa untuk penyelidikan kanser. Terdapat data yang terkumpul yang menyokong penemuan asbestos yang boleh meningkatkan peluang seseorang mendapat kanser paru-paru. Bukan sahaja kanser paru-paru, mesothelioma adalah satu lagi penyakit yang boleh dicapai.

Mesothelioma adalah satu bentuk yang agak luar biasa daripada kanser paru-paru asbestos yang menggabungkan membran nipis yang melampirkan diri mereka di sepanjang dada dan perut. Terdapat peluang yang kukuh yang anda tidak pernah akan statistik dengan jenis kanser ini melainkan anda disedut asbestos. Mesothelioma adalah hampir tidak pernah kedengaran daripada tanpa hubungan dengan asbestos.

Asbestos tidak berhenti di situ. Ia boleh menyebabkan lebih daripada dua jenis kanser. Terdapat data yang menawarkan perkaitan antara penyedutan asbestos dan kanser kolorektum dan gastrousus. Selain itu, berada dalam suasana asbestos boleh meningkatkan peluang untuk seseorang mendapatkan buah pinggang, tekak, kanser esofagus dan salur kencing. Tetapi, bukti-bukti ini adalah tidak sempurna dan terdapat beberapa doubters kepada tuduhan ini.

Pendedahan asbes mungkin boleh memburukkan lagi peluang asbestosis. Ini adalah untuk irrritating keadaan radang paru-paru yang boleh membawa kepada kelemahan nafas, kerosakan paru-paru yang teruk dan batuk. Asbestos telah diketahui menyebabkan paru-paru nonmalignant dan pleura gangguan. Pleura plak merupakan satu lagi.Keadaan ini adalah di mana membran yang merangkumi paru-paru rosak. Gangguan yang lain adalah pleura penebalan. Asbestos boleh merangsangkan effusions pleura tidak berbahaya. Ini adalah apabila mengumpul cecair antara lapisan nipis tisu draping paru-paru dan dinding rongga dada. Plak pleura tidak menjamin kanser paru-paru, tetapi jika seseorang yang dibelenggu oleh penyakit ini untuk meningkatkan kemungkinan kanser paru-paru akan tidak lama lagi nyata dirinya.

Hubungan antara kanser paru-paru dan asbestos telah diterima secara meluas. Amerika Syarikat industri dan pembuatan telah berpindah dari menggunakan asbestos dalam banyak produk. Perbandingan statistik menunjukkan bahawa domestik pengambilan asbestos pada tahun 1973 adalah kira-kira 803,000 tan. Menjelang tahun 2005, jumlah ini menurun kepada 2,400 tan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *