Asas-asas Sidang Video

Asas-asas Sidang Video

Operasi perniagaan moden semua berkongsi sama komoditi semakin berkurangan dengan cepat: masa. Apabila masa melaksanakan, produktiviti dan output selalunya meningkat dalam organisasi perniagaan. Teknologi terus memberikan pekerja dan perniagaan alat-alat yang baru untuk membantu memanfaatkan masa. Sidang video boleh membuktikan untuk menjadi salah satu masa yang paling penting, memanfaatkan alat-alat perniagaan abad ke-21.

Sekali mewah hanya syarikat-syarikat terbesar, sidang video mula mengubah landskap bagaimana perniagaan berkomunikasi dengan kedua-dua pekerja dan pelanggan. Dalam bentuk yang paling mudah, sidang video membenarkan dua orang individu menjadi beribu-ribu batu selain namun masih berkesan berkomunikasi seolah-olah mereka berada dalam Bilik yang sama. Sistem digunakan semalam sekarang boleh menyambung berbilang pihak merentasi beberapa benua – dalam masa nyata dengan cemerlang dan tinggi kualiti video dan audio.

Asal-usul Sidang Video

Keupayaan sidang video yang berasal dari tahun 1970-an. Sama ke setiap teknologi lain digunakan hari ini, sidang video telah berubah secara dramatik sejak pertama yang dibangunkan. Pendukung awal teknologi sidang video telah tiada piawaian atau protokol untuk bergantung. Fakta ini dibuat satu telepersidangan melalui video saranan mahal – yang agensi-agensi kerajaan dan Syarikat-syarikat besar yang hanya mampu. Dalam masa yang di mana telefon bimbit masih sedekad jauhnya untuk kebanyakan pengguna dan perniagaan, video teleconferences telah few dan jauh antara.

Hari ini, sistem dan rangkaian dengan harga yang berpatutan disediakan secara meluas di seluruh dunia. Saling kendalian sistem video teleperbincangan hampir dijamin sekarang bahawa standard dan protokol yang telah ditetapkan dengan jelas.

Piawaian yang tertentu dan protokol bagi Persidangan Video

Untuk membuat apa-apa teknologi yang boleh digunakan untuk orang ramai, standard dan protokol perlu melindungi sistem, perisian dan perkakasan di mana sahaja di seluruh negara.

Untuk membantu menjamin teleperbincangan video keserasian antara pengeluar, Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa dibangunkan dan ditakrifkan siri piawaian sidang video. Berlaku sejak pertengahan 1990-an, semasa piawaian ditakrifkan dari segi H.3xx.

H.3xx adalah “payung” cadangan-cadangan bagi sidang video. Mereka termasuk protokol untuk pengekodan video/audio, pensuisan, memberi isyarat dan kawalan.

Cadangan-cadangan H.3xx teras adalah seperti berikut:

H.320 – jalur sempit-sidang video ke atas rangkaian tersuis litar (N-ISDN, SW56, rangkaian Khas) H.321 – jalur sempit-sidang video ATM dan B-ISDN H.323 – jalur sempit-sidang video selama-dijamin kualiti perkhidmatan paket rangkaian (LAN, Internet, dll.) H.324 – sangat sempit-band sidang video melalui rangkaian am (dial-up) telefon H.310 – jalur-lebar (MPEG-2) sidang video ATM dan H.323 B-ISDN adalah standard untuk komunikasi audio, video, dan data melalui rangkaian berasaskan IP (Protokol Internet).

Semua sidang video utama pengeluar menghasilkan peralatan ITU mematuhi. Apabila memilih peralatan sidang video, pastikan bahawa anda memilih satu sistem yang menawarkan hanya proprietari kaedah operasi.

Kerja-kerja persidangan Video bagaimana

Kejayaan telepersidangan video yang bergantung sepenuhnya pada keupayaan peralatan dan rangkaian di sebalik peralatan tersebut.

Sejak video masa nyata mengandungi jumlah data yang besar, ia adalah penting bahawa sistem yang digunakan boleh mengendalikan jumlah trafik yang tinggi pada bila-bila masa yang diberikan. Mujurlah, sistem sidang video direka untuk “mencuba” dan “Mampat” sebahagian data yang tertentu (seperti yang tak “latar belakang ‘ bilik) untuk membantu menjimatkan lebar jalur. Mampatan ini dicapai melalui apa yang dikenali sebagai “codec”. Video codec adalah peranti atau perisian yang membolehkan mampatan video dan/atau seperti bagi digital video.

Ia adalah kerja codec itu “contoh” data pada selang masa tertentu (pecahan kedua) dan kemudian Mampatkan data supaya ia boleh dihantar di seluruh rangkaian. Codec itu di akhir menerima kemudian reassembles audio dan video untuk penghantaran ke skrin televisyen atau komputer. Untuk menjimatkan lebar jalur, tumpuan data terpenting – codec iaitu menggerakkan objek seperti orang, props, dan lain-lain. Objek bergerak mengambil jumlah yang agak besar pemprosesan kuasa, jadi lebih baik codec itu, kualiti yang lebih tinggi pada sidang video anda akan muncul.

Soalan-soalan untuk tanya diri anda sebelum memilih penyelesaian Sidang Video

Pelbagai jenis sistem sidang video boleh didapati di pasaran. Sebelum pembelian peralatan atau perkhidmatan daripada pembekal, pertimbangkan yang berikut sebagai titik permulaan untuk mengecilkan keperluan satu sistem yang sesuai dengan keperluan perniagaan anda:

Bagaimana akan anda menggunakan sidang video? Sidang video ringkas antara kakitangan di bandar, bangunan atau kawasan yang sama akan memerlukan penyelesaian yang lebih asas daripada sidang video berbilang pihak merentasi jarak yang luas. Menentukan senario sidang video yang maksimum, anda akan menggunakan untuk mengecilkan lebar jalur dan peralatan keperluan.

Bagaimana besar adalah dalam Bilik Mesyuarat di mana anda merancang untuk menjalankan Persidangan video? Keupayaan kamera bergantung kepada saiz bilik dan bilangan orang yang terlibat. Mengendalikan sidang video di auditorium yang kecil dengan berpuluh-puluh peserta akan memerlukan satu penyelesaian yang agak berbeza daripada individu-individu 1-2 yang memancarkan dari sebuah pejabat kecil.

Apa jenis rangkaian akan sidang video anda menjadi tuan rumah? Rangkaian yang anda memilih untuk menjadi tuan rumah sidang anda akan memainkan peranan penting dalam keseluruhan prestasi dan kebolehpercayaan. Kebanyakan sistem sidang video yang dijual hari ini termasuk antaramuka IP dengan ISDN sebagai pilihan. Menentukan keupayaan rangkaian anda sebelum memutuskan mana-mana satu penyelesaian khusus sidang video.

Masa depan Persidangan Video

Meningkatkan produktiviti di samping mengurangkan kos akan sentiasa menjadi sebahagian penting daripada mana-mana perniagaan. Populariti sidang video pasti akan meningkat pada tahun-tahun yang akan datang. Hampir semua industri akhirnya akan menggunakan sidang video dalam beberapa bentuk untuk membantu membawa orang yang bersama-sama – jauh Kurang kos berbanding fizikal perjalanan Mesyuarat bersemuka. Kerana lebih banyak syarikat-syarikat, penyedia penjagaan kesihatan kerajaan dan mengalami nilai dalam sidang video sebagai alat menjimatkan wang dan masa, teknologi akan menjadi keperluan lebih banyak daripada mewah. Zaman Persidangan video telah bermula!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *