Asas-asas penyusuan susu ibu: Meningkatkan bekalan susu anda

Asas-asas penyusuan susu ibu: Meningkatkan bekalan susu anda

Susu adalah makanan yang sesuai untuk bayi anda. Ia mengandungi nutrien yang secukupnya penting untuk pertumbuhan bayi itu sehingga usia kira-kira 4 hingga 6 bulan. Penyusuan susu ibu sangat boleh mengurangkan risiko bayi anda dari pelbagai jenis jangkitan dan alahan. Ia juga boleh melindungi anak anda daripada isu-isu kesihatan seperti ekzema, asma, obesiti, kencing manis dan tekanan darah tinggi.
Penyusuan susu ibu bukan saja memberi manfaat kepada bayi tersebut, tetapi perempuan yang memilih untuk menyusukan boleh mengurangkan risiko mereka untuk membangunkan payudara kanser dan kencing manis nanti di dalam hidup.

Penyusuan susu ibu boleh menjadi benar-benar sukar untuk dua minggu pertama, manakala anda dan bayi anda masih akan membentuk rutin. Walau bagaimanapun, ramai wanita bimbang yang bekalan susu mereka tidak cukup untuk bayi mereka. Berikut adalah beberapa tips yang berguna untuk meningkatkan bekalan susu anda:

1. Menyusukan dan kerap pam. Ini akan meningkatkan bekalan susu anda dalam tempoh 48 jam. Jika anak anda tidak memberi makanan yang banyak, pam payudara anda selama 10 hingga 15 minit setiap selepas makan satu. Pertambahan bekalan susu dijangka tidak lama lagi selepas 2 hingga 4 hari mengepam tambahan.

2. Ambil masa untuk berehat. Walaupun keibuan boleh pada masa-masa tertekan, anda perlu keluar dari cara anda untuk berehat. Mencari kawasan untuk di rumah anda yang cukup santai supaya anda boleh mengepam. Tekanan boleh menghalang keupayaan semulajadi anda untuk mengeluarkan susu. Cuba mengurut payudara anda dan membuat penggunaan memampatkan suam sebelum makan.

3. Jika boleh, cuba Hadkan formula feedings. Ia akan mengurangkan keperluan bayi anda susu. Ingat, jika anda menyusukan atau pam lebih kerap, lebih banyak badan anda menghasilkan payudara susu.

4. Pam kedua-dua buah dada pada masa yang sama. Yang boleh membolehkan badan anda mengeluarkan hormon prolactin, yang bertanggungjawab untuk pengeluaran susu.

5. Meningkatkan pengambilan cecair. Minum lebih banyak air, jus dan susu untuk diminum. Betul penghidratan menggalakkan pengeluaran susu. Hadkan minuman yang mengandungi kafein seperti kopi dan soda. Pengambilan terlalu banyak kafein boleh menyebabkan kerengsaan kepada anak anda. Selain daripada itu, ia boleh juga mengganggu tidur anak anda.

6. Berhenti merokok. Ia bukan sahaja berbahaya untuk kesihatan anda, malah ia boleh mengurangkan bekalan susu anda. Nikotin juga boleh mengubah rasa susu, dan ia boleh mempunyai kesan ke atas pola tidur anak anda.

7. Menilai pilihan kawalan kelahiran anda. Pil kawalan kelahiran yang mengandungi estrogen boleh campur tangan dengan pengeluaran susu. Berbincang dengan doktor anda tentang apakah pilihan disediakan untuk anda.

8. Kekal sihat. Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Pemakanan yang betul adalah penting bukan sahaja mendapatkan bekalan susu yang baik, tetapi juga dalam membuat certainyou menghasilkan kualiti yang hebat susu untuk bayi anda. Cuba untuk bersenam apabila ia adalah mungkin untuk mencapai Kesihatan optimum.

Penyusuan susu ibu adalah benar-benar dinasihatkan kerana manfaat kesihatan yang pelbagai. Walaupun formula komersil boleh mudah dibeli, ia tidak boleh mengambil tempat susu. Untuk mempunyai bekalan susu mencukupi, seorang wanita juga perlu hebat menjaga dirinya. Seorang wanita selepas semua menyuburkan anaknya bukan sahaja di dalam rahim, tetapi juga selepas kelahiran melalui penyusuan susu ibu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *